SniktittHP Spectre Folio

HP har byttet ut aluminium med ekte skinn

Slik er den uvanlige Spectre Folio å bruke.

– Det var viktig å finne den riktige kua, halvveis spøker HPs Stig Myklebust da vi møter opp hos selskapet for å ta deres splitter nye og skinnkledde Spectre Folio nærmere i øyesyn.

Dette er i praksis en syltynn bærbar PC med kraftig maskinvare, hvor skinnbruken har gjort det mulig for dem å komme på et par ganske uvanlige måter å bruke maskinen på.

Men før vi ser nærmere på designet til den nye HP-kreasjonen må vi ta for oss et par bekymringer som allerede har blitt luftet siden lanseringen på mandag.

For enten du har tenkt over det eller ikke så er det faktisk svært komplisert å kle en bærbar pc i skinn. Særlig på to områder står utfordringene i kø: trådløs kommunikasjon og kjøling.

Har tenkt på kjøling og WiFi

Ettersom det er snakk om ekte skinn vil det endre karakter ettersom du bruker maskinen.

Men, Myklebust peker på at selskapet har tenkt på begge deler, og ku-spøk til side ligger løsningen på både potensielt svakere trådløssignaler og svakere kjøling i nettopp valget av skinn og selve konstruksjonen av maskinen.

HP har nemlig valgt å beholde en god ramme rundt skjermen, og dette er ikke tilfeldig. Her ligger det nemlig trådløse sendere for Wifi, 4G og til og med 5G i hvert av hjørnene for uavbrutt overføring uansett hvordan du bruker eller holder PC-en. Kuskinnet HP har valgt skal visst ifølge dem selv også være bedre enn andre alternativer til å slippe igjennom signaler.

Sammen med aluminium og glass er skinnet er en helt integrert del av maskinen.

Kjølingen er på sin side tatt hånd om ved at skinnet åpner opp en liten luftpassasje nær ventilene under skjermen når Spectre Folio åpnes. Dessuten er prosessoren som benyttes svært energieffektiv slik at den ikke trenger vifter for å holde seg kjølig.

Skal ikke være et ytelsesmonster

Du setter ikke en Spectre Folio på ønskelisten din for å erstatte et ytelsesmonster. Her har det meste handlet om å lage en maskin som oppleves som annerledes og mindre «PC-aktig» enn enn dagens kalde og aluminium-kledde konkurrenter. Skinnet som omkranser maskinen bidrar nemlig utvilsomt til å gi nykommeren en varmere og et mindre teknisk utseende. HP beskriver følelsen av å bære på en Spectre Folio som å ha en innbundet notatblokk under armen, og om vi ser bort fra at det er en tydelig vektforskjell mellom eksemplene kan vi si oss enige i den beskrivelsen.

Tastaturet og pekeplaten er hentet fra HPs øvrige maskiner i Spectre-familien.

Nyskapende og overbevisende design

Bildevisning/videomodus.

Og når det kommer til nettopp skinnet så tok det ikke lang tid før vi lot oss overbevise av både byggekvalitet og designet. Nå er det jo slik at skinnet er «levende» og vil få en patina-effekt over tid som gjør det mer personlig, men allerede ut av boksen har denne maskinen mer karakter enn 90 prosent av alle andre bærbare.

Måten skinnet er festet til maskinen er også overbevisende, men det blir egentlig en feil beskrivelse fra vår side, for skinnet og maskinen er på mange måter én integrert del av hverandre. I stedet for at skinnet bare limes rundt et metallskall har HP nemlig benyttet seg av to ulike fabrikker og en rekke prosesser for å sørge for at skinnet er blitt en del av skallet til maskinen og faktisk er med på å holde på komponenter og batteri.

For å få til den unike konstruksjonen har HP, sammen med Intel, utviklet et nytt hovedkort som er betydelig mindre enn de som brukes i andre 13-tommere. Dette har vært nødvendig for å få plass til batterier og ikke minst til alle de ulike magnetene som benyttes.

Skjermen kan legges ned eller trekkes frem

For Spectre Folio er ikke bare en bærbar. Den er en hybrid som kan brukes i to andre modus i tillegg til vanlig arbeidsmodus. En spesialutviklet skjermhengsel, sammen med magneter, gjør det nemlig til en lek å enten trekke skjermen nærmere til seg – kanskje for å vise bilder eller se video – eller legge skjermen helt flatt slik at den blir omgjort til et nettbrett eller en tegneplate.

Ved å brekke, eller vippe skjermen mot deg tar du den fra vanlig modus eller videomodus til brettmodus med en håndbevegelse.

Måten du trykker og drar i skjermen for å endre modus er gjort på en måte som ikke sliter på skinnet, og etter at par ganger føles det helt naturlig å «brekke» skjermen for å legge den ned.

I brett- eller tegnemodus.

Og bare så det er sagt: i vanlig bruk føles Spectre Folio like god ut som HPs øvrige Spectre-maskiner, med godt tastatur med 1,2 millimeter vandring og en presis pekeplate. Vi fikk prøve modellen med Full HD-skjerm og syntes denne var grei nok, men en 4K-variant kan være vel så interessant for deg som vil bruke maskinen som nettbrett eller tegnebrett store deler av tiden.

Med en maskin som tar et helt nytt blikk på hva det vil si å være en bærbar gleder vi oss til å få Spectre Folio inn til test. Det regner vi med vil skje i løpet av måneden. Spectre Folio vil koste fra omtrent 16 000 kroner og blir tilgjengelig i slutten av oktober.

HPs Spectre 13 tok innersvingen på en 5000 kroner billigere maskin:
Les hvorfor i testen vår »

Les også
Ny og lekker Spectre skal klare 22,5 timer på batteriet
Les også
HPs nye luksus-maskin er trukket i skinn
Les også
HP Spectre x360 15 og Dell XPS 15 2-i-1: To av de mest luksuriøse PC-ene på markedet
Les også
HP Spectre 13 VS Acer Swift 5: 5000 kroner skiller disse «like» maskinene
Les også
Et tastetrykk stopper lange blikk fra sidemannen
annonse