Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Note 7

Nå er Samsung Galaxy Note 7 lansert

Slik er Samsungs nye teknobeist.

I dag lanserte Samsung nok en Galaxy Note, og denne gangen kommer teknobeistet til både Europa og Norge. Galaxy Note 7 er ventet å dukke opp i norske butikker om en måneds tid, altså i begynnelsen av september. Så hva er det du kan vente deg når den tid kommer?

De fleste av ryktene i forkant av lanseringen viste seg å stemme, og hadde det ikke vært for størrelsen ville det vært lett å ta feil av Galaxy Note 7 og dagens toppmodell, Galaxy S7 Edge i butikkyllene. Den nye Note-modellen har nemlig så å si lik design, men med noen små endringer.

Vanntett og med USB type-C-kontakt

Her får du buet glass både foran og bak, og nye Galaxy Note er vanntett, akkurat som sine lillebrødre i Galaxy S7-serien. Det til tross for at den har et gapende hull på høyre side under skjermen. Det var noe tvil rundt ryktene om vanntetthet nettopp fordi dette hullet som huser S-Note-pennen kanskje ville bli vanskelig å få skikkelig tett.

De skal altså ha klart å tette hele telefonen godt, og det inkluderer den første USB type-C-kontakten vi har sett i en vanntett telefon. Dette er også første gang denne kontakten blir brukt i en av Samsungs Galaxy-modeller.

Der Galaxy S7 Edge har rammen trukket ganske langt bakover mot baksiden, sitter den omtrent på midten i Galaxy Note 7. Det gir en mer symmetrisk telefon, men blant de fremmøtte til visningen vi var på ble det allerede snakket om at ikke absolutt alt i rammen var symmetrisk. Du skal antakeligvis se veldig godt etter før det plager deg at dataporten, mikrofonhullet og høyttaleren i bunnen ikke sitter helt på linje.

For øvrig virker telefonen akkurat like solid og velbygget som dagens Galaxy S7. Her er det ingenting som gir etter, og alt føles veldig godt sammensatt. Fasiten på slikt får man som kjent ikke før en telefon har vært i lommen i noen måneder, men innledningsvis virker alt å være godt innenfor her.

Øyenene dine er nøkkelen

Sølv og korallblå er to av variantene Galaxy Note 7 kommer i.

En av de store nyhetene i Galaxy Note 7 finner du i form av en liten diode på forsiden av telefonen. Dioden kaster fra seg IR-lys, slik at kameraet i front skal kunne lese av det unike mønsteret i øynene dine. Irisskanning er ikke helt nytt, men igjen er det første gang det er å finne i en Galaxy-modell.

Tidligere har vi sett liknende funksjoner i nettbrett fra Microsoft og i mobiltelefoner fra ZTE, for å nevne noen eksempler.

Det har imidlertid gått rykter om at Samsung ville ta i bruk mer såkalt biometri tidligere. Den gang ble det spekulert i at de ikke klarte å få teknologien til å fungere under alle lysforhold, eller med briller, og at den dermed ble skrotet.

Funksjonen i Galaxy Note 7 advarer om at briller og linser kan gå i veien for bruken, men Samsungs mann stolte likevel nok på funksjonen til å demonstrere den nettopp med brillene på.

Iris, kode og fingeravtrykk

Irisskanning brukes ved siden av kode og fingerleser som sikkerhet i Note 7. Den fungerer faktisk brillefint også i mørket, men sterkt sollys kan hindre den.

Da jeg fikk prøve så det veldig ut til å være en vanesak å bruke denne funksjonen. Feil vinkel eller avstand ledet til at den ikke klarte å lese så mye, men etter noen minutter og fire-fem forsøk begynte jeg også å treffe. Gitt utviklingen fingeravtrykkslesere har hatt de siste årene tipper jeg dette vil bli veldig mye bedre etter hvert, men en god begynnelse er det i hvert fall. Og løsningen virker god nok til å erstatte fingeren der man kanskje ikke har god anledning til å bruke den, for eksempel i kaldt klima med hansker på, eller med svette fingre etter en løpetur.

Lysmessig skal faktisk skarpt sollys være verre enn mørke. Totalt mørke er visstnok kjempegode lysforhold for sikkerhetsløsningen, ettersom den har sitt eget medbrakte IR-lys. Siden store deler av sollyset er i det infrarøde spekteret kan det påvirke funksjonen, og gjøre det vanskeligere å bli gjenkjent.

Uansett lover Samsung at denne funksjonen fungerer sammen med både fingerleser og kode, slik at du alltid har en måte å låse opp telefonen din på.

HDR-støtte, men hvor er innholdet?

Du kan bruke pennen til å aktivere en ny app mens den gamle legger seg som en bitteliten forhåndsvisning nederst. Så lenge pennen er i nærheten av skjermen jobber du med den nye appen, men idet du tar pennen bort fra skjermen spretter den gamle opp igjen. Løsningen fungerte faktisk meget godt.

En annen nyhet er langt mindre synlig. Galaxy Note 7 skal visstnok være den aller første mobiltelefonen med HDR-støtte. Super-AMOLED-panelet som brukes i denne omgang er svært lyssterkt, hele 800 NITS, og i normal modus kan det gå helt opp til den maksimale styrken. Men i HDR-modus skal det kunne vise det enorme kontrastomfanget som en HDR-sending krever, med resten av innholdet noe nedtonet og full guffe blir forbeholdt kraftige lysglimt som solen og eksplosjoner.

Ulempen med å lansere et slikt produkt i dag er at det knapt finnes tjenester eller innhold tilgjengelig, så da vi spurte om å få HDR-funksjonen demonstrert fikk vi beskjed om at telefonen er klar for HDR, når innholdet en gang dukker opp.

