Til hovedinnhold
SniktittSony RX100

Sikker vinner

Ny standard for bildekvalitet i kompaktklassen

Introduksjon

Sony har produsert bildebrikkene til mange av de avansert kompaktkameraene som Canons G-serie, S90, S95 og Nikons toppmodeller, men det er mange år siden de har hatt noe eget i denne klassen. Med RX100 gjør de comeback og mens tidligere modeller fra midten av 2000-tallet (med unntak av V3) var digre er RX100 et av de mindre kameraene i klassen.

Det som gjør størrelsen spesielt imponerende er at RX100 har en bildebrikke som er 2-3 ganger så stor som konkurrentenes samtidig med at lysstyrken er bra på vidvinkel og ikke verst på full tele heller.

Sony har valgt en litt mer tradisjonelt design enn på NEX-modellene og det er liten tvil om at RX100 er en smule inspirert av Canons S-serie. Både design og ikke minst bruken av ringen rundt objektivet som kontrollhjul minner veldig om Canon-kameraene. Sony er for så vidt i godt selskap for Olympus XZ-1 som ble lansert i 2011 er også sterkt påvirket av S-serien. Det er forøvrig ingen ulempe, for Canon har fått mye gode kritikker for disse kameraene.

Bildet under viser RX100 sammen med Canon S100. Bildet over viser RX100 og Canon S100 side ved side og det er selvsagt forskjeller også. Ikke minst er Sony-kameraet er litt større, objektivet stikker lenger ut og diameteren er større.

Fysisk

Kamerahuset virker solid og er laget i metall. Overflaten er ganske glatt og et gummibelegg eller litt ruglete overflate ville vært en fordel. Mens S100 har bare feste for stropp på høyre side har RX100 fester på begge sider. Det følger med en enkel håndleddstropp og ekstra fester for bærerem. Selve bæreremmen er ekstrautstyr.

På baksiden er det et lite felt med belegg der tommelen plasseres og det er også en liten forhøyning som gjør at det ikke så lett å komme borti videoutløseren ved et uhell. Skjermen tar selvsagt mesteparten av plassen på baksiden og til høyre for den er fireveiskontrolleren og noen knapper. Det er en programmerbar funksjonstast, men høyre- og venstreknappene på fireveiskontrolleren (som også fungerer som kontrollhjul) kan også programmeres.

Øverst på høyre side er den en liten luke for tilkobling av USB-kabel. Modusrattet på toppen er nedfelt, justeres bakfra og har tydelige klikkstopp så det er liten fare for å endre modus uten å gå inn for det.

Kontrollringen rundt objektivet har en del motstand når den vris og det kreves en litt "bestemt" bevegelse for at rotasjonen skal registreres. Det er liten fare for å endre innstilling ved et uhell, problemet er mer at kameraet ikke reagerer. Her fungerer ringen på Canon S100 bedre siden den har tydelige klikkstopp, men siden ringen på RX100 også kan brukes for fokusering var nok klikkstopp utelukket. Kontrollringen til RX100 er dessuten lydløs og det kan være en fordel når videofunksjonen brukes.

Stativfestet er i metall, men ikke sentrert og er plassert rett ved batteriluken.
så den er låst med hurtigkoblingsplate på kameraet.

RX100 kan forøvrig både lades og tømmes for bilder uten å ta ut batteri eller minnekort. Det merkeligste med RX100 er plasseringen av HDMI-kontakten som faktisk er plassert på undersiden rett ved stativfestet.

Totalt sett virker RX100 solid og bra designet. Ergonomien lider selvsagt litt på grunn av manglende grep og lite kamera, men det er ikke stort å gjøre med det når målet er et kamera som er så kompakt som mulig.

Sammenlignet med de nærmeste konkurrentene er det bare Canon S100 som er mindre og lettere.

