SniktittGarmin Forerunner 910 XT, Fénix og Oregon 600

Her er Garmins håndholdte turkamerater

Vi ser nærmere på de nyeste sports-GPS-ene.

Et kobbel av journalister og Garmin-representanter tester Forerunner-produktene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Fénix er en håndledds-GPS som er laget først og fremst for tur og terrengløping.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
En maritim utgave av Fénix har fåttnavnet Quatix. Formfaktoren er lik, men Quatix har litt andre funksjoner, og mulighet for tilkobling til trådløse skipsdatasystemer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Oregon 600 kan kobles opp mot en rekke sensorer og vise treningsdetaljer. I tillegg kan den vise detaljerte kart.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det måtte litt hjelp til for å finne frem i menyene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Under oppholdet i Spania fikk vi en kjapp innføring i geocaching med GPS-produktene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi fikk også stifte et nærmere bekjentskap med Garmins golf-GPS-er i Approach-serien.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Undertegnede er et naturtalent i pløying, og et minustalent i golf.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vi ble med Garmin til Spania for å hilse på en rekke sports-GPS-er. Vi ble presentert for så godt som hele produktutvalget fra GPS-produsenten. Siden undertegnede slett ikke er av den sportslige typen, var mye av dette nytt.

GPS-ene er også relativt nylanserte. Noen ble lansert i fjor høst, mens andre ble vist frem første gang i januar i år.

I løpet av våren og forsommeren i år, vil vi langtidsteste en rekke slike produkter for å finne ut hva som motiverer best. I testen tar vi med produkter fra Garmin, Polar og Suunto.

Les også: Test av Polar RC3 GPS

Forerunner 910 XT

Den første GPS-en vi ser nærmere på er Forerunner 910 XT. Dette er selskapets toppmodell for løpere, men den er også laget for å takle flere sportsgrener.

Treningsklokkene har blitt betydelig mindre de siste årene. Forerunner 910XT er på størrelse med et kraftig armbåndsur – og oppleves ikke som en kloss på håndleddet, slik en del eldre løsninger har vært.

Klokken kan vise en rekke ulike datafelter på skjermen, avhengig av hvilken sport du driver med. Klokken kan brukes både til svømming, sykling og løping – og sporer hvor du har vært, eller hvor langt du har svømt.

Forerunner 910 XT kan nemlig spore deg når du svømmer, enten du svømmer utendørs eller innendørs. Den skal også kunne finne ut av hvilken svømmestil du bruker.

Her fins det også turfunksjoner. Selv om 910 XT virker mest rettet mot løpere, kan den for eksempel vise kart på skjermen, slik at du ser hvor du har gått. Det er også mulig å følge kartet tilbake dit du kom fra.

Garmin Fenix

Garmin Fénix er imidlertid den armbånds-GPS-en som er mest rettet mot turfolket. Dette er heller ikke en voldsomt stor dingsboms sammenliknet med tidligere GPS-enheter. Den er litt større enn et gjennomsnittlig armbåndsur for herrer, men kan gjøre veldig mye mer.

I tillegg til GPS-funksjonen har Fénix både høydemåler, temperaturmåler og barometer.

Kartene du kan vise på skjermen kan ikke akkurat omtales som detaljerte – skjermen er nemlig lavoppløst og viser ikke farger. Det mest interessante er den grafiske visningen av ruten du har tatt. Det er enkelt å merke av punkter på ruten underveis, og hvis man vil kan man aktivere Trackback-funksjonen, som leder deg tilbake samme vei som du kom. Genialt for turer på steder du ikke har vært før.

Klokken støtter både Bluetooth og ANT+ for trådløs tilkobling til andre dingser, og til flere sensorer. Det betyr at du enkelt skal kunne bruke den både til sykling og løping ved siden av alle turfunksjonene.

Bluetooth-tilkoblingen gjør at den kan kobles til en mobiltelefon, og får flere funksjoner i samspill med Garmins apper for Android og iOS.

Oregon 600

Vi fikk med oss Fénix-klokken sammen med den håndholdte GPS-en Oregon 600 på en kort tur langs stranden i den slumrende golfbyen Pals utenfor Girona.

GPS-en sporer oss fint på et kart som viser topografien i området. Det er enkelt å se hvor de bratte bakkene er, og GPS-en kan fortelle oss akkurat hvor mange høydemetre vi skal opp for å komme til toppen av klippen – som for enkelhets skyld er utstyrt med trapp.

Hvis du har satt opp en rute du skal gå langs, kan GPS-en både vise vei og vise deg avstanden til neste interessepunkt på ruten.

Akkurat som treningsdingsene vi har sett på støtter Oregon 600 ANT+ og Bluetooth, slik at den også kan holde oversikt over puls eller tråkkfrekvens med eksterne sensorer. Til løpeturen er den muligens litt i største laget, men det burde ikke være noe stort problem å montere Oregon 600 på et sykkelstyre, for eksempel.

Hvilken er best?

De neste månedene skal vi bruke på å finne ut hva som er styrkene og svakhetene til disse produktene. Det aller viktigste vi skal finne ut er hva som motiverer best. Vi tar selvfølgelig med oss mobiltelefoner og treningsapper underveis.

Et annet viktig moment er at flere av disse GPS-ene overlapper hverandre i funksjonalitet. Dermed blir et av spørsmålene vi tar med oss til test; hvilken av dem er den mest allsidige?

Les også: TomTom – Vi har gjenoppfunnet treningsklokken

Vi gjør oppmerksom på at Garmin betalte for reise og opphold til Costa Brava.

Les også
Se mobil-høydepunktene fra CES
Les også
TomTom Start 25: Koster mer enn den smaker
Les også
Garmin Nüvi 30: Denne GPS-en koster bare 600 kroner
Les også
Garmin Nüvi 3590: Perfekt GPS for deg som skal både kjøre og gå
annonse