Per i dag er det Netflix eller Bluray som gjelder om man skal se HDR-innhold, og der sistnevnte er en plate som uansett ikke fungerer så bra opp mot mobiltelefoner, har Netflix en generisk Android-app for alle mobiler. Den har enn så lenge ikke HDR-støtte.

Da vi forsøkte å spørre om det ville komme en Netflix-app spesifikt for Note 7 fikk vi til svar at det ikke forelå noen slike avtaler ennå. Hva som vil komme er uvisst. Per i dag må man for eksempel ha en av Netflix’ smart-TV-apper for å få strømme 4K fra tjenesten. Hverken mobilappen eller Netflix i nettleser gir like høy oppløsning.

Endelig har noen ryddet i innstillingene

En mye ryddigere innstillingsmeny har det blitt plass til.

Vi må kanskje snakke litt om det som foregår på skjermen også. Galaxy Note 7 har Samsungs sedvanlige Touch Wiz-menyer, men nok en gang har Samsung gjort noen endringer.

De siste årene har flere produsenter, Samsung inkludert, gått inn for å forenkle menysystemene sine litt. Denne gangen er det innstillingsmenyen som har blitt offer for en kraftig slankekur, og resultatet er … ja, det er faktisk bent frem oversiktlig. Ikke verst, med tanke på at normalen for denne menyen er at den bare blir mer og mer rotete for hvert år som går.

I Galaxy Note 7 er alt tematisk ordnet med overskrifter og stikkord under, og at jeg snublet meg inn i feil underavdeling fra tid til annen skyldtes i stor grad at jeg har vent meg til det gamle systemet med innstillinger for liknende funksjoner spredt litt overalt.

Ellers er dette i stor grad som å bruke en Galaxy S7, helt til du plukker ut pennen.

Ny og forbedret S-Pen

Så fort du trekker ut S-Pen dukker denne menyen opp.

Pennen har også blitt ny i år, og skal føles mer naturlig enn noen gang å skrive med. Og det gjør den i bunn og grunn. Akkurat som for Apples Pencil-dings får man en følelse av at det er motstand i den blanke glasskjermen når man stryker S-Pen over. Det gjør den langt mer behagelig å ha med å gjøre enn eldre digitale penner som uhindret svinser over store skjermområder. Det føles litt mer som å skrive på papir.

Som i innstillingsmenyen har Samsung kuttet ned på villniset av programvare som støtter pennen. Nå er det kun en notatapplikasjon på telefonen, og den støtter det aller meste du kan tenkes å ville gjøre med pennen, enten det er å skrive handleliste eller å gå Van Gogh i næringen.

Foruten notatapplikasjonen kan pennen også brukes på skjermen når telefonen er i hvilemodus. Her er det mulig å bruke hvileskjermen som en slags kjøleskapdør, med dine viktigste skriblerier for hånden. Systemet så ut til å være ganske så praktisk.

Bruk telefonen til å lage GIF-snutter

Du kan bruke S-Penen til å fange video til animerte GIF-filer.

Pennefunksjonalitet er også bygget inn i selve menysystemet, slik at du for eksempel kan ta skjermdumper med annoteringer og skriblerier rundt på en enkel måte. Denne gangen kan du også lage en slags skjermdump av video.

Galaxy Note 7 kan nemlig lage sine egne animerte GIF-bilder fra innholdet du ser på. Her baserer den seg imidlertid på samme type løsning som alle vanlige former for skjermdump fra mobiltelefonen. Det betyr at tjenester som hindrer slikt ikke vil la seg avbilde på denne måten. Titter du for eksempel på nevnte Netflix på mobilen, vil du ikke få lov til å ta skjermdumper fra tjenesten, og du vil heller ikke kunne lage GIF-bilder – med mindre det skulle dukke opp en appvariant spesifikt for Note 7. Det er jo ikke helt utenkelig, gitt at den sannsynligvis er alene om HDR-støtten en stund fremover i tid.

Ellers er telefonen på de fleste vis en stor Galaxy S7. Den er rask og god å bruke, og jeg la ikke merke til noen tregheter i menyene. Kameraet er det samme i denne som i Galaxy S7, men Samsung har gjort en del endringer for å gjøre appen enklere å bruke. Her er det sveiping som gjelder, og selv om det virket ganske greit å bruke innledningsvis, har vi også erfart at sveiping ikke alltid er så enkelt som det kan virke i en stresset fotosituasjon der motivet kanskje har løpt avgårde før man har rukket å få appen klar.

Dette er den første Galaxy Note-modellen, og en av svært få andre vi vet om, som kommer i en tofarget versjon. Den korallblå utgaven har gullfarget ramme.

En Galaxy S7 på steroider?

Etter at Galaxy Note 5 aldri kom til Norge, og Samsung nå har hoppet over en 6-er i serien, gleder vi oss faktisk til å stifte nærmere bekjentskap med denne telefonen her når den kommer.

Det er en kjensgjerning at veldig mye her føles kjent, med tanke på hvor lik den er Galaxy S7, men samtidig har den en rekke små og store nyheter på lur som gjør at den kan være en ganske så ålreit oppgradering. I hvert fall for de blant oss som foretrekker de største skjermene.

Og at designen nå er inne i en slags tredje runde siden Galaxy S6 Edge er kanskje ikke så nøye, når vi uansett snakker om en av de mest iøynefallende mobildesignene på markedet.

Samsung hadde med seg hele Galaxy Note-serien da de skulle vise frem den nyeste.
annonse