SniktittLenovo X1 Tablet

Vi klår på Lenovos modulære nettbrett

Bytt mellom ekstrem batteritid, mange porter og projektor.

Las Vegas / Tek.no: Lenovos lanseringstempo her på CES-messen i Las Vegas har vært enormt. Og nesten samtlige produkter har levd opp til selskapets litt snåle «goodweird»-slagord. Det nye nettbrettet i ThinkPad-serien er definitivt ett av disse.

ThinkPad X1 Tablet er nemlig noe så merkelig som et modulært nettbrett. Her kan du kjøpe nettbrett, tastatur og en rekke spesialiserte moduler hver for seg.

Uvanlig skjermaspekt

Brettet kjører Windows 10 på en av Intels siste generasjon Core m-brikker. Akkurat som for bærbare PC-er kan du velge ulike konfigurasjoner på denne fronten, med Core m7 som den heftigste. Skjermen er 12 tommer stor og i det litt utradisjonelle 3:2-aspektet. I seg selv er brettet noenlunde rent i designen, men festepunktene for modulene i bunn er ganske tydelige. Du ser på selve konstruksjonen at dette er et brett utenom det vanlige, også om ikke modulene sitter på.

Den viktigste delen her er tastaturet. Det er en slags matte som går over i et klassisk ThinkPad-tastatur noen få centimeter nedenfor festepunktet. For at brettet skal kunne stå oppreist er det en fot som kan brettes ut på baksiden. Til sammen blir det en slags PC-konstruksjon av det, selv om dette som de fleste andre hybridløsninger med brett vil ha problemer med å stå oppreist på fanget, slik en vanlig bærbar PC kan.

Det kan imidlertid ett triks som de fleste vanlige bærbare ikke får til. Magneter i brettet og matten som kobler tastaturet til gjør at du kan ha flere ulike vinklinger på tastene mens du skriver.

Nettbrett med klasiske ThinkPad-taster

Tastene har forresten noe lenger vandring enn vi er vant til fra denne typen konstruksjoner. Når Lenovo hevder at de har lagt til et «klassisk» ThinkPad-tastatur er vi tilbøyelige til å være enig i den påstanden.

Tastaturet i løsvekt. Det kan brukes sammen med én av modulene, og gir deg mulighet til å vinkle tastene i forskjellige høyder.
Tastatur og nettbrett montert sammen. Her er tastene i den bratteste vinkelen du kan velge.

Du kan kombinere tastaturet med en utvidelsesmodul om gangen. Her har du for eksempel en kameramodul som kan gi deg Intels RealSense-teknologi. Det betyr at brettet får 3D-syn og kan scanne omgivelsene sine, eller identifisere ansiktet ditt basert på mer enn kontrastene i et vanlig bilde.

En annen og muligens enda mer gøyal del er projektorutvidelsen. Hekter du på en tynn remse under nettbrettskjermen kan du altså få en gigantisk videoskjerm på veggen. Tillegget skal være i stand til å projisere et bilde på hele 60 tommer, noe som er respektabelt gitt den knøttlille størrelsen på dingsen. Oppløsningen er på 720P, også det imponerende tatt størrelse og pris i betraktning.

Tillegget kalles «Presenter Module» og koster 279 dollar om det kjøpes i USA.

Men tillegget er ikke alene. En «Productivity Module» gir deg fem timer ekstra batteritid, og flere utganger til nettbrettet. Til sammen skal ThinkPad X1 Tablet kunne holde ut i hele 15 timers bruk med denne modulen tilkoblet.

Et nettbrett som kan «alt»

Foten vippes ut fra baksiden av brettet, og tillater det å stå uten hjelp, omtrent slik Microsofts Surface-modeller fungerer.

Da vi først fikk brettet presentert av Lenovos medarbeidere ble vi fortalt at de ønsket seg et nettbrett som kunne være alle tingene en vanlig ThinkPad var, og mye mer. Og på sett og vis ser det ut til at de kan ha rett i at det nye nettbrettet er nettopp det. Men samtidig er tilbehørene kostbare, og man må velge hvilket man bruker. Man kan ikke koble til flere samtidig.

Har man varierende behov gjennom dagen må man altså bære med seg én eller flere moduler sammen med nettbrettet. Det kan bli en utfordring, og fra før vet vi at tilbehør kan være vanskelig å selge. Selv fornuftig tilbehør blir gjerne nedprioritert dersom den som skal ha utstyret strekker seg for å nå det beste grunnproduktet en har råd til.

Samtidig er ThinkPad-produktene i stor grad markedsført mot bedrifter, der en del av ekstrafunksjonaliteten kan være såpass viktig og god at ekstramodulene får bein å gå på.

Trøblete tidlig maskinvare

Det finnes flere moduler som kan brukes sammen med ThinkPad X1 Tablet, men du kan kun bruke én om gangen.

Litt av problemet med å være så aggressive som Lenovo er under årets CES viste seg ved at flere av produktene de hadde tatt med rett og slett ikke virket særlig bra. Av de tre ThinkPad Tabletene de hadde med seg, var det kun én som virket, og den fikk vi kun se på i svært kort tid.

Dette er et problem som ofte rammer tidlige produkter som tas med til messer og liknende, men Lenovo skal mer eller mindre omgående begynne å sende ut de nye maskinene i ThinkPad X1-serien, så vi regner med at de fabrikkferdige produktene er vesentlig bedre.

Selv om flere av produktene altså virket dårlig, rakk vi å få et inntrykk av brettet, og ThinkPad X1 Tablet er rett og slett en liten raring. Samtidig kan de gode tastene være virksom lokkemat for mange, og det samme kan vi si om projektoren. Vi er veldig spente på om brettet lever opp til Lenovos «goodweird»-slagord i daglig bruk. Det regner vi med vi finner ut av om ikke så altfor lenge.

I mellomtiden har vi allerede testet et Lenovo-brett med innebygget projektor:
Her kan du lese hvordan det gikk da Yoga Tab 3 Pro var innom til test »

Les også
Disse mobilene kommer i butikkene i februar
Les også
Den er ikke pen, men denne mini-PC-en har noe spennende på innsiden
Les også
Disse nyhetene fra CES 2016 bør du ha fått med deg
annonse