I bruk

Skjerm og søker

LCD-skjermen er en ny type med vel 1.2 millioner punkter. Hvert fjerde punkt er hvitt for å øke lysstyrken så den effektive oppløsningen er ikke høyere enn på andre skjermer med rundt 900K punkter som har vært vanlig en stund. Skjermen virket uansett skarp og fin, men egentlig ikke spesielt lyssterk. Lysstyrken justeres automatisk med standardoppsett, men det kan overstyres.

Hjelpelinjer skrus på i menyen mens Display-knappen på baksiden bestemmer hvor mye informasjon som skal vises. Skrus alt på drukner søkerbildet i informasjon og litt mer finkornet konfigurasjonsmuligheter for hva som skal vises på skjermen hadde gjort seg.

RX100 har ikke søker og det er heller ikke mulig å montere ekstern søker.

Optikk

Sony har gjort en imponerende jobb med objektivet som til tross for vel 3x zoom, relativt bra lysstyrke og at bildesirkelen må dekke en bildebrikke som er to til tre ganger større enn konkurrentenes trekkes inn i kamerahuset når kameraet skrus av. Det er heller ikke noe linselokk å passe på for RX100 har lameller som dekker frontlinsen noe hverken Olympus XZ-1, Panasonic LX5 eller Fujifilm X10 har.

Brennvidden er 10.4-37.1mm som tilsvarer 28-100mm på et fullformat kamera. Lysstyrken er veldig bra på vidvinkel med F1.8, men den synker ganske raskt og på 100mm er den F4.9 som er dårligere enn mange av konkurrentene.

Når kameraet skrus på skyves objektivet ganske langt ut, men endrer nesten ikke lengde ved zooming. Byggekvaliteten virker bra. Det er litt slark, men det er det alltid med denne typen objektiv.

28mm

100mm

Batteri

RX100 har et lite Li-Ion batteri som gir 330 bilder per ladning målt med CIPAs målemetode. Det er ikke verst for et så lite kamera. Det som ikke er så bra er at batteriet må lades i kameraet så det er ikke mulig å lade ett mens et annet er i bruk. Det følger med en strømforsyning som kobles til kameraet med en standard mikro USB-kabel. Samme kabel kan også brukes for å overføre bilder til PC. Strømforsyningen er liten så det blir minimalt å ekstra dra på på reise. Vi hadde ikke bruksanvisningen tilgjengelig, men sannsynligvis kan kameraet også lades fra en USB-port på en PC selv om det gjerne tar lengre tid.

Hurtighet

Dette er ingen full test av kameraet så alle hurtighetstester er ikke gjort, men førsteinntrykket er meget bra med rask autofokus og ganske kjapp respons i de fleste situasjoner. Eneste problem vi fant er at menyene ikke er tilgjenglige mens kameraet lagrer. Det går imidlertid ganske raskt bortsett fra etter lange serier hvor det kan bli noen sekunder å vente. Oppstart gikk på rundt 2.2 sekunder.

Funksjoner

Sony er ikke redd for å pøse på med funksjoner og på RX100 har de virkelig lagt seg i selen. Det er et hav av menyer, men heldigvis er en del av viktigste funksjonene tilgjengelig på egne knapper. ISO-knapp mangler, men det er en funksjonstast som kan brukes til ISO hvis man ønsker.

RX100 har også mulighet for å lagre egne oppsett av kameraet til og de velges ved å sette modusrattet til MR.

For den som ønsker full auto er det to varianter av dette og mange motivprogram å velge mellom. For den som ønsker mer kontroll er alle de vanlige P/A/S/M innstillingene tilgjengelig og to kontrollhjul gjør det enkelt å bruke manuell modus.

Sony var av de første som introduserte panoramafunksjon som lager bildet ferdig i kameraet og den har gradvis blitt bedre. RX100 har naturligvis siste generasjon og det er mulig å lage både horisontale og vertikale panoramabilder. Horisontale fungerte best, men det blir fort artefakter hvis det for eksempel er mennesker som beveger seg på bildet. Kameraet stiller seg på vidvinkel for panoramabilder.

