Sniktitt

Vi pakker opp Surface Pro 4

Microsofts nye brett-PC har funnet veien til redaksjonen.

Det tok sin tid før Microsoft kom på banen med en skikkelig datamaskin, men da den opprinnelige Surface Pro omsider kom oss i hende for snart to og et halv år siden, var det en udiskutabelt positiv opplevelse.

Siden den gang har det gått ganske radig, og vi gikk snart videre til Surface Pro 2 og etter hvert til Surface Pro 3. At neste iterasjon av datamaskinen har fått navnet Surface Pro 4 burde derfor ikke komme som noen overraskelse.

Over de neste dagene skal vi bruke og teste Microsofts nye «brett-PC», og i påvente av vår konklusjon og dom kan det være greit å gi dere en liten oversikt. Så få med deg litt fakta og bli med når vi pakker opp nye Surface Pro.

Surface Pro 4 og Surface Pro 4 Type Cover som det kommer innpakket. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Egentlig ganske lik Pro 3

«Nytt» er forresten et relativt begrep når vi snakker om Surface Pro 4 – i hvert fall så lenge vi sammeligner den med Pro 3. For mens det var tydelige designforskjeller mellom Pro 2 og 3, skiller nykommeren seg i langt mindre grad fra sin forgjenger.

Surface Pro 4 kommer pent innpakket i papp og plast. Penn medfølger. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Surface Pro 4 er marginalt tynnere og lettere enn Pro 3, men forskjellen er såpass liten at vi ikke tror du vil merke det med mindre du holder de opp ved siden av hverandre. Med unntak av dette er de altså tilnærmet identiske, men det er også noen andre, små forandringer.

Forskjellen i tykkelse mellom Pro 3 og Pro 4 skal være på 0,76 millimeter. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Den offisielle vekta for vårt testeksemplar ligger på 786 gram uten tastaturet. På vår vekt stopper den digitale nåla på 785, noe som tyder på at rimelige gramvekter ikke nødvendigvis er dårlige. Surface Pro 3 veier 796 gram på samme skål.

Baksiden har fått en annen dekor. Surface Pro 3 til venstre, Pro 4 til høyre. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Volumknappen er flyttet fra venstre side til toppen for å lage parkeringsplass for den medfølgende pennen. Denne er litt lenger enn den som hører til Surface Pro 3 og har en magnetisk side som gjør at den holdes godt på plass mot Pro 4.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Plastomslaget brettet kommer pakket inn i forteller hvor knapper, porter og teknologier er plassert. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Større forandringer er det faktisk tilbehøret som står for. Tastaturdekselet – som i våre øyne er en uunnværlig del av Surface-opplevelsen – har nemlig fått et skikkelig løft. På Microsoft Surface Pro 4 Type Cover har hele tastaturet rykket litt lenger opp på brettet og hver enkelt tast er nå separert fra hverandre, altså et såkalt «chiclet»-tastatur.

Microsoft Surface Pro 4 Type Cover til høyre. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Dette har gjort bedre plass til pekeplaten under, som foruten å ha blitt større også har fått en overflate av glass. Det kan bety en jevnere og bedre opplevelse når pekeplaten brukes. Men vi vet at vi også kommer til å benytte oss en god del av berøringsskjermen.

Det fine er at tastaturet også er kompatibelt med forgjengeren Surface Pro 3. Det kjipe er at det koster 1499 kroner og for tiden kun er å få i sort og blått.

Surface Pro 4s støttebein eller kickstand er identisk med forgjengerens. Pro 4 til høyre, vi merker oss at «windowstast»-merket er fjernet. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Selve skjermen har for øvrig også blitt byttet ut. Størrelsen har økt fra 12,0 til 12,3 tommer, og den har dessuten høyere oppløsning enn forgjengeren. Surface Pro 4 har faktisk 2736 x 1824 piksler, som er mer enn det Apple har i sin 13-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm.

Surface Pro 3 og 4 er ganske så like, og kan bruke hverandres tastaturer og ladere. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Som sine forgjengere vil Surface Pro 4 være å få i forskjellige konfigurasjoner, nå med Intel-prosessor i form av Core M, Core i5 og Core i7. Den rimeligste varianten koster 9990 kronasjer. Vi har fått utgaven med Intel Core i5, 8 GB RAM og 256 GB SSD-lagring, som har en prislapp på 13 990,-.

Microsoft Surface Pro 4 blir tilgjengelig i norske butikker fra 19. november.

Da vil den få god konkurranse fra Apples store nettbrett:
SNIKTITT: Apple iPad Pro og Apple Pencil >>>

Les også
– Surface Pro 5 får 4K-oppløsning og masse minne
Les også
Surface selger som varmt hvetebrød
annonse