Til hovedinnhold
SniktittSe LGs sammenrullbare OLED-TV

Slik gikk det da vi så OLED-skjermen rulles sammen

Vi fikk se det allmennheten ikke fikk se.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Las Vegas / Tek.no: Lenge har vi lest om at LG har en rulle-TV på gang, men enn så lenge har vi kun sett noen få videoer og bilder. Nå har vi derimot fått være med inn på bakrommet til LG, hvor de gjemte skjermene allmennheten ikke fikk se. Og her dukket rulle-TV-en opp.

Men den var langt fra det eneste som LG hadde på lur. Vi fikk se hva slags potensiale OLED-teknologien kan ha, og ikke minst flere smakebiter på hva du har i vente fra selskapet de kommende årene.

NB: Nederst i artikkelen finner du flere bilder, og ikke minst video, fra vår lille rundtur hos LG.

LGs rulle-TV er rett og slett imponerende.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Rulle-TV-en var mer magisk enn vi trodde

Før vi kom hadde vi fått beskjed om at det antagelig ville være en rulle-TV på plass i rommet. Men likevel kan vi ikke si at vi var forberedt på hvor imponerende teknologien virket da vi fikk se skjermen for første gang.

Konseptet som var foran oss var altså et syltynt ark, som kan rulles sammen akkurat som avisen din, og som i tillegg kunne vise bilder i en kvalitet som var fullt på høyde med det meste som finnes på markedet i dag.

Rommet vi stod i hadde kraftig belysning, så som du kan se av bildene var det noe refleksjoner fra den sammenrullede skjermen, men langt fra nok til at det var noe problem.

Rulle-TV-en i levende live. Likevel vil det antagelig ta litt tid før du kan kjøpe en.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Rulle-TV-en satt sammenrullet i en egen holder. Antagelig for å forsynes med signaler og strøm.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dog fikk vi ikke lov til å holde den i hendene, antageligvis fordi den var koblet til en kilde via anordningen som holder den, samtidig som vi ikke turte tenke tanken på hva den prototypen hadde kostet å produsere.

Vi fikk samtidig vist frem råmaterialet til selve panelet som laget bildet, og personen som viste oss rundt var ganske så hardhendt med materiale uten at det virket å ta noe skade av det.

På spørsmål om når vi kunne forvente å se denne teknologien i butikk-hyllene, var svarene ganske vage. Estimatet vi fikk var mye det samme som vi hadde fått før, altså at det vil gå to til tre år før teknologien kommer for salg.

Fleksible paneler gir uante muligheter

En konkav prototype var et friskt pust som spill-skjerm.

Selve om rulle-TV-en på mange måter var rosinen i pølsa, fikk vi se langt mer spennende konsepter. OLED-teknologien fungerer på en måte som gjør at panelene er meget fleksible. Og her hadde LG pønsket ut noen ganske så stilige løsninger.

En av disse var en prototype som var meget konkav. Altså var den bøyd mot deg, og du kunne gå inn i midten og få skjermen 180 grader rundt deg. På skjermen rullet et skytespill, og da vi tok skrittet inn i den lille hulen som skjermen hang, fikk vi en tøff opplevelse.

Først trengte øyene noen sekunder på å venne seg til denne formen, men etter å ha stått inne i buen noen minutter må vi si oss meget imponert med hvordan opplevelsen føltes. Det var ikke fullt like fleksibel som VR-briller, men så lenge vi ikke så langt opp eller ned, fikk vi mye av den samme følelsen som vi har fått tidligere med nettopp VR-briller.

OLED kan også gjøres konvekse.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

At skjermene kan gjøres konkave, betyr også at de kan gjøres konvekse. Dog var ikke prototypen vi fikk fremvist like aggressivt buet som den konkave varianten, men måten det ble presentert på viste at OLED kan være meget fleksibelt både hjemme og til reklameformål.

En annen detalj vi merket oss var at disse skjermene kunne takle 120 bilder i sekundet. På spørsmål om når disse skjermene ville komme i butikken, fikk vi beskjed om at det kunne skje allerede i år, men at det først og fremst vil være for det profesjonelle markedet.

Midt i rommet viste også LG at de to formene kunne kombineres.

Kan vise bilde på begge sider

Bare fantasien setter grenser for hvordan du kan forme panelene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

For skjermene som stod i midten av rommet viste bilde på begge sider. Samtidig fikk vi en smakebit på hvordan dette hang sammen. For det var nemlig ikke et panel som gjorde dette. Det var naturligvis to paneler som var satt sammen.

OLED-teknologien gjør at panelene blir meget tynne, og selv om det var to paneler på samme enhet, var skjermene minimalt tykkere enn de tynneste skjermene vi har sett på markedet i dag. Ved siden av denne skjermen stod det også en annen prototype som fanget vår oppmerksomhet.

Men LG kan også lage skjermer som er gjennomsiktige. Riktignok med LCD-teknologi. Dette har vi også sett før, men ikke like bra som denne. For frem til i dag har de fleste skjermene vi har sett hatt omlag 17 prosent gjennomsiktlighet. Skjermen vi fikk se i dag slapp nærmere 40 prosent lys igjennom.

Også disse skjermene fikk vi beskjed om at ville komme i salg i løpet av året, men igjen, bare for det profesjonelle markedet, og da trolig innen reklame.

OLED kommer inn på andre arenaer enn TV

Selv om hovedfokuset for rundturen vår var å vise nye måter å vise deg TV på, var det likevel flere eksempler på at teknologien kan tas i bruk på andre arenaer også. En av disse var innen bilindustrien.

OLED-kan også brukes i biler. Her er et eksempel på speedometer til bil.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
OLED gjør klokken til venstre unektelig mye tynnere.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Her fikk vi servert en del varianter av LCD, men også OLED. Vi fikk se var hvordan LG ser for seg at teknologien skal kunne brukes som skjermer inne i bilen. De to prototypene som stod fremme var begge speedometere, den ene konkav og den andre konveks.

LG hadde stilt ut speedometere som både var LCD og OLED, men forskjellen ble meget tydelig da grafikken på de to teknologiene ble lik. Da var OLED langt mer livlig, og klarte seg omtrent like godt som LCD-teknologien mot det sterke lyset i rommet.

Også innen klokker ser LG for seg OLED som den overlegne teknologien. Vi fikk en smakebit av en prototype som var plassert ved siden av selskapets Urban-modell, og den åpenbare forskjellen var hvor tynn og smekker prototype-klokken var.

Samtidig taklet den det sterke lyset i rommet på en imponerende måte, selv om OLED i utgangspunktet ikke er den mest lyssterke teknologien.

Etter å ha fått en gjennomgang hos LG, sitter vi igjen med et imponerende inntrykk. Spesielt ble vi fascinert av rulle-TV-en, men også av å se med egne øyne at teknologien var like fleksibel som teorien tilsier.

Hva syns du om disse OLED-produktene? Diskutér i forumet nedenfor.

CES-messen er stedet du finner de spennende tingene:
Her er et råkult kjøleskap hvor du kan bestille matvarer direkte fra kjøkkenet »

annonse