Tek.no

Sniktitt Nokia Lumia 830

Toppmodell til halv pris?

Microsoft sier de har utfordet Samsung og Apple. Vi prøvekjører Lumia 830.

Finn Jarle Kvaheim, Amobil.no
5 Sept 2014 14:05

Berlin/Tek.no: Microsoft lanserte to nye telefoner under Nokia-navnet på dagens pressekonferanse her i Berlin. Selskapet selger allerede svært prisgunstige telefoner. Nye Lumia 830 bygger videre på dette, og Microsoft omtalte telefonen som en utfordring til både Apple og Samsung som tar seg til dels svært godt betalt for sine toppmodeller.

Ser vi til spesifikasjonslisten for Lumia 830, og til Microsofts utvalg av telefoner, blir det fort tydelig at Lumia 830 ikke er spesifisert helt som et flaggskip, og at også Microsoft selger Lumia-modeller med langt høyere pris. Kan det likevel hende at det ligger noe i Microsofts utfordring til konkurrentene?

Lånte klær

Allerede fra første øyeblikk vi tar Lumia 830 i hånden merker vi at Microsoft har latt Lumia 830 få låne klær fra Lumia 930s klesskap. Telefonen har en solid aluminiumsramme rundt skjermen og det samme, fargesterke, polykarbonatdekselet på baksiden.

Også den svake buen i skjermglasset ut mot kantene er tatt med.

De to største endringene vi ser i Lumia 830 er en stor svart sirkel rundt kameralinsen, i tillegg til at telefonen er vesentlig tynnere enn Lumia 930.

Nokia Lumia 930 er en av de telefonene vi har testet det siste året som har best opplevd byggekvalitet, og tross noe svakere spesifikasjoner på innmaten, står ikke Lumia 830s ytre noe tilbake for storebror i serien.

Ikke like heftig som storebror

Skjermen som skjuler seg under det buede glasset er en fem tommer stor IPS-variant med en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Dermed har skjermen halvparten så mange piksler som den i Lumia 930, som dessuten også er en AMOLED-variant. Skjermen fremstår uansett som skarp og god, og i minuttene vi fikk med den var ikke oppløsningen noe som plaget oss.

Også systembrikken som sitter inni telefonen er en mer avslappet variant enn den som er å finne i Lumia 930. Dette kan påvirke kjøring av apper fra tid til annen, men Microsofts menyer er noen av mobilverdenens mest effektive. Selv Windows-telefoner til rundt 500 kroner i norske butikker har en knallgod brukeropplevelse uten pauser og ventetid i menyene.

Det vil bli spennende å se hvordan de lavere spesifikasjonene påvirker Lumia 830 i vanlig bruk. I løpet av tiden vi fikk med den etter lansering var den lynende rask hele tiden.

PureView-kamera på salg

Et av de viktigste momentene i Microsofts utfordring til sine konkurrenter, er kameraet i Lumia 830. Den markerer nemlig et nytt innstegsnivå for de såkalte PureView-kameraene i Lumia-serien. Navnet har ingen fast betydning, men indikerer at kameradelen har en del spesielle egenskaper.

For Lumia 830 betyr dette kanskje først og fremst optisk bildestabilisering. En funksjon du må tilbake til forrige toppmodellgenerasjon for å få til under 3000 kroner.

Fordelen med denne typen stabilisering er at hele linseelementer flytter på seg for å kompensere for dine bevegelser. Dermed kan du få bedre bilder i dunkle omgivelser. Også videoopptak pleier å bli langt roligere med skikkelig stabilisering av optikken.

Tryllestav lar deg fikse bildene

Microsoft kommer også med en ny funksjon i kameraappen for de nyeste PureView-telefonene. Funksjonen tar form av en liten tryllestav, og med den aktivert vil telefonen lagre flere samtidige bilder. Aktiverer du fotolyset vil telefonen også ta vare på et bilde uten fotolys. Programvaren sørger for at du enkelt kan velge, eller blande, disse bildene. Den gir deg rett og slett en trinnløs justering fra naturlig, men svakt, lys til full blitsbelysning.

På samme måte kan du også velge å gradere effekten av HDR-funksjonen. Også en egen nattmodus skal du kunne justere helt slik du vil i etterkant.

Tryllestaven vil du naturligvis støte på i Lumia 830, men også i telefoner som allerede er i salg, som Lumia 930 og Lumia 1520. Vi får opplyst at funksjonen ikke vil komme til Lumia 1020.

I forkant av IFA-messen ble det spekulert i om en oppfølger til Lumia 1020 var på vei. Vi fikk aldri noe presist svar på hvorfor funksjonen ikke havner på Lumia 1020, men skal vi spekulere fritt er det to sannsynlige kandidater. Den ene er at maskinvaren utenom kameradelen i Lumia 1020 ikke er sterk nok. Den andre er at oppfølgeren nå ligger så nært i fremtiden, at funksjonen heller vil bli brukt til å markedsføre en ny kameraversting med Lumia-navnet.

De to største fordelene PureView-merket gir er uansett tilgjengelige på samtlige som bærer det. En svært enkel og intuitiv kameraapp gir alle muligheten til å eksperimentere med avanserte innstillinger, uten å måtte være eksperter. I tillegg kan de som er opptatt av fotografering hente ut råfiler rett fra kamerabrikken i telefonen. Dette gir muligheter for svært avansert etterbehandling av bildene. Det kan i mange tilfeller berge et tilsynelatende mislykket bilde.

En imponerende telefon

Det er mulig Microsoft tøyer strikken litt langt når de omtaler Nokia Lumia 830 som et billig flaggskip. Like fullt; Lumia 830 oser av en kvalitet vi sjelden ser i produkter i denne prisklassen. Det er vanskelig å ikke bli imponert når veiledende pris i Europa skal være 330 euro, eller drøyt 2 500 kroner.

Norsk pris er ikke oppgitt ennå. Vi kan tenke oss at den lander på et sted mellom 3000 og 3300 norske kroner. Selv til den prisen ser dette ut til å være en bemerkelsesverdig velbygget telefon, med en litt uvanlig sammensetning av styrker. Fasiten får vi om noen uker, når Lumia 830 dukker opp til test.

Du kan få beskjed når de første norske prisene på Lumia 830 dukker opp, ved å sette opp en prisvarsling i Prisguide.

Les alle sakene fra IFA 2014 på vår samleside »

Les også
Nå må du si farvel til Nokia-mobilene
Les også
– Nokia-logoen forsvinner til jul
Les også
ZTE Blade Vec 4G: Slank designmobil til en rimelig penge
Les også
Vi prøvekjører Microsofts nye budsjett-Lumia
annonse