RX100 har innebygd blits, men det er ikke mulighet for ekstern blits. En del av konkurrentene har innebygd ND-filter og det er en av de få funksjonene som mangler på RX100.

RX100 er første kompaktkamera på mange år fra Sony som har støtte for RAW-format. JPG er selvsagt også tilgjengelig med valgfri komprimering (to nivåer). RX100 kan også gi RAW+JPG samtidig. JPG-bilder lagres med valgfritt fargerom, sRGB eller Adobe RGB.

ISO kan justeres manuelt fra 80 til 6400 i vanlig modus og området utvides til 25600 med enkelte motivprogram.

I tillegg til autofokus kan RX100 også fokuseres manuelt. Som på NEX-modellene er peaking tilgjengelig for å forenkle manuell fokusering.

Video

Spesifikasjonene for videomodus er imponerende med 1080/60p og mulighet for manuell kontroll av lukker og blender. Det er innebygd stereo mikrofoner, men ikke inngang for ekstern mikrofon. Stabilisator og autofokus virker i videomodus, men autofokusen virket litt tregere enn i vanlig modus. Vi tok bare noen få videoklipp og kan ikke si så mye om kvaliteten, men bevegelser var mindre rykkete enn på mange andre kompaktkameraer. Formater er AVCHD V2 eller MP4.

Bildekvalitet og Konklusjon

Bildekvalitet

Den store nyheten med RX100 er den nye entommers bildebrikken. Det er en litt obskur betegnelse for reell størrelse er ikke en tomme i noen retning, men 13.2 x 8.8 millimeter. Det er 3:2-format og samme størrelse som Nikon bruker i sine speilløse Nikon 1 modeller.

Det er også og rundt tre ganger så stor (i areal) som brikkene i de fleste avanserte kompaktkameraer som Canon G12 og S100, Nikon P7100, Panasonic LX5, Olympus XZ-1 og Samsung EX2. RX100 har 20 megapiklser og pikslene er dermed litt større enn i de avanserte kompaktkameraene.

Spørsmålet blir da hva Sony har fått ut av sensoren. Siden dette ikke er noen full test av RX100 gir vi ingen karakterer og heller ingen analyse av bildekvaliteten, men viser noen eksempler. Det er foreløpig dårlig RAW- støtte for RX100 så eksemplene er JPG i beste kvalitet, ellers standardinnstillinger.

Det første eksemplet er en av Akams testplansjer, ISO 100 og rundt 70mm ekvivalent brennvidde og vel en meter avstand til motivet. Største blender var F4.0.

Søkeren er ganske nøyaktig, men en liten forskyvning i forhold til det ferdige bildet gjør det nest umulig å få plansjen hel nøyaktig plassert. For vanlige bilder har et så lite avvik ingenting å si.

Utsnittene under er ut mot nedre venstre hjørne med forskjellige blendere

Bildet er litt soft ytterst, men på denne brennvidden er det lite poeng i å blende ned for øke hjørneskarphet. F5.6 hjelper litt mens på F8.0 har diffraksjon allerede begynt å ta litt detaljer. Allerede ved 4:3-markeringen (den sorte loddrette streken) er skarpheten bedre.

Neste utsnitt er samme bilde, men fra senter og her med ulike ISO-verdier. Kameraet går fra ISO 80 til 6400 og vi har valgt ut tre eksempler, ISO 100, 400 og 3200.

Ytelsen på høy ISO er ganske bra med tanke på størrelsen til bildebrikken selv om ISO 3200 er preget av støy og støyfjerning.

For å få litt perspektiv på ytelsen sammenligner vi med tre andre kameraer. Første eksempel er Nikon V1 som bruker samme størrelse på bildebrikken, men har halvparten så mange piksler. Her er RX100-bildene skalert ned til ti megapiksler for enklere sammenligning. Alle skaleringer i denne artikkelen er gjort i Photoshop CS5 med Bicubic Sharper algoritmen og uten ekstra oppskarping.

