Til hovedinnhold
SniktittAcer Iconia W3-810 64 GB

Dette lille nettbrettet er en PC

Acers nye 8-tommer nettbrett kjører Windows 8.

Amobil/Berlin: Acers nye nettbrett Iconia W3, er beviset på at Microsoft like gjerne kan skrote satsingen på operativsystemet RT først som sist. Ikke bare kjører brettet Windows 8. Det er billigere enn de fleste RT-brettene også.

Vi fant brettet på Acers stand på IFA. Her var det plassert side om side med Android-brettet Iconia A1. Ved første øyekast er de to brettene ikke så ulike, men starter du dem opp vil du snart merke forskjellen. Iconia W3 er nemlig en fullverdig PC med en 32-bit versjon av Windows 8 og en Intel Atom Z2760-prosessor.

Billig PC

På prislappen kan vi lese at den vil bli solgt for 299 Euro, som tilsvarer omtrent 2500 kroner. I Prisguiden averteres nettbrettet til drøyt 3000 kroner med tastatur. Dermed får du et brett med fullverdig Windows like billig som tilsvarende brett med Android eller iOS (iPad). Forskjellen på Windows 8 og Windows 8 Pro er ikke stor. Iconia W3 kan oppgraderes til Windows 8 Pro ved behov, men da blir maskinen en del dyrere.

Her kan du lese mer om forskjellene på Windows 8 og Windows 8 Pro (ekstern lenke).

Ingen muskelmaskin

Med tastatur er dette er bærbar PC med begrenset kraft og liten skjerm. Men den fungerer til de fleste opgaver.

Intels Z2760 med to kjerner klokket til 1,5 GHz, er ikke den heftigste prosessoren på markedet. Men den er kraftig nok til å kjøre Windows 8, og ikke minst skal den være snill mot batteriet. Acer oppgir batteritiden til 8 timer bruk, eller tre uker standby. Det er ikke ille med et batter som "bare" er på 3200 mAh.

Brettet har 64 GB lagringsminne og 2 GB arbeidsminne. I tillegg støtter det Micro-SD-kort, slik de fleste nettbrett med Android også gjør.

Lav vekt, beskjedne mål

Inngang for hodetelefoner sitter på siden.

Brettet veier under en halv kilo, og er omtrent en cm tykt. Bredden er på 21,84 cm, mens høyden er på 13,4 cm når brettet holdes horisontalt.

En kjapp tur rundt rammen på brettet avslører at det har Micro-HDMI-utgang, så du kan koble det til en større skjerm på arbeidsplassen, eller til en TV. I tillegg har det en Micro-USB-kontakt, og porten til det nevnte minnekortet. I tillegg finnes to runde hull, det ene til laderen, det andre til hodetelefoner.

Ingen standard USB-tilkobling

Micro-USB og Micro-HDMI. Du kan speile skjermen til en annen skjerm, eller kjøre utvidet skrivebord.

Noen vanlig USB-kontakt har brettet ikke, så en overgang til en USB-HUB kan være greit å skaffe seg. Du vil trenge det om du skal bruke brettet med kortlesere som støtter flere minnekortformat enn MicroSD.

Acer har også et tastatur til brettet sitt. Dette er i full størrelse, så brettet ser nesten litt komisk lite ut når det er dokket i tastaturet. Kjøper du et lite brett for å spare bagasje på reisen, ønsker du antakelig et mindre tastatur også. Brettet virker naturligvis med alle Bluetooth-tastatur for Windows, så her lar det seg gjøre å finne gode alternativ.

Du kan bruke USB-tastatur og USB-mus også, men da trenger du Micro-USB til USB-overgangen og en HUB som gir deg noen USB-porter ekstra.

Enkel men grei skjerm

MicroSD-kort kan plasseres i et spor på toppen av brettet.

Skjermen på Acer Iconia W3 måler 8,1 tommer, og oppløsningen er på 800 x 1280 punkter. Det er altså ikke noen full-HD-skjerm vi snakker om. Men av det vi kunne se fungerer skjermen greit, selv om vi selvsagt hadde satt pris på litt høyere oppløsning.

For den som skal ha et lite nettbrett med seg på reise, er dette midt i blinken. Her kan du kjøre de samme systemene som du gjør på en stor Laptop, og du kan legge inn de Office-løsningene eller konferanseløsningene du er vant til å bruke.

Får du behov for å koble deg til en skriver, en diskstasjon eller annet periferutstyr, så kan du være sikker på at det finnes en driver så brettet støter tilbehøret.

Les også: Slik velger du riktig Windows-nettbrett

Erstatter mye, men ikke alt

Ladepluggen kobles på motsatt side av hodetelefon-inngangen.

Men skal du redigere video eller bedrive avansert spill (online gaming), blir dette brettet for puslete. Men da hjelper det nok heller ikke å bytte til et annet nettbrett, og definitivt ikke til Windows RT. Til slike oppgaver trengs kraftigere maskinvare.

Men en ting kan du være sikker på - dette brettet kan alt et Windows RT-brett kan, og mer til. Så hvem vil ha Windows RT nå?

Gå ikke glipp av våre andre saker fra IFA >>

annonse