Tek.no

Sniktitt Lenovo Yoga 3 Pro

– Den tynneste verden har sett

Den populære Yoga-serien har fått en svært lekker oppfølger.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/ London: For få dager siden kom nyheten om at Lenovo står for hele ett av fem PC-salg, og med det er de verdens største PC-produsent. Dermed var det en ganske hanestolt Lenovo-sjef som inntok scenen under arrangementet «Yoga My Way» i London torsdag kveld. Sammen med hundrevis av pressefolk og andre inviterte gjorde han det helt klart at selskapet ikke hadde noen planer om å hvile på laurbærene sine, før han fulgte opp med en rekke nye og spennende produkter.

Nyoppusset bestselger

Yoga 3 Pro skal kunne brukes hvor som helst. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ryktene om at oppfølgeren til fjorårets store suksess – den fleksible 2-i-1-maskinen Yoga 2 Pro – skulle vises frem, viste seg å stemme. Yoga 3 Pro skapte blitsregn fra første sekund da den dukket opp fra esken, noe som ikke er så vanskelig å forklare grunnen til. Den er nemlig enda mer i tråd med hva Lenovo ønsker å oppnå med sine Yoga-produkter; at du skal kunne bruke de effektivt uansett om du sitter på et trangt fly, bruker dem som en kokebok på kjøkkenet, eller står på hodet og leser e-post på dem, for den saks skyld.

Stativmodus passer godt til film og bildefremvisning.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Yoga 3 Pro har nemlig den samme morsomme egenskapen som forgjengeren. Her handler det rett og slett om å ta tak i skjermen og dra den bakover. Når du kommer til punktet du burde gi deg på konvensjonelle bærbare, er det i Yoga-seriens tilfelle imidlertid bare å fortsette. Til slutt møter skjermen og tastaturet hverandre igjen i motsatt ende, og du sitter med et nettbrett i fanget.

Ikke bare det, men på veien er det selvsagt ingen ting i veien for å ta noen pit-stops. Sett den i telt-modus for å ikke smule ned i tastaturet mens du spiser forkosten din, eller sett den i stativmodus for å vise bilder eller video uten at tastaturet er i veien.

Tynn som ei høvelflis

Yoga 3 Pro er 17 prosent tynnere enn forgjengeren og måler kun 12,8 millimeter. Ifølge Lenovo gjør dette maskinen til verdens tynneste av sitt slag. I tillegg er den med sine knappe 1,2 kilogram lett som en fjær, og veier hele 14 prosent mindre enn Yoga 2 Pro. Den eneste bærbare datamaskinen som kunne ha truet maskinen på vekttronen har Sony tatt av markedet.

Den reduserte vekten bidrar faktisk til å fjerne ett av de svært få punktene vi pirket på ved forgjengeren, nemlig at den var litt for tung til å være behagelig å bruke som et nettbrett over en lengre periode. Nå er den lett nok.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Noe Lenovo fokuserte mye på under presentasjonen var den nyutviklede skjermhengslen. Ikke så rart, for den utgjør i grunnen brorparten av de fysiske endringene produktet har gått igjennom det siste året. Skjermhengslen teller nå fem i antall og minner hver og en aller mest om små miniutgaver av metallreimen du ellers finner på et armbåndsur. Disse er laget i aluminium og stål, og er ifølge Lenovo svært slitesterke. Dessuten lar de deg legge enheten helt flatt i 180 grader samtidig som den er stabil.

Sterkere skjermfeste enn tidligere med hundrevis av små aluminium- og stål-deler satt sammen. Her hgar Lenovo hentet inspirasjon fra armbåndsur.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Lenovo forteller at maskinen skal være rask og at den skal ha ni timer batteritid. Sistnevnte meritt klarte aldri forgjengeren å levere, men som kjent er en av nøkkelegenskapene til Intels ferske Core-M-prosessor – som selvsagt har fått plass i maskinen – at den er langt snillere med batteriet enn tidligere Core i-prosessorer. Vi velger å innta en svak skepsis inntil videre, men dette er selvsagt noe vi ønsker å sjekke nærmere når vi skal gi Yoga 3 Pro en velfortjent og grundig test i neste uke.

