SniktittCanon PowerShot G1 X

Canons svar på mFT

Canon satser på speilløst med fastmontert objektiv.

For kun kort tid siden snublet det inn en lettere forvirret Bring-mann her på huset, og med seg hadde han Canons svar på alle de ulike speilløse systemene som har sett dagens lys de siste årene, nemlig Canon PowerShot G1 X. Dette skal selvsagt testes, og det så snart som mulig, men før det skjer tenkte vi dere ville ha moro av å finne ut hva vårt førsteinntrykk er.

Da Canon avholdt pressekonferansen hvor G1 X ble lansert, satt undertegnede på flyet et sted over Atlanteren, med stø kurs CES og alt det som foregikk der. Selv om jeg der borte såvidt fikk tafse på nykomlingen, så skulle omtrent hele resten av verden også det, og det var derfor ikke mulig å danne seg noe veloverveid førsteinntrykk på basis av det. Nå, i fred og ro i vårt eget (riktignok langt fra lydløse) kontorlandskap, kan kameraet vurderes på litt mer fornuftig vis.

Les mer om Canon PowerShot G1 X

Fysisk

Ytre sett kjenner vi G1 X godt igjen fra G12. Likheten er tydelig, men G1 X er større og mer klumpete, såvel som tyngre. Onde tunger her på kontoret vil ha det til at G1 X ser ut som kameraenes svar på Darth Vader, men det eneste tegnet til tung pusting kommer fra objektivet når det zoomer inn og ut.

G1 X synes faktisk enda mer solid enn G12, som ikke akkurat en noen pusling det heller. Alle luker har metallhengsler og sitter godt og kontant, og selv om pakninger synes å glimre med sitt fravær, ville vi ikke hatt store skrupler med å ta dette kameraet med ut i stormen. Det er nemlig heller få sammenføyninger og skjøter på G1 X, og de som finnes virker som de er rimelig grundig sammenskrudd.

Praktisk bruk

G1 X er som nevnt tungt, og det ligger godt i neven. Det er lite eller ingen slark å spore, og kameraet har i det hele tatt en temmelig tillitvekkende fremtonging. For brukeren, vel og merke, for direkte vakkert kan ingen kalle denne lille mursteinen av et kamera.

Direkte lommevennlig er det overhodet ikke, og det