SniktittSony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact er selskapets nye toppmodell i miniformat

Og eeendelig har skjermrammene blitt mindre.

Video

Tek.no / Barcelona: Det er nesten ingen mobilselskaper igjen i verden som fortsatt har troen på små mobiler, men heldigvis har vi Sony. I dag, på en scene i varme Barcelona, kunne de avsløre to nye mobiltelefoner: Toppmodellen Xperia XZ2, og den litt mindre varianten XZ2 Compact.

Med et par små unntak har Sony XZ2 Compact de samme spesifikasjonene som storebroren Xperia XZ2, noe som gjør den til den fysisk minste toppmodellen på markedet.

Se vår gjennomgang av Sonys nye mobiler i videoen øverst i saken.

Samme størrelse, større skjerm

Den har beholdt omtrent den samme kompakte størrelsen som forgjengeren, med en høyde og bredde på bare 13,5 og 65 millimeter, men nytt i år er at skjermen har blitt betydelig større. Xperia XZ1 Compact hadde en skjerm på bare 4,3 tommer, mens årets modell måler 5 tommer fra hjørne til hjørne.

Dette har naturligvis ført til tynnere skjermrammer, og det er spesielt over og under skjermen hvor rammene har krympet mest. Det er fortsatt større rammer enn flere av de argeste konkurrentene kan skryte av, men med tanke på utgangspunktet Sony hadde med sine gigantrammer, er dette et stort skritt.

Sony Xperia XZ2 Compact er en toppmodell i miniformat.
Baksiden er laget i ripesikkert polykarbonat, og har en ru og fin overflate.

For å ikke gjøre mobilen altfor bred, har Sony også gått for en skjerm med det stadig vanligere 18:9-formatet. Dette kan gjøre at noen filmklipp kan se litt rare ut siden du får svarte felt på siden av videobildet, men i menyer og apper fungerer det ypperlig.

Skjermen har ikke bare blitt større siden fjoråret, men også betydelig mer høyoppløst. Fra en 720p-skjerm i fjor, til 1080p i år. Med dobbelt så mange piksler klemt inn på skjermen ser bildet skarpere ut enn det vi kjenner fra XZ1 Compact, uten at det var noe å klage over der heller.

Førsteinntrykket er rett og slett veldig godt når vi får øye på mobilen, og får prøve den ut for første gang.

Nesten like spesifikasjoner som storebroren

XZ2 Compact kommer i fire forskjellige farger: Svart, hvit, grønn og rosa.

Det kanskje mest gledelige med XZ2 Compact er at den har blitt utstyrt med en av årets feteste mobilprosessor – Snapdragon 845. Denne er det bare de aller beste mobilene som har, og å få så god ytelse i en såpass kompakt mobil er helt unikt. Vi synes fortsatt det er rart at så godt som alle andre mobilprodusenter har gitt opp å lage mobiler i denne størrelsen. Et alternativ er kanskje iPhone SE, men den ble lansert for snart to år siden. Med mindre Apple oppdaterer den snart vil Sony være helt alene om å tilby små og gode mobiltelefoner.

Vi liker formatet, og håper Sony fortsetter med Compact-serien, og ikke minst at de fortsetter å gi den den toppspesifiserte komponenter.

Når det er sagt så kan ikke Compact-varianten av XZ2 gjøre absolutt alt det storebroren kan skryte av. Vanlige XZ2 har fortsatt et par ess i ermet, slik som en oppgradert vibreringsmotor og trådløs lading, noe som Sony rett og slett ikke har klart å få plass til i Compact-modellen. Ikke de største manglene, men verdt å notere seg.

God å holde i

Selv om du får riper skal ikke fargen påvirkes.
Skjermrammene er betydelig mindre enn før, selv om det ikke akkurat kan kalles for en «rammeløs» mobil.

En annen ting som skiller de to modellene fra hverandre er materialvalget. Baksiden på XZ2 Compact er laget av ripebeskyttet polykarbonat, med en frostet finish. Den har også en litt avrundet bakside, men den smalner mindre mot kantene, som gjør at den oppleves som bittelitt tjukk. Dette er litt annerledes enn XZ2, som har en glassaktig, skinnende overflate, og som er langt tynnere mot kantene. Men selv om XZ2 Compact er litt tjukkere så er den uansett såpass liten at det ikke er noe som ergrer oss. Kombinert med den ru overflaten er den utrolig god å holde i.

Den korte tiden vi fikk prøve XZ2 Compact virker den både rask og responsiv. Kanskje ikke rart med tanke på den heftige maskinvaren. Mobilen kommer med Android 8, og en god nyhet er at du nå får bedre styring på hvilke ekstrapper mobilen skal ha første gang du setter den opp. Det vil altså si mindre «bloatware», som vil både være fint for å sette opp mobilen raskere, men også for at mobilen ikke skal bli en sinke i lengden.

3D-funksjonen har blitt betydelig oppgradert

Den litt gimmicky 3D-scanner-funksjonen er fortsatt inkludert i mobilen, og fungerer nå også via selfiekameraet, så det blir lettere å scanne sitt eget ansikt. Vi prøvde dette såvidt, og etter et par forsøk klarte vi å scanne ansiktet relativt korrekt.

Vi klarte aldri å falle helt for 3D-scanner-funksjonen til Sony i fjor, men i år virker det som den kan ha litt mer potensial. Mest fordi Sony har lagt mer fokus på å gjøre resultatet fra 3D-scanningen langt bedre.

Fjorårets programvare prøvde å lage et OK resultat så raskt som mulig, slik at du slapp å vente på at scanneren skulle bli ferdig. Dette kan du også få i år, men i tillegg kan du be programvaren om å bruke litt ekstra tid til å prosessere dataen den får inn etter å ha scannet ansiktet ditt. Denne dataen sendes til Sonys servere (bare hvis du vil, altså!), som etter cirka 10 minutter sender tilbake et langt bedre resultatet enn før.

Polygontallet på 3D-modellen går opp fra ca 50 000 på et ansikt i fjor, til over 500 000 polygoner på årets 3D-modeller. Teksturene blir også fire ganger så nøyaktige. Sluttresultatet i år, selv om det er nøyaktig samme teknologi og scanningmetode som ligger bak, blir altså rett og slett mye bedre. Skal vi tro Sony er dette teknologi som 3D-modellerere sikler etter.

Smartere kamera

Kameraet er det samme som sitter i storebror XZ2, og kan blant annet ta opp video i super slow motion.
Den er litt tjukk, men det går ikke utover holdekomforten i hvert fall.

På kamerafronten er Sonys to toppmodeller likt utstyrt. Begge to har Sonys 19 megapiksels Motion Eye-kamera, med mulighet til å ta opp 4K-videoer med HDR. De kan ta såkalte «super slow motion»-videoer, som altså vil si at den kan ta små videoklipp med ekstrem saktefilm.

Sony har imidlertid lagt til en fin programvarefunksjon i år som gjør at du kan ta opp super slow motion i 1080p også, og ikke bare 720p som du kunne i fjor. Den høyere oppløsningen halverer imidlertid tiden på slow motion-klippene, men det er i hvert fall fint å få valget.

Lanseres snart

Sony Xperia XZ2 Compact slippes den 6. april til cirka 6000 kroner. Dette er den desidert laveste prisen vi har sett for en mobil med Snapdragon 845 så langt.

Dette er noen av høydepunktene så langt fra MWC:

annonse