SniktittXperia Ear Duo

Vi har prøvd Sonys «anti-støydempende» hodetelefoner

Sluser lyden inn, i stedet for å blokkere den ut.

Tek.no / Barcelona: Vanligvis vil du blokkere ut omverdenen når du tar på deg hodetelefoner, og lytte til musikken din i ro og mak. Sonys nye øreplugger sikter på å gjøre det motsatte – å sluse igjennom all lyden rundt deg inn til øret, uhindret, samtidig som du kan lytte til noe annet fra mobilen.

Sony testet ut konseptet litt på Mobile World Congress i fjor, og må åpenbart ha vært fornøyd med tilbakemeldingene, for nå har det blitt til et reelt produkt. De nye pluggene heter Xperia Ear Duo, og vi fikk prøve dem på messegulvet i Barcelona.

Høyttaleren ligger bak øret

Pluggene består av to deler, hvor den største delen inneholder selve høyttalerelementet, de trådløse sensorene, berøringsfeltet og batteriet. Fra denne delen går det et rør opp til øregangen, festet i enden med en slags øreplugg-ring. Ringen gjør at øregangen er helt fri og du kan fint høre lyd fra omverdenen, samtidig som lyden «blåses» inn i øret via røret.

Sonys illustrasjon her beskriver nok konseptet best.

Hvordan får vi dem på?

Som du kan se sitter ikke ørepluggen helt inne i øret, trolig på grunn av feil størrelse på selve pluggen.

Allerede før vi har satt pluggene i øret stopper vi litt opp. Hvordan i all verden skal man egentlig få dem på? Det viser seg at du må lirke den nederste delen av øret mellom de to delene, for å deretter dytte selve ørepluggen inn i øret. Når de først var inne satt de greit, men ikke perfekt.

Kjøper du Xperia Ear Duo vil du imidlertid kunne velge mellom tre forskjellige størrelser på ørepluggene, og trolig hadde de passet bedre hvis vi hadde fått prøve en annen størrelse.

Pluggene kjennes lette i selve øret, men høyttalerdelen veier nok til at du definitivt merker at du har noe hengende i øret.

Uvanlig lydopplevelse

Messestøy, en Sony-representant og en stemmeassistent – alle lydene kom rett inn i øret.

Det var en ganske uvanlig følelse å høre stemmen til Sony-representanten samtidig som vi kunne høre på musikk fra pluggene. Stemmen hans var like tydelig enten ørepluggene var i eller ikke, men med pluggene fikk vi et ekstra lag med lyd å lytte til. Det store her er at lydsporet i ørepluggene, enten det er en stemmeassistent som gir deg beskjeder eller musikk, ikke dekker over lyden rundt deg, det bare kommer i tillegg.

Når det er sagt så hjelper ikke ørepluggene deg med å kunne fokusere på flere ting på en gang, så selv om vi kunne høre både Sony-mannen prate og en stemmeassistent si noe helt annet samtidig i ørene, klarer ikke hjernen (i hvert fall ikke vår) å prosessere begge delene likt. Men pluggene gir oss i hvert fall valget med hva du vil lytte til, for med vanlige øreplugger hadde det vært umulig å høre hva Sony-mannen sa.

Dyr fornøyelse

Xperia Ear Duo kommer i salg snart, til en pris på rundt 3000 kroner. Dermed havner de helt i toppsjiktet av helt trådløse øreplugger, og vi har ikke lyttet nok til dem for å kunne si om de vil være verdt prisen eller ei.

Som sagt satt de ikke særlig godt under vår korte demonstrasjon, men det kan trolig løses. Hvor behagelige de er å ha i ørene over lang tid gjenstår å se, og vi er spente på sjekke hvordan lydkvaliteten oppleves i litt roligere omgivelser enn et messegulv.

Det er imidlertid liten tvil om at det er et spennende produkt, og ekstra moro at det kommer fra Sony, som har blitt veldig flinke til å lage gode støydempende hodetelefoner. Nå vil de altså selge øreplugger som omfavner støyen rundt deg, fremfor å blokkere den ut. Om de er like flinke til å lage åpne øreplugger som de er til å lage støykansellerende, kan dette bli et kjempeprodukt.

annonse