Sniktitt

Vi tittet på Parrots nye drone som kan fly i 80 km/t

Kan holde toppfarten i 45 minutter før batteriet er tomt.

Berlin / Tek.no: Droner er en av farkostene som blir viet en del oppmerksomhet på årets IFA-messe. Blant produsentene finner vi Parrot, som virkelig hadde noen spennende ting å by på.

Blant de ulike modellene som selskapet tilbyr så finner vi tre nykommere, der to av disse er lansert nå de siste dagene, nemlig Mambo og Swing. I tillegg er også Disco på plass, et stor fly som ble vist frem for første gang for noen måneder siden, men som først i forrige uke kom på plass i butikkene.

Kranen lar deg øver på å plukke opp småting.

Mikrodrone med tilbehør

Om vi starter med Mambo så er dette en såkalt mikrodrone. Den er langt fra like liten som de minste dronene vi finner på markedet, men sammenlignet med de andre modellene på messen er dette den minste fra selskapet.

Med tilbehøret til Mambo så kan du blant annet trene på presisjonen i flyvningen din.

To grønne lys foran på farkosten får den til å se ut som et slags vesen, kanskje noe man ville snublet over i et fremtidsrettet dataspill, og denne lille krabaten har et par morsomme funksjoner på lur.

Mambo har nemlig det som kan virke som en legokloss på over- og undersiden av flykroppen. På disse kan du hekte på tilleggsutstyr, som en klo som kan plukke opp lette gjenstander (inntil 4 gram), samt en «ertepistol» som lar deg øve inn skyteferdighetene.

Vi får beskjed om at dronen er i ferd med å nå butikkhyllene, og at prisen inkludert de to tillegg-enhetene vil ligge på 119 euro, altså rett rundt tusenlappen i norske kroner.

Tar av som en vanlig drone

Neste modell er Swing, og det skal vanskelig gjøres å ikke assosiere denne farkosten med noe du har sett i Star Wars-filmene. Flykroppen består av to fire vinger som er formet som en X, hvor det er en motor festet til hver vinge.

Her ser du Swing i både fly- og takeoff-modus.

Det snåle med denne dronene er at du legger den ned på bakken slik at propellene peker mot himmelen, akkurat som en vanlig drone, hvor den altså tar av ved å trekke seg rett opp og snu seg rundt når høyden er god nok. Alle dronene til Parrot har en egen knapp som automatisk tar seg av take-off og landingene, dermed slipper du å navigere flyet igjennom den mest kritiske fasen.

Swing er forøvrig en del større en Mambo, men det betyr ikke at prisen er så mye høyere. Prisen er nemlig satt til 139 euro inkludert kontrollen, noe som vil tilsi rundt 1300 norske kroner. Og det for en farkost som ser tøff og annerledes ut.

Over 80 km/t

Dog er det ikke de to minste dronene som stjeler mesteparten av oppmerksomheten på messeområdet til Parrot. Det er det Disco som gjør. Dette er et stort fly som kan minne om en krysning mellom en B2-bomber og de gamle romfergene til NASA.

Kameraet foran på Disco er viktig for å kunne fly det skikkelig.
Mesteparten av delene er enkle å skifte, skal vi dro Parrot.

Foran i nesen på farkosten sitter det et stabilisert kamera som skal gi deg oversikt over hvor du flyr. Kamerastabiliseringen kommer godt med, ettersom du kan følge med på hvor dronen flyr via et par VR-briller samtidig som du flyr.

Disco er ingen sinke, og heldigvis for mange har også dette flyet en egen funksjon som tar seg av landing og take-off. Etter at flyet har tatt av får vi beskjed om at det automatisk vil sirkle rundt frem til du tar over spakene.

Offisielt sier Parrot at dette flyet er kapabelt til å holde rundt 80 kilometer i timen over en periode på 45 minutter. Franskmannen vi snakker med på standen sier at de ved flere anledninger har fått flyet til å gå langt raskere enn som så.

Propellen bretter seg bakover dersom du skulle være uheldig.

Med en såpass høy hastighet så vil det naturlig nok ryke med litt deler om det først skulle gå galt. Det er dog en ganske enkel match å skifte ut deler på dette flyet. Blant annet kan du klippse av vingene og erstatte dem med reserve-vinger.

Samtidig er det en liten hendig funksjon der propellen, som forøvrig sitter plassert bakerst på farkosten, kan folde seg sammen slik at de ikke knekkes så lett dersom uhellet skulle være ute.

Med den størrelsen kommer også en langt hissigere prislapp. Ønsker du deg en Disco må du belage deg på å punge ut 1300 euro for hele sulamitten, altså rundt 12 000 norske kroner. Dette flyet ble som nevnt lansert tidligere i år, men det er først nå at den er tilgjengelig på markedet.

En annen ting som er et hett tema på messen er OLED:
Se video av Philips sin rykende ferske toppmodell

Les også
Flere bilder fra dronedagen – her er de vi ikke tok med
Les også
Her styrer han en drone med håndbevegelser ved hjelp av Apple Watch
Les også
Denne lette kameradronen med Oculus Rift-støtte har nå blitt bedre
annonse