Til hovedinnhold
SniktittAcer Iconia W510

Fullverdig PC i et nettbrett

Iconia W510 er lovende, men utgavene vi fikk se på hadde noen skavanker.

Spesifikasjoner

Formfaktor: Nettbrett
Størrelse: 8,8 mm tykt (øvrige størrelser ikke oppgitt)
Vekt: ca. 600 gram
Skjerm: 10,1 tommer, 1366 x 768 piksler, 350 nit (lysstyrke), kapasitiv, antireflektivt belegg
Operativsystem: Windows 8 Pro
Internett: Wi-Fi B/G/N
Kamera: 8 megapiksler hovedkamera, frontkamera på 2 megapiksler
Maskinvare: Intel Clover Trail, Atom
Arbeidsminne: Ukjent
Minnekort: Micro SD, 64 GB intern lagring
Teknologi: Bluetooth, Wi-Fi, GPS, Micro HDMI
Batteri: 8 timer brukstid
Pris og tilgjengelighet: Acer har foreløpig ikke sluppet alle spesifikasjonene for Iconia W510, og det er heller ikke satt noen endelig salgsdato eller pris for nettbrettet. Dermed kan brettet forandre seg en del før det faktisk kommer i salg. Det antas at Iconia W510 vil være et av lanseringsproduktene for nye Windows 8.

Av- og på-knap finner du øverst. Her er også bryter for lås og utgang til hodetelefoner.
Iconia W510 er rett under 9 millimeter tykt, og det skal ha god lyd fra de innebygde høyttalerne.
Slik ser baksiden ut.
Også i Windows 8 Pro er det Microsofts Metro-grensesnitt du forholder deg til.
Nettleseren fungerer raskt og greit. På siden ser du hurtigkontrollene som du fremkaller ved å stryke fingeren inn fra siden av skjermen.
Vi ble veldig nysgjerrige på denne applikasjonen. Dessverre stoppet den hele brettet i svært lang tid. Vi plystret uskyldsrent, og gikk videre til neste utstilte modell.

Amobil.no/Berlin: Det er ingen tvil om at Microsoft er på offensiven med nye Windows 8. Resultatet så vi med egne øyne på årets IFA-messe, der Acers Iconia W510 var et av de mange spennende produktene på plattformen.

Fullverdig PC

Iconia W510 har innmat fra Intel, men det er langt svakere maskinvare i dette nettbrettet enn i storebror W700. Det største av de to kjører nemlig på Intels Core i3- og Core i7-prosessorer, mens W510 har en prosessor fra Intels Atom-serie.

Det betyr like fullt at det er Windows 8 Pro som kjører på Iconia W510. Dermed kan du i teorien kjøre alle applikasjonene du er vant til fra PC på nettbrettet.

Les også: Sniktitt på kjempenettbrettet Acer Iconia W700

Usikker byggekvalitet

Vi tilbragte noen minutter med nettbrettet, og det første som slo oss var at byggekvaliteten virket litt tvilsom. På de to demonstrasjonsbrettene var det svikt i plasten på flere steder rundt skjermen. Det trenger likevel ikke å bety dommedag – det er nemlig ganske vanlig å ha med seg håndbygde prototyper på messer.

Dermed kan det hende den dårlige passformen på bakdekselet slett ikke vil være der i det ferdige produktet. Dette blir et av punktene vi vil sjekke spesielt godt når testenhetene kommer.

Stilren

Ellers er W510 relativt pen og stilren i tøyet. Skjermglasset fortsetter som en middels bred sort ramme rundt hele forsiden av brettet. Utenpå der igjen rammes glasset inn i hvit plast med Acers logo nederst til høyre.

Sidene er dekket av den samme hvite plasten som du ser rett forfra, mens baksiden er sølvfarget.

Langs rammen rundt brettet får du flere tilkoblinger å boltre deg med. Her er det plass for SIM-kort, Micro-SD, Micro-HDMI og Micro-USB. Noen fullstørrelse USB-port har det imidlertid ikke innebygget.

Vekten på brettet er omtrent 600 gram og tykkelsen er på bare 8,8 millimeter. Dermed er det akkurat like håndterlig som en av Apples iPad-modeller eller Samsungs Galaxy Tab-varianter.

Fin skjerm

Skjermen i Iconia W510 fremstår som fin, med gode farger og godkjent lysstyrke. Den skal være laget for å være mattere enn andre nettbrettskjermer, men noe refleks er det likevel i den, uten at vi syntes det ble plagsomt.

Skjermen er en LCD-variant med god innsynsvinkel og en oppløsning på 1366 x 768 punkter. Det er stadig uklart om det er samme typen gode IPS-panel Acer har valgt her som i storebroren, men i tiden vi tilbragte med nettbrettet fant vi fint lite å utsette på bildekvaliteten.

Oppløsningen kunne vært høyere, men vi opplever skjermen som tilstrekkelig detaljert og vi blir ikke plaget av altfor synlige piksler.

Ikke fryktelig rask

Da vi prøvde ut storebror Iconia W700 merket vi at den ikke var fullt så responsiv som Samsungs Ativ Tab. Det samme kan vi si om W510. Acers modeller kjører nemlig Windows 8 Pro, der Samsung-brettet vi klådde på i utgangspunktet bruker Windows 8 RT, en Windows-versjon som er laget spesielt for mobilprosessorer.

Det betyr ikke at W510 eller W700 er trege nettbrett, men det kan se ut at de som er på jakt etter iPad-liknende flyt i menyene muligens ikke bør velge et nettbrett med Windows 8 Pro. Foreløpig har vi dog sett relativt få Windows 8-baserte nettbrett, så det er for tidlig å konkludere.

Hjelp, den låste seg!

Opplevelsen i nettleseren og de fleste inkluderte appene er at dette går raskt nok, selv om den ikke kan beskrives som et olja lyn. Et par av applikasjonene som er forhåndsinstallert stopper imidlertid hele brettet, uten at vi vet hvorfor.

Vi fant ingen god måte å fremkalle oppgavelisten på da appene gikk i stå, og savnet av et tastatur med tastene ctrl, alt og del på dukket umiddelbart opp.

Iconia W510 er imidlertid laget for å kunne plasseres i en tastaturkrybbe, og dermed blir den omtrent en fullverdig bærbar PC med taster og det hele. Acer hadde ikke denne løsningen fremme da vi var innom.

Men hva blir prisen?

Alt i alt vet vi ikke helt om vi kan stole på vårt førsteinntrykk av Iconia W510. For det første har brettene Acer viste frem litt tvilsom byggekvalitet, og vi opplevde dem heller ikke som veldig stabile.

Problemet er at usikkerhetsmomentene er mange. Det er fortsatt en stund igjen til brettene er på markedet, enhetene vi tok på var prototyper og ustabiliteten kan skyldes applikasjonene og ikke Microsofts egen programvare.

Det vi uansett er fryktelig spente på er hvor prisen for W510 lander. Den er relativt beskjedent spesifisert – omtrent på linje med små og lette netbooks, og da bør heller ikke prisen ligge så fryktelig høyt, selv om både stabilitet og byggekvalitet er på stell før det kommer i butikk.

Les også: Sniktitt på Samsung Ativ Tab med Windows 8 RT

Les flere nyheter fra IFA 2012 her

annonse