Til hovedinnhold

Superskjerm, laserfokus og enklere menyer

Men kan LG G3 hamle opp med de andre toppmodellene?

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
LG har forenklet menyene sine litt, og de er ikke lenger fullt så fargerike som de var i forrige generasjon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser den ut fra baksiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den koreanske versjonen er utstyrt med TV-mottaker og en liten antenne. Den kommer neppe til Norge.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik demonstrerer LG konseptet Knock Code. Det går ut på at du må tappe på skjermen i et bestemt mønster for å låse den opp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lansere en ny toppmodell uten et deksel til? Det går ikke. LGs nye smartdeksel har et rundt øye som kan vise informasjon når telefonen er låst.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / London: Etter en tid med litt varierende suksess blandet LG seg for alvor inn i tetsjiktet for smarttelefonene med fjorårets G2. Oppfølgeren G3 ble lansert i kveld, og forventningspresset ligger tjukt i lufta.

Hvis vi ser bort fra den litt eksperimentelle LG G Flex, er det store spørsmålet om LG skal få til to virkelig gode toppmodeller på rad? Og kan den nye danke ut de som har kommet så langt; Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 og HTC One (M8)?

Svaret kom ikke i kveld

Svaret på det spørsmålet fikk vi ikke i kveld. Til tross for at LGs folk til stadighet messet budskapet om at «enkelt er det nye smart», og hevdet at vi aldri hadde sett liknende telefon, så manglet likevel litt av wow-følelsen da vi fikk titte på den. Det trenger ikke å bety så mye, for den manglet også for G2, som viste seg å være en glimrende telefon.

En av de viktigste tingene LG fokuserte på var skjermen. Dette er så langt den første telefonen fra en av de store mobilprodusentene som har skjerm med mer enn full-HD-oppløsning. Vi konstaterer at LG ikke har blitt noe dårligere til å lage skjermer de siste månedene. Skjermen er griselekker, men det er også skjermene hos konkurrentenes toppmodeller.

Meget god skjerm, men trenger vi oppløsningen?

Det menes mye om hvorvidt man ser forskjell på pikseltettheter etter et visst punkt. Jeg har forholdsvis godt syn, og skal ikke hevde jeg klarte å se den helt store forskjellen mellom LGs tidligere G2-skjerm, og denne nye. Det kan godt hende den er der, men hvis det må måleverktøy til for å se den, virker det hele strengt tatt litt overflødig.

Skjermen i LG G3 er uansett svært god, og så ikke ut til å stå tilbake for noen av sine konkurrenter. Dessuten er det veldig smale rammer rundt også denne skjermen – en egenskap G2 høstet mye skryt for.

En naturlig etterfølger til G2

Designmessig føles telefonen som er en naturlig etterfølger til G2. Det er fortsatt en telefon med avrundet bakside, og alle knappene samlet i en haug under kameraet. Undertegnede har aldri blitt helt klok på den knappeplasseringen, men det gjør ikke så mye, ettersom det er så vanedannende å dobbeltappe på skjermen at jeg fortsatte å prøve å vekke andre telefoner på samme måte lange tider etter at G2-testen ble skrevet.

LG G3 har forresten også konseptet Knock Code fra første stund. Det går ut på at du kan trykke et mønster rett på den slukkede skjermen for å vekke den. Taster du feil mønster våkner den ikke, og du får heller ikke de vante fingersporene som mønsterlåsen gir på andre telefoner. En kjekk liten egenskap som gjør det enklere å leve med sikret telefon.

Laserstyrt kamera

En annen viktig egenskap bor ved siden av kameralinsen. LG G3 fokuserer nemlig ved hjelp av laser, og bruker ikke fotolyset til fokuseringshjelp slik andre telefoner gjør. Det skal først og fremst bety kjappere fokusering, men vi mistenker at det også vil være en svært positiv egenskap for bilder tatt i dårlig lys. Det tradisjonelle fokuslyset har nemlig ofte litt problemer med å lyse opp omgivelsene når det blir litt avstand til motivet. Dermed opplever vi ofte at telefoner rett og slett ikke fokuserer rett i det hele tatt når det blir mørkt nok.

Blir det mørkt nok er det selvfølgelig ikke sikkert bildene blir bra i det hele tatt, men G3 burde ha gode forutsetninger for å ta bra bilder. Forgjengeren tok svært gode bilder, og som den har også G3 optisk stabilisering av bildet. Den virker et hakk mer aktiv i G3 enn den var i G2. Vi opplever nemlig at bildet i kameraappen svømmer litt av og til. Dette er bare et symptom på at stabiliseringen jobber, og ikke negativt eller positivt i seg selv, men vi opplevde det ikke i særlig grad på G2.

