Sniktitt

Samsung Jét

Amobil, London: Samsung lover enormt mye med sin nye Jét. Under lanseringen fantes det ikke grenser for hvor fantastisk Samsung mente at den nye telefonen skulle være. Som vanlig tar vi selvsagt ikke produsenten på ordet, og har prøvd ut telefonen i levende live. 

Svært interessant telefon

Jét er virkelig en interessant telefon fra ende til annen. Det som er mest spesielt med den, er at det ikke er en smarttelefon men at den likevel er ganske smart. 

Dessuten har den fått to prosessorer. Den ene håndterer de mest grunnleggende telefonfunksjonene, mens en egen prosessor på hele 800 MHz håndterer applikasjoner. Dette er en raskere prosessor enn du finner i vanlige smarttelefoner i dag. Og vi kan skrive under på at den reagerer langt raskere enn de argeste konkurrentene, Apples Iphone 3G og LGs KM900 Arena

Oppgavebehandleren er både enkel i bruk og pen å se på. (Alle foto: Einar Eriksen)

Jét har også full støtte for å kjøre flere oppgaver samtidig, og du kan enkelt velge mellom oppgaver ved hjelp av en egen brukervennlig oppgavebehandler. Denne får du frem ved å holde inne menytasten rundt et sekund. 

En annen ting som er er innhentet fra smarttelefonverdenen, er Exchange-støtte. Det gjør at proffbrukere får synkronisert kalenderoppføringer, kontaktlister og e-post fortløpende. Ifølge Samsung bruker denne Exchange-løsningen mindre strøm enn i smarttelefoner. 

I tillegg finner du Widget-støtte, som lar deg legge inn egne småprogrammer lett tilgjengelig. Disse gjøres lett tilgjengelig på skrivebordet.

Skjermen i Jét er virkelig sylskarp, med OLED-teknologi og enormt med piksler per størrelse.

Sylskarp skjerm

Det som vekker mest oppsikt er kanskje skjermen. Denne måler 3,1 tommer, og er en trykkskjerm av typen OLED. Med denne teknologien skal den bruke 66 prosent mindre strøm enn en vanlig TFT-skjerm med samme spesifikasjoner, samtidig som den skal gi klarere farger og dypere svartfarge. 

Og det er ingen tvil om at OLED-skjermer som dette er enormt mye bedre enn alt annet vi har sett i mobiltelefoner. Skjermen i Jét har utrolig klare farger og er ekstremt lyssterk. Den kan også sees fra større vinkler enn tradisjonelle TFT-skjermer. 

Skjermen er også høyoppløst med sine 800 x 480 piksler, og er i tillegg svært responsiv. 

Ny Touch Wiz

Jét kjører et proprietært operativsystem fra Samsung, med produsentens Touch Wiz-menysystem i en ny versjon. Dette oppleves som veldig brukervennlig. Det er enkelt å finne frem i menyene og i alle applikasjonene som er forhåndsinstallert. 

Hovedmenyen er ryddig og grei.

På hvilemodusskjermen kan du bla til høyre og venstre for å få frem tre forskjellige skrivebordsområder, akkurat som på Android-telefoner. På hvert område kan du legge inn egne snarveier, igjen akkurat som på Android-telefoner, så vel som forskjellige Widgets. Dermed kan du tilpasse hvert av de tre skrivebordene til forskjellige ting, og for eksempel ha et eget skrivebord til jobb der e-posten og kalenderen vises og et annet til multimedia.

I hovedmenyen kan du bla til venstre og høyre for å finne flere ikoner, eller du kan legge mobilen horisontalt å få alle ikonene opp på ett skjermbilde. Akkurat som i LG KM900 Arena.

Kuben er enkel å styre med fingeren.

Den nye Touch Wiz-versjonen har også fått en kube for å velge mellom ofte brukte programmer. Denne er responsiv og fungerer greit, men vi synes egentlig menyen og snarveier på skrivebordet holder i massevis. 

Bevegelsessensoren skal også ha blitt utnyttet til det fulle i Jét. Her kan du snu på telefonen for å vri på kuben i menysystemet og mye annet. På våre rundt 20 minutter med Jét fikk vi imidlertid ikke helt satt oss inn i hvordan du styrer telefonen med bevegelsessensoren, men denne måten å styre telefonen på kan jo gi en viss underholdningsverdi.

Nettleseren kan spille av Flash-video.

Et veldig interessant punkt, er at Samsung har utviklet sin egen nettleser til Touch Wiz. Ved første øyekast ser nettleseren svært bra ut. Den ligner på litt på Opera Mobile, og du navigerer på omtrent samme måte. Enfingerzoomen har blitt tatt i bruk her, og fungerer godt i nettleseren. 

Det som er litt spesielt er at vi uten videre kunne spille av Flash-videoer i den nye nettleseren. Vi prøvde med våre egne videoer som krever Flash 9 og H.263-støtte, og dette var støttet. Youtube-videoer er heller ikke noe problem å se rett i nettleseren.

Smartere enn en smarttelefon?

Utsagnet "smarter than smartphone" kommer fra Samsung, og det kom aldri helt frem hva det egentlig er basert på. Greit, den kan kjøre tilsynelatende ubegrenset med programmer samtidig og har Exchange-støtte, men dette er ikke alt smarttelefoner har å by på. 

Et viktig punkt i smarttelefoner er nemlig at de støtter en rekke programmeringsspråk, slik at det er enkelt å utvikle programmer til de gjennom egne utviklerverktøy. Dette resulterer i at brukeren kan velge og vrake i et stort utvalg av programmer som passer telefonen sin. Jét kjører et proprietært operativsystem fra Samsung, slik at utvalget ikke blir like stort. 

En skarp skjerm gjør det til en fryd å se videoer på Jét.

Multimediamobil

Med Jét lover Samsung at du skal slippe å konvertere videoer for å spille de av på telefonen. Den takler nemlig videoer med høy oppløsning, og i formatene DivX, Xvid, H.263, H.264, MPEG4 og WMV. Videre har den også 3,5 millimeters hodesettuttak, slik at du kan bruke dine egne hodetelefoner. 

Batterilevetiden i Jét er oppgitt til 16,9 døgn i hvilemodus eller fem timer under samtale, med sitt 1100 mAh batteri, noe som er gode spesifikasjoner.

Konklusjon

Jét er ingen smarttelefon, og programvarevalgfriheten vil neppe danke ut verken Android-mobiler, Windows Mobile-mobiler eller Iphone. Likevel ser den ut til å kunne bli et svært interessant alternativ for de som ikke propper telefonen full av egne programmer, men vil ha en rask trykkskjermmobil. 

Telefonen skal komme i butikkene i løpet av juni måned, eller senest i begynnelsen av juli. Prisen vil havne på 4500 kroner uten abonnement. Vi vil selvsagt komme med en full test så snart som mulig.

Les også
To millioner Jét-bestillinger
Les også
Sony Ericsson Yari
Les også
Nokia N86 8MP
Les også
Sony Ericsson Satio
Les også
Nokia N97
Les også
Samsung C6625
Les også
Samsung S8300 Ultra Touch
Les også
Samsung M7600 Beat DJ
Les også
Samsung Omnia HD
annonse