Responsiv og lett på tå

Det blir spennende å finne ut hvor godt den nye Core M-prosessoren yter i forhold til Core i3- og i5.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til spesifikasjonene inneholder grunnmodellen som nevnt en Core M-prosessor av typen 5Y70 fra Intel. Denne kjører med en hastighet på 1,1 GHz, noe som ikke får fletta til å blafre akkurat. Likefullt opplevde vi maskinen som responsiv og lett på tå da vi i noen minutter fikk legge hendene våre på den bak scenen.

Åtte gigabyte minne og en SSD – sannsynligvis av M2-typen – på 256 gigabyte kan maskinen by på. Selvsagt har den også 802.11ac-nettverkskort for lynrask Internett uten kabel.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den 13 tommer store skjermen så flott ut med sine 3200 x 1800 bildepunkter, men vi håper selskapet har løst gultoneproblemene fra toeren, noe vi ikke helt kunne bekrefte eller avkrefte i løpet av vår tid med maskinen. En ny funksjon er likevel at skjermen nå skal tilpasse lys- og fargenivået sitt etter hva slags innhold du ser på og hvor mye lys du har rundt deg. Dette skal gi mindre belastning for øynene, for eksempel ved lesing av e-bøker.

– Vi er best

Lenovo, som var de første til å tilby de såkalte konvertible Yoga-maskinene, kunne fortelle at de har registrert hvordan konkurrentene også har fulgt etter med sine egne varianter. Selskapet mener selvsagt at de ligger et hestehode foran, og selv om dette er opp til hver og en å avgjøre, kan vi melde at vi syntes maskinen føltes solid og god i samtlige moduser. Bare ikke forvent styrken til aluminuimbaserte maskiner – her er det plast som er hovedmaterialet.

Annet enn å føles mer solid i skjermhengslen er mye velkjent med Yoga 3 Pro. Maskinen har fortsatt den gummierte lokket, og basen som omkranser tastaturet like så – men denne har også fått et ruglete prikkemønster. Akkurat hva dette egentlig er godt for vet vi ikke, men det er med på å ytterligere skille ut Yoga 3 Pro fra mengden.

Champis-fargen er jo så inn. Nå melder også Lenovo seg på trenden.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Lenovos AccuType-tastatur føltes godt også på Yoga 3 Pro-en, men det virket også som at tastene ikke hadde fullt så lang vandring som vi er vant med. En lei konsekvens av at den generelle tykkelsen blir slanket til det ytterste. Det ser ikke ut som pekeplaten har blitt større siden sist, noe vi mener den burde blitt, men så er også maskinens store styrke berøringsskjermen. Den kan vi konstatere at er like god som i forgjengeren, og bedre enn det trenger den egentlig ikke å være.

Ny festfarge

Med den tredje Yoga Pro-maskinen ute av sekken har Lenovo også funnet frem malingsspannet på ny. I tillegg til sølvgrå og Clementin-oransje får du nå også maskinen i champagnefarge. Ingen grunn til at PC-ene må se så kjedelige ut, mener Lenovo. Selvsagt kan det også tenkes at de har holdt et halvt øye med Apple og sett hvor populær deres gylne iPhone har blitt. Fin var den nye fargen uansett.

Lanseringsdatoen er ennå ikke spikret for Yoga 3 Pro, men prisen har vi. Maskinene begynner på 1 349 pund, og drar seg videre til jo mer minne, lagring og annet snacks du legger på basiskonfigurasjonen. En norsk pris kan typisk begynne på omtrent 14 tusenlapper.

Vi vil selvsagt finne ut om den er verdt så mye penger, og kommer tilbake med en full test innen kort tid. Yoga 3 Pro var heller ikke den eneste produktnyheten Lenovo hadde å komme med, så følg med på Tek.no for flere saker fra denne ukens lansering.

Vi sparte ikke på lovordene da vi testet Yoga 2 Pro:
PC-en gir deg nemlig det beste fra to verdener »

Les også
Lenovos nye har fått projektor og basshøyttaler
Les også
Lenovo IdeaPad Yoga 2: Denne multikunstneren gir deg mye moro for pengene
Les også
Lenovo ThinkPad X1 Carbon: Aldri har vi likt et tastatur så godt
Les også
Lenovo Yoga 2 Pro: PC-en som gir deg det beste fra to verdener
Les også
Lenovo har satt ny inntjeningsrekord
annonse

Les også