Til hovedinnhold
SniktittLG V10

LG V10 har premium-følelse så det holder

Med to skjermer er selskapets nyeste toppmodell helt unik.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Det var flere i redaksjonen som jublet da det ble klart at LGs nye toppmodell, V10, faktisk skulle komme i salg her til lands. Ikke bare er dette LGs første toppmodell siden LG G4 ble lansert våren 2015, men den er dessuten svært unik på flere måter. Ikke bare er den utstyrt med to frontkameraer med to forskjellige vidvinkler, men den har også to skjermer. For å krone verket, har LG slengt med sin første fingeravtrykksleser i en toppmodell noensinne.

Men mer om det om litt. I denne sniktitten skal vi gå gjennom våre førsteinntrykk av LGs toppmodell, og de viktigste endringene som er gjort fra forgjengeren til denne. Teknisk sett er V10 ikke en direkte etterfølger til G4, men den tar på mange måter over som flaggskipet til produsenten. Det er derfor naturlig å anse telefonen som en arvtager, selv om en G5 sannsynligvis også vil bli lansert på ett eller annet tidspunkt.

En fullblods test vil også bli gjennomført snart, men før den tid kan du i det minste kose deg med sniktitten vår og alle bildene nederst i bildekarusellen!

Lekker innpakning – og godt grep

Her kom V10 endelig til syne i all sin lekkerhet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi pakker opp LG V10, og må med en gang medgi én ting: dette er en svær telefon. Gedigen, rett og slett. Skjermen er på 5,7 tommer, og den lille ekstraskjermen på 2,1 tommer bygger en del ekstra over dette sammen med de to frontkameraene. Sammenlignet med en LG G3 vi hadde liggende å slenge, er V10 rett og slett svært velvoksen, til tross for at G3 er utstyrt med en skjerm på hele 5,5 tommer – like mye som en iPhone 6S Plus.

Derfor er det også gledelig å plukke opp V10, og merke at LG har tatt grep for å gjøre størrelsen noe mer spiselig. Baksiden er dekket av silikon som LG selv kaller «Dura Skin», noe som gir en gummiert overflate – i en tekstur som minner om noe du ellers ville finne på en basketball. Dette gjør det vanskelig å miste V10, selv om lærdekselet på G4 kanskje gjorde denne jobben enda bedre. Nuvel. Det kan like godt ha med formen og den fysiske størrelsen på telefonen å gjøre. V10 er nemlig ikke buet, slik som både G3 og G4 var, noe som gjør at den ikke ligger like godt i hånda. LG påstår for øvrig at silikonmaterialet skal være svært slitesterkt – faktisk to ganger hardere enn plast og 10 ganger sterkere enn aluminium.

Gummiert bakflate sørger for godt grep på V10.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Sidene på telefonen er i metall, og gjør at kvaliteten oppleves langt bedre enn plasten fra forgjenger LG G4.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Videre består både bunnen og toppen av telefonen også av silikon, mens sidene er av rustfritt stål. Til sammen betyr alt dette at kvalitetsfølelsen er skyhøy – spesielt sammenlignet med plastdesignet vi husker fra G4.

Som en liten kuriositet fra fortiden kan fortsatt bakdekselet av plast tas av enkelt, slik at man får tilgang til både batteri, minnekort og SIM-kort uten problemer. Dette er det så å si ingen andre produsenter som gjør lenger i sine toppmodeller, men LG holder tydeligvis – enn så lenge – fortsatt stand mot unibody-bølgen. Etter undertegnedes mening er det utelukkende positivt at de fortsatt har slike bakdeksler, ettersom det gjør det svært mye enklere å bytte både batteriet og andre deler.

Lynrask telefon med superevner

Skjermen er fantastisk. Skarp, klar og med bra fargegjengivelse.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

LG V10 er en fryd å bruke. Å sveipe gjennom menyene er helt knirkefritt, og å åpne selv tunge apper går på et blunk. Selv om Snapdragon 808-prosessoren på innsiden ikke er hverken den aller heftigste eller nyeste på markedet, så leverer den fortsatt varene. Men, det er heller ikke prosessoren som er V10s trumfkort. Det er selvfølgelig skjermen, eller mer korrekt: de to skjermene.

Hovedskjermen på 5,7 tommer og oppløsning på 2 560 x 1 440 piksler er som på forgjengerne: sylskarp og god. Menyene er i kjent LG-stil pastellfargede, og preges av rene linjer og skarpe kanter. Vi snakker fortsatt om en LCD-skjerm, så fargegjengivelsen og kontrasten er naturligvis ikke like imonerende som på for eksempel Samsungs AMOLED-skjermer. Derimot fungerer skjermen utmerket i dagslys, noe som jo også er LCD-ens store trumfkort.

