SniktittMateBook X

Vi fikk ta en nærmere titt på Huaweis splitter nye MacBook-killer

Syltynn, lekker og helt viftefri.

Tek.no/Berlin: På et stort pressearrangement tirsdag lanserte det fremadstormende og tradisjonelle mobilselskapet Huawei tre nye bærbare datamaskiner. Samtlige tilhørende deres mer eller mindre kjente «MateBook»-serie. Serien utvides med den lekre ultraportable MateBook X, 2-i-1-maskinen MateBook E og den fysisk større og mer kraftfulle maskinen MateBook D.

MateBook-serien harforeløpig ikke fått særlig mye oppmerksomhet i Norge, men etter å ha fått presentert selskapets nye bærbarserie er i alle fall undertegnede glad for at markedsjef i Huawei Norge, Gøril Bye, kunne bekrefte at MateBook X finner veien til Norge allerede i sommer.

Se opp, MacBook

MateBook X blir selskapets nye hovedattraksjon i bærbarmarkedet. Her serverer Huawei en skikkelig lekker og strømgjerrig liten ultrabærbar. Maskinen går med sin 9 millimeter tykkelse og størrelse på mindre enn et A4-ark rett i strupen på Apples MacBook, en maskin den for øvrig bærer svært mange andre likhetstrekk med.

MateBook X er en riktig så lekker liten krabat. På innsiden skjuler det seg en i5-7200U-prosessor, og ingen vifte.
Richard Yu, sjef for Huaweis mobildivisjon, var fornøyd med innsatsen til egne ingeniører, som skal ha klart å stappe en i5-7200U-prosessor inn i et 0,9 cm tynt kabinett, uten vifter.

For, med et såkalt unibody-design av sandblåst aluminium og elegante diamantavrundede kanter, utførelser i «Rose Gold», «Prestige(!) Gold» og «Space Gray» er det umulig ikke å trekke paralleller til hva Apple har fiklet med de siste par årene.

Også Huawei er tydelige på at deres MateBook X skal ta opp kampen mot Apples maskin der de brukte flere lysbilder på å måle nykommeren opp mot MacBook. Mens MateBook X med sine 1,05 kilogram taper kampen om vekten med minst mulig margin mot den like under kilo-tunge MacBook, har den mye annet å by på som vi tipper vil gå rett hjem hos folk som ser etter en Windows-basert ultrabærbar.

Vifteløs «kraftkar»

Vi har fått en rekke tynne bærbare i det siste. MateBook X er intet unntak, men her skal visstnok prosessoren gjøre vei i vellinga – selv uten en vifte til å kjøle seg ned med.

Det aller mest unike med MateBook X er at den til tross for den slanke kroppen byr på en i5-7200U-prosessor signert Intels siste Kaby Lake-generasjon.

Her finner du altså ingen «døll» Core M-prosessor som så mange av konkurrentene benytter. Hvordan klarer så Huawei å få plass til en såpass kraftig prosessor og en nødvendig vifte i en så kompakt maskin, spør du? Jo, de bestemte seg for å droppe viften helt for å lage en komplett lydløs maskin uten noen bevegelige deler.

Vi lurer på hvor varm den blir under last, og når prosessoren slår på bremsene. Det er bare noe av det vi skal kikke på når vi kommer tilbake med en sniktitt i løpet av morgendagen.

Maskinen veier 1,05 kilogram og er 0,9 cm tynn.

Sjef for sentral- og øst-Europa, samt Norden, Yanmin Wang, forteller til Tek.no at selskapets ingeniører har jobbet mye med å optimalisere ytelse til den kraftige i5-7200U-prosessoren opp mot plassen det passive kjølesystemet har i maskinen:

– Vi mener det passive kjølesystemet ikke står i veien for prosessorens ytelse, vi har funnet en god balanse, forsikrer han en relativt skeptisk bærbartester.

