Til hovedinnhold
SniktittCynteract

Gjør rehabilitering til et spill

Kanonen styres i styrke og posisjon ved hjelp av dine bevegelser inni hansken.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Barcelona / Tek.no: Cynteract mener de skal gjøre opptrening etter knall og fall til et spill. Utgangspunktet deres er en VR-hanske som sporer bevegelser og trykk du bruker i fingrene.

Vanligvis preges opptrening etter ulykker og fall av trening mange (jeg!) vil kalle smertefull og kjedelig, med faste bevegelser og kanskje strikk, greptrener og vekter i tillegg.

Men med Cynteracts hanske skal veien tilbake til fungerende hender bli til et spill.

Jeg fikk prøve, og det er overraskende gøy - selv om det er årevis siden jeg kvestet håndleddet.

Til venstre på skjermen ser du oversikten over hvor hardt du klemmer. I dette spillet styrer det for eksempel hvor langt du skyter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sporer en mengde bevegelser

Demonstrasjonen satt opp på messeområdet i Barcelona viste et enkelt demonstrasjonsspill. Om du husker 80- og 90-tallets helikopterspill, eller Flappy Bird, er dette omtrent det samme.

Hansken skal måle et stort antall ulike bevegelser for alle fingrene, og måler i tillegg klemstyrke. Disse dataene kan brukes på ulike måter avhengig av hva du skal spille.

Hansken kobles til med USB-C-kontakt. Utover at kabelen gir de begrensningene en kabel gir merkes det ikke veldig godt at den er der.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Styr en rakett med knyttneven

I spillet jeg får prøve må jeg styre bevegelsene til en rakett mellom en rekke ulike hindringer som skroller forbi sidelengs - som i Flappy Bird. Jeg må slippe grepet eller stramme det til strategiske tider for å ikke kollidere i hindringene. Strammet grep betyr at raketten min går oppover, mens åpen hånd slipper raketten nedover.

I samme løsning får jeg og demonstrert skyting med kanonkuler - nok en gang bare ved hjelp av riktig bruk av styrke og bevegelser gjennom den digitale hansken.

Klem for å vinne. Å utføre bevegelser med fingrene og hånden er viktig for å komme seg etter ulike skader og funksjonsnedsettelser. Ofte kan det være lite motiverende å trene bare for treningens del - Cynteract prøver å bake inn moro i treningen. Hanskene kan brukes én om gangen, to samtidig og også sammen med VR-briller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dyrt, men egentlig billig

Hanskene kobles til datamaskinen ved hjelp av en USB-C-kabel, men de skal også kunne kobles til mobiler og nettbrett etter hvert. I dag krever de Windows for at programvaren som hører til skal fungere.

Prisen for hansken er 800 euro, eller nesten 9.000 kroner. Det høres kanskje mye ut, men i en verden av medisinsk utstyr som vanligvis må ha en rekke godkjenninger for å selges som det, er dette faktisk ganske rimelig.

annonse