Over hovedskjermen sitter imidlertid en liten, 2,1 tommers OLED-skjerm med oppløsning på 1 040 x 160 piksler. Denne fungerer som et supplement til den store, og tilpasser seg avhengig av hva du driver med på hovedskjermen.

V10s lille ekstraskjerm har mange bruksområder. Når skjermen er på kan du blant annet legge snarveier til mye brukte apper der (venstre, oppe), og åpner du kameraet legger flere innstillinger som ellers ville dekket skjermen seg der. Når skjermen er av lyser dessuten klokka, været og batteriet opp hele tiden, og sveiper du til høyre på skjermen får du tilgang til viktige funksjoner – alt uten å skru på telefonen!
Torstein Norum Bugge, Tek.no

I innstillingsmenyen kan du velge om følgende ting skal vises eller ikke vises under vanlig bruk: favorittappene dine, nylig brukte apper, favorittkontakter, kommende arrangementer og musikkspiller. Skrur du skjermen av, forblir den lille på – men forvandles til et alltid tilstedeværende hurtigpanel som viser klokka, været og batteriet. Som ved vanlig bruk kan du sveipe til siden, men når hovedskjermen er slukket kommer du ikke til de vanlige valgene, men til hurtigfunksjoner for lyd, Wi-Fi, lommelykt og kamera. Takket være OLED-skjermen er strømtapet neglisjérbart. Genialt!

Oppgradert kamera og lynrask fingeravtrykksleser

Slik fungerer LGs to frontkameraer. 120 grader vidvinkel til høyre, 80 til venstre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Skjermdump

Før vi avslutter sniktitten, skal vi kikke raskt på de to siste nyvinningene i LG V10, frontkameraet og fingeravtrykksleseren, samt også det oppgraderte hovedkameraet. Foran på V10 sitter det som nevnt to kameraer, som er utstyrt med henholdsvis 80 og 120 graders vidvinkel. Begge to knipser bilder i 5 megapikslers oppløsning, og har ellers like spesifikasjoner. Fordelen her er at du kan la selfiestanga bli liggende hjemme, og heller ganske enkelt bytte kamera når du skal ta bilde av hele vennegjengen. Løsningen er svært praktisk og enkel i bruk, og byttet går lynraskt.

Hovedkameraet på V10 har fått seg en oppgradering, men byr fortsatt på 16 megapiksler, blendertall på f/1,8, optisk bildestabilisering og laserfokus. Selve stillbildetagningen er mer eller mindre identisk med den på G4, med full manuell kontroll og samme menysystem. Vårt førsteinntrykk er at den gode bildekvaliteten fra G4 fortsatt er med oss, men det skal vi undersøke nærmere når vi tester telefonen

Oppgraderingen finner du først og fremst på videosiden, der LG som første produsent noensinne lar deg få full manuell kontroll over alle innstillingene – selv mens du filmer. Du får i tillegg avansert lydregulering, og masse herlig informasjon i toppen av skjermen. Ellers kan du velge mellom både HD i 120 fps, Full HD i opptil 60 fps og 4K i 30 fps, og også regulere bitraten filmen skal tas opp i. Dette er en pakke vi rett og slett ikke har sett maken til før fra noen andre produsenter.

Til slutt skal vi altså snakke litt om fingeravtrykksleseren. Den er rund og svart, og har en liten, blank kant rundt seg. Egentlig ser det nesten ut som om LG har skåret ut Apples fingeravtrykksleser og limt den på sin egen telefon – uten at det er negativt i noen forstand. Leseren er lynrask i bruk, og minst på høyde med tilsvarende løsninger fra Apple, Samsung og andre.

Fingeravtrykkssensoren minner veldig mye om Apples hjem-knapp i iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6S.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ellers har LG V10 et batteri på 3 000 mAh, 64 GB intern lagring, plass for eksternt minnekort og 4 GB minne (RAM). Vekten tikker inn på 192 gram, nøyaktig det samme som en iPhone 6S Plus. Med tanke på at det her sitter både en større skjerm, en ekstra skjerm og et større batteri, er det ingenting å klage på.

Vi kommer for øvrig tilbake med en stor test av V10 snart. Frem til da kan du jo alltid sikle på bildene nederst i bildekarusellen!

Det er ikke bare LG som kommer med nye telefoner for tiden:
Sniktitt: Huawei Mate 8 er lynrask og gigantisk »

annonse