Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia V

Eksklusiv og robust Sony

Sony tar kvalitetsfølelsen for robuste telefoner ett hakk videre.

Den matte baksiden og metallrammen gir Xperia V et eksklusivt preg.
Den metallaktige rammen løper hele veien rundt. Vi er ikke 100 prosent sikre på om den er i metall, men den føltes iallfall solid.
Minijack-kontakten sitter i en fordypning. Det er mulig at ikke alle hodetelefoner passer til denne telefonen.
Slik ser ringemenyen ut.
Sony har fått med sin egen galleriapplikasjon som de har kalt Album.
Musikkspilleren har fått Sonys gode gamle Walkman-navn. Her finner du blant annet full equalizer.
Xperia V skal ha en forholdsvis god kamerabrikke.

Amobil.no/Berlin: De siste par årene har Sony sluppet flere vanntette mobiltelefoner. Det hele startet med Xperia Active. I år har japanerne sluppet hele tre vanntette telefoner – den nyeste dukket opp på årets IFA-messe under navnet Xperia V.

Denne telefonen er svært lik en annen telefon som også ble sluppet her i Berlin, nemlig James Bond—telefonen Xperia T.

Les også: Sniktitt på Sony Xperia T

Telefonen er relativt kompakt utformet, og ser på ingen måte ut som noen vanlig robust telefon. I motsetning til de tidligere modellene ser ikke engang lukene over de fysiske tilkoblingene spesielt robuste ut, men vi merker at de sitter ekstra godt på når vi lukker dem.

God å holde i

Xperia V er for det meste bygget i plast, men den har en metallstripe som går rundt hele telefonen. Det er i denne metallstripen de små og kompakte lukene sitter i.

Alt i alt ligger Xperia V veldig godt i hånden. Den litt gummiaktige baksiden og metallstripen rundt gjør at telefonen får et mer eksklusivt preg enn mange av de robuste telefonene vi har sett så langt.

Vi legger merke til at minijack-kontakten sitter i en fordypning i telefonen, slik den gjorde på Xperia Active. Dermed er det ikke helt sikkert at alle typer hodetelefoner vil passe.

Midt i den litt anonyme fremtoningen sitter det en stor og fin LCD-skjerm. Den har HD-oppløsning og er på 4,3 tommer. Dermed er den sylskarp, og ved hjelp av Sonys Bravia Engine 2-teknologi blir også fargene svært gode.

Android med Sony-tilpasninger

Menyene på skjermen er Sonys egen design som kjører oppå Android 4.0.4. Slektskapet er tett både til vanlige Android-menyer og til andre telefoner i Xperia-serien. Dermed burde du ikke ha noen problemer med å kjenne deg igjen på Xperia V.

Som på de andre nye modellene har Sony lagt ved sine egne apper for flere viktige funksjoner i telefonen. Musikkspilleren har fått det velkjente Walkman-navnet. Xperia-telefonene har lenge hatt blant de mest funksjonsrike musikkspillerne på markedet.

Den nye spilleren har for eksempel fullfunksjons equalizer med trinnløs styring av lydeffekter i tillegg. Praktisk hvis du bruker et sett hodetelefoner med litt ubalansert lyd i.

Albumfunksjonen, som på de fleste andre telefoner heter Galleri, er svært effektiv å navigere i, og gir deg dessuten feriebildene dine fordelt ut over et kart.

Les også: Sniktitt på Intel-mobilen ZTE Grand X IN

Forholdsvis raske menyer

På innsiden av Xperia V tikker det en systembrikke fra Qualcomm som heter MSM8960 med to prosessorkjerner av typen Krait. Prosessorkjernerne er klokket til 1,5 gigahertz. Det er altså samme hjernen i Xperia V som i HTC One S.

Det betyr at menyer og apper for det aller meste tikker svært raskt forbi. Innimellom merker vi noen tregheter, men telefonene kjører fortsatt tidlig programvare, og vi regner med at dette løser seg til Xperia V kommer til test.

Ved siden av at den er vanntett er kamerabrikken et av de store trekkplastrene i Sonys Xperia V. Telefonen er nemlig utstyrt med Sonys egenutviklede kamerabrikke Exmor R for Mobile. Brikken er såkalt bakbelyst, det vil si at alt av tilkoblinger er flyttet bak selve bildesensoren. Dermed skal det være mindre som står i veien for lyset som kommer inn gjennom linsen. Bildene knipser den med en oppløsning på 13 megapiksler.

Føles eksklusiv

For en tid siden sluttet de robuste telefonene å se "ekstreme" ut. Produsentene sluttet å utstyre dem med kraftige gummioverflater langs dekslene, og lukene krympet litt. Resultatet var at de så ut omtrent som vanlige telefoner. Ulempen har så langt vært at mange av dem har føltes litt billige og plastaktige i hånden.

Førsteinntrykket er at Xperia V tar denne utviklingen et steg videre. Vi har ikke opplevd at byggekvaliteten på vanntette telefoner tidligere har føltes noe i nærheten av eksklusiv. Det gjør den på Xperia V.

Akkurat hvor god den er vet vi ikke før den dukker opp til en fullverdig test, men dette er definitivt en telefon vi ser frem til å se nærmere på.

Les også: Sniktitt på Samsung Galaxy Note II

Les flere nyheter fra IFA 2012 her

annonse