En halvering av antall piksler for RX100 reduserer opplagt oppløsningen litt, men til tross for det er det klart at RX100 gir mer detaljer og bedre ytelse på høy ISO. V1-bildene er tatt med 10-30mm.

Som vi kommenterte på forrige side er Canon S100 kameraet som RX100 ligner mest på. S100 har en 12MP 4:3 CMOS bildebrikke som er omtrent en tredjedel av størrelsen til den i RX100. Her vises S100-bildene i 100% mens RX100-bildene er skalert ned til samme antall piksler i høyden som gir omtrent 14 megapiksler (eller 12 hvis de beskjæres ned til 4:3-format).

S100 gir et respektabelt resultat, men spesielt på ISO 3200 er RX100 klart bedre. Noe annet skulle da også bar mangle med såpass mye større bildebrikke.

Siste sammenligning er med Olympus E-M5 som har tre ganger så stor brikke som RX100. E-M5 er et mye større og mer avansert kamera, men bildebrikken som brukes vil sikkert dukke opp i mindre modeller som er mer direkte konkurrenter. E-M5 bildene er tatt med 12-50mm standardzoom og skarpheten kan forbedres ytterligere ved å bruke et objektiv med bedre egenskaper. RX100-bildene er skalert ned til samme antall piksler i høyden som E-M5-bildene (som vises i 100%).

Til tross for flere piksler klarer ikke RX100 å gjengi like mye detaljer som E-M5 som ser bedre ut på alle ISO- verdier. Ulik prosessering i kameraene kan selvsagt påvirke resultatet, men for de som primært bruker JPG og standardinnstillinger er det veldig relevante resultat. Full test basert på RAW-format og analyse av testplansjer kommer senere.

Vidvinkel

Bildet under av Stortinget er tatt på 28mm for å sjekke feilbrytningsproblemer og skarphet på full vidvinkel. Bildet er tatt på morgenen med solen lavt bak bygningene (og til dels skyene)

Første utsnitt er fra taket på bygget helt til venstre og lysstolpen på høyre side. Begge viser minimalt med feilbrytning til tross for full vidvinkel og F1.8 - et meget bra resultat.

Lenger oppe på siden var det eksempel på hjørneskarphet på rundt 70mm brennvidde og her er et utsnitt fra venstre side av bildet som ble tatt med 28mm. Det er ikke samme skarphet som i senter, men det er fortsatt brukbart med detaljer. Nedblending hjelper lite.

Makro

RX100 er ikke noe stort makrokamera, men fokuserer ned til rundt fem centimeter på vidvinkel og det er ikke så verst. Dessverre øker nærgrensen raskt med lengre brennvidder og minste utsnitt får man med 28mm. Det holder til å fylle bildet med for eksempel litt større blomster. Bildet under et tatt med vidvinkel, men ikke helt på nærgrensen.

Oppsummering

Det blir ingen endelig konklusjon etter bare en uke med kameraet. Brukerveiledningen var heller ikke tilgjengelig og ingen av de kjente RAW-konverteringsprogrammene støtter RX100 ennå.

Førsteinntrykket er imidlertid at Sony har lansert et kamera med en unik kombinasjon av bildekvalitet, bra responstider og liten størrelse. 28-100mm er et anvendelig zoomområde, lysstyrken er bra og RX100 er best på høy ISO i denne klassen.

RX100 er likevel ikke et kamera for alle – mange vil nok fortsatt foretrekke modeller med mindre bildebrikke som gir mulighet for mer zoom og prisen er foreløpig ganske høy. RX100 mangler også innebygd søker, blitssko og skarphet ut mot hjørnene av bildet kunne vært bedre.

RX100 er uansett et svært godt kamera for den som liker zoomområdet og ikke trenger søker. Ikke minst har Sony vist at den nye entommers bildebrikken er et godt kompromiss mellom størrelse og ytelse for avanserte kompaktkameraer så her har konkurrentene fått noe å strekke seg etter.

annonse