Enklere menyer

LG snakket mye om å gjøre ting enklere under lanseringen. Ett av punktene de har forenklet, er menysystemet som ligger over Android. Sammenliknet med LGs tidligere menyer er det nok litt færre valg her, og ikke fullt så mye å ta stilling til her. Men igjen må vi ta et lite forbehold; litt overlessede menyer var nemlig én av G2s små ulemper. I praksis virker det som om LG har nærmet seg konkurrentene, og standard Android, med G3. Aldeles ikke noen uting, men heller ikke så veldig unikt.

Kort sagt har de fjernet det som var av liksom-3D, med skyggeeffekter på ikoner og menyelementer. De har også ryddet fint i nedtrekksmenyen, som ikke lenger er et sammensurium av knapper. Det hele virker ganske lekkert.

Vi noterer oss at telefonene som stod utstilt hadde noen tregheter, men dette er slett ikke uvanlig på lanseringsdagen. Telefonen selges fra og med i morgen i Sør-Korea, men de vi fikk se skal ikke ha vært helt butikkferdige eksemplarer.

Fokuserer på nyttige ting

En ting LG skal ha skryt for er at fokuset virker å være litt mindre på gimmicker enn hos deres landsfrender i Samsung. Under presentasjonen var det ikke mye som handlet om malplasserte pulssensorer, og litt dårlig implementerte fingersensorer. I stedet handlet veldig mye om ting vi faktisk ønsker oss i en telefon. Det er imidlertid ikke så godt å få inntrykk av hvor bra alt dette virker i løpet av noen minutter med en helt ny telefon.

En tastaturløsning som lærer seg fingerbevegelsene dine, og skjønner hva du mener å skrive selv når du taster feil, er en av disse tingene. Idéen er slett ikke ny, men det sjelden denne typen egenskaper fokuseres særlig på, og du må som regel laste ned et alternativt tastatur for å få noe som likner. Et presist mobiltastatur blir bare viktigere og viktigere, jo mer vi gjør med telefonene våre. Derfor gleder vi oss veldig til å se hvor bra dette fungerer i praksis.

Tastaturet har også et par andre artige egenskaper. Ordforslagene som kommer opp løpende kan du velge blant ved å sveipe opp høyre eller venstre tommel. Da velger telefonen forslaget som vises til høyre eller venstre over tastaturet. Skulle du behøve å korrigere noe kan du holde inne en finger på mellomromstasten, og trekke frem og tilbake for å flytte markøren. Dette er snedige funksjoner som ser ut til å fungere meget godt, og som vi mistenker at mange kan komme til å sette pris på.

LG har alltid vært flinke til å stille ut produktene sine på lanseringer. Her viser de frem et utvalg bilder tatt med telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Til venstre for kameralinsen er laserdioden som skal sørge for kjappere fokus. Til høyre er et dobbelt LED-lys for fotografering.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik demonstrerer LG konseptet Knock Code. Det går ut på at du må tappe på skjermen i et bestemt mønster for å låse den opp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Fasiten kommer i slutten av juni

LG G2 var en av sin generasjons aller beste telefoner på batteritid. Batteriet i G3 er på 3000 mAh, og skiller seg derfor ikke særlig ut fra dagens toppmodeller, men LG hevder like fullt at batteritiden skal være eksepsjonelt god på G3. Atter en egenskap det vil ta noe tid før vi får se i praksis. Og, selv om kameraet fokuserte kjapt i lanseringslokalene, gjenstår det å se hvor stabilt gode bilder telefonen tar. Kamerafunksjonalitet skrytes det mye av, uten at alle telefonene lever helt opp til hypen.

Vi er altså bittelitt avventende til LGs nye toppmodell. Den virker helstøpt på de fleste vis, og skillet fra forrige generasjon er omtrent like sterkt som slektskapet. Det er altså en telefon som både ser og føles tilstrekkelig annerledes ut til at mange av dagens LG-brukere kan bli fristet til å handle.

Den er alt i nettbutikkene

LG G3 vil koste fra rundt 5300 kroner, noe som plasserer den i skarp konkurranse med de andre tre toppmodellene. Dermed blir det veldig spennende å se hvordan den faktisk kan måle seg mot disse når testeksemplaret dukker opp. Den havner i norske butikkhyller fra slutten av juni.

Det har allerede dukket opp priser på LG G3 i prisguiden. Vær obs på at den fins i to versjoner, en med 16 gigabyte lagringsplass, og en med 32 gigabyte lagringsplass. Den minste av disse har 2 gigabyte RAM, mens den største har 3 gigabyte. Det kan være en ekstra grunn til å gå for den største utgaven, selv om G3 også støtter minnekort inntil 128 gigabyte.

Her kan du sette opp prisvarsel og få beskjed når telefonen faller i pris»

Usikker på om du bør vente på G3? Disse testene kan gi deg en pekepinn:

Vi gjør oppmerksom på at LG betalte for reise og opphold til London.

annonse