Vi har foreløpig ikke detaljene på hvordan kjølesystemet fungerer, men Huawei forteller at de har hentet inspirasjon fra teknologi som ble utviklet for å hente hjem romferger fra verdensrommet. Maskinen markedsføres dermed med at den byr på «Space Cooling Technology». Det høres jo i alle fall rimelig heftig ut.

Nydelig skjerm

Den høyoppløste skjermen med tynne skjermrammer gir maskinen et ganske proft utseende.

MateBook X har fått en nydelig og lyssterk 13 tommer stor skjerm med sRGB-gjengivelse og 2K-oppløsning. Når rammen rundt på samme tid måler kun 4,4 millimeter gir dette et svært godt førsteinntrykk. Vi snakker om en mellomting av Dells Infinity Display og den nye slankere MacBook Pro-rammen. Huawei melder selv at deres nye krabat har en 88 prosent «skjerm til kropp»-fordeling. Til sammenligning kan MacBook Pro vise til 78 prosent.

Noe som gjøres et poeng ut av er at skjermen er helt flat, og altså kommer uten gummipakninger som stikker ut rundt på sidene. Skjermen har også Corning Gorilla-glass, uten at det skule være spesielt stor fare for å knuse en bærbar-skjerm.

Tastaturet sitter som et skudd

Da vi fikk prøve maskinen etter lansering merket vi oss raskt at tastaturet falt i smak. Dette responderte godt på vår raske klimpring, og mens vi kommer tilbake med mer utfyllende beskrivelser i morgen virket tastene å levere dyp vandring, god demping og lite lyd. Glasspekeplaten falt også i smak, der pekeren fulgte våre minste vink og stakato-flerfingerøvelser med glans.

Vi har ikke prøvd dette selv, men artig nok skal tastaturet være såkalt «Spill safe», eller altså vannavstøtende slik at maskinen overlever å få en kaffeskvett over seg.

Tastene var gode å taste på under vår raske titt. Tastaturet skal også tåle å få en kaffeskvett over seg.

På-knappen logger deg på Windows

Ellers har Huawei smelt inn en annen nyttig funksjon som vi gleder oss til å prøve i praksis. Integrert i på-knappen sitter nemlig en skjult fingertrykksensor som skal gi deg sikker og sømløs innlogging i ett steg. Det ble litt uklart for oss hvordan dette opplegget fungerte fra scenen, men vi fikk inntrykk av at det skulle holde å slå på maskinen og så logget den deg automatisk på Windows-kontoen din.

MateBook X skal ifølge Huawei klare ti timer på batteriet før den takker for seg, både ved websurfing, arbeid og video, noe som vel må ansees som godkjent når vi reflekterer over hvilken prosessor som sitter i den vesle doningen.

Denne På-knappen skjuler en fingeravtrykkleser.

USB Type-C

Kun USB Type-C på MateBook X.

Noe mange nok merker seg fra bildene er fraværet av det gode portutvalg. Her regjerer USB Type-C, og da er det kun gjort plass til en på hver side av skroget, sammen med en lydutgang. Her hiver altså Hauwei seg på trenden med å fase ut tradisjonelle porter fort og brutalt. For de 99 prosent som kjøper maskinen og skal koble til en USB-harddisk eller en mus de allerede eier er det dermed adaptere som blir svaret, og frykt ikke – Huawei gir Apple virkelig konkurranse når det kommer til både type, design og prising av sine adaptere.

MateBook X kommer også i det relativt eksklusive selskapet det er å tilby Dolby Atmos-sertifiserte lydopplevelser. Fra scenen ble det hevdet at vi vil få bakoversveis av lydteknologien som er bakt inn i den tynne fjøla. Vi fikk demonstrert lyden på en demoenhet, og mens lyden absolutt får godkjent kjente undertegnede heldigvis ikke vikene krype merkbart lenger oppover på skallen så lenge demonstrasjonen varte.

MateBook X kommer for salg i Norge i starten av august i fargene Space Gray og Rose Gold. Prisene i euro blir som følger: (Vi har ikke norske priser tilgjengelig, men oppdaterer saken når disse foreligger)

  • i5/8GB/256GB SSD – 1399 Euro
  • i5/8GB/512GB SSD – 1599 Euro
  • i7/8GB/512GB SSD – 1699 Euro

Ønsker ikke konkurrere på pris

Sjef for sentral- og øst-Europa, samt Norden, Yanmin Wang, viser frem nye MateBook X. Denne sikter seg inn mot «high end»-markedet, et sted Huawei hører naturlig hjemme, mener Wang.

PC-markedet har vist jevn nedgang de siste årene, men likevel velger «mobilselskapet» Huawei 2017 som sitt store satsningsår på segmentet. Ifølge sjef for sentral- og øst-Europa, samt Norden, Yanmin Wang, skyldes troen på suksess at de kan dra med seg sin opparbeidede kunnskap om svært portable enheter over til bærbarbransjen.

– Kunnskap fra mobilvirksomheten vår hjelper oss å forbedre de kompakte PC-produktene, også, utdyper Wang.

Han fokuserer også på at selskapet, som allerede har mobiler, med bærbare datamaskiner kan gi kundene en helhetlig portefølje og et miljø hvor det er tilrettelagt for sømløs samhandling på tvers av ulike enheter. Fra scenen viste selskapet blant annet hvordan deres MateBook-modeller kunne synkronisere informasjon fra selskapets mobiler gjennom en app. Hvordan denne eventuelt skiller seg fra øvrige, eksisterende løsninger får vi komme tilbake til.

På spørsmål om hva, eller snarere hvem, som har vært inspirator for selskapets nye MateBooks er svaret som følger:

MateBook E kommer ikke til Norge.

– Vi er, akkurat som Apple, ute etter å lage pene produkter som er tynnere og lettere. Wang viser til at når selskaper søker de samme resultatene vil sluttproduktene ofte kunne minne om hverandre.

Huawei er vel etablert i toppsjiktet innenfor mobilmarkedet i Norge, og de har ingen planer om å gjøre det noe annerledes for bærbarmarkedet. Snarere ønsker de for det meste å fokusere på high-end-markedet:

Det gjør heller ikke MateBook D.

– Vi ønsker ikke konkurrere på pris. God design, god ytelse og noen unike funksjoner som bedre lydsystem eller smart kjøling er viktigere, forteller Wang, men legger til:

– Dette er vårt første steg inn i PC-markedet. Vi må etablere oss i markedet før vi låser siktet og blant annet ser på hvor mange prosent markedsandel vi skal kapre eller hvilket eksisterende selskap vi skal måle oss mot, avslutter han.

To modeller kommer ikke til Norge

Sammen med flaggskipet MateBook X lanserte Huawei også to andre maskiner, men disse finner ikke veien til Norge. I alle fall ikke i første omgang.

2-i-1-maskinen MateBook E er en av disse. Denne bygger på samme konsept som Surface Pro, med et magnetisk avtakbart tastatur og mulighet til å brukes som både en bærbar og et nettbrett.

Ellers skal MateBook D appellere til den som trenger en sterkere og litt større maskin med mer tradisjonelle porter. 15,6-tommeren, som for øvrig kommer med et Full HD-display, henter grafikkrefter fra den dedikerte grafikkbrikken GTX 940 fra Nvidia og prosesseringskrefter fra en i5-7200U eller i7-7500U-prosessor. Maskinen skal også ha rom for både en rask SSD- og en større HDD for mer lagringsbehov.

Obs: Ettersom vi har fått spørsmål om dette i kommentarfeltet: Tek.no betaler for sine egne reiser, og det gjelder også denne turen.

Microsoft slapp også en lekker nyhet i går:
Her er alt du trenger å vite om nye Surface Pro »

Les også
Huawei MateBook X Pro med MX150-grafikk: Vår første 10/10 til en bærbar på fire år
Les også
Huawei MateBook X: MateBook X er Windows-verdenens svar på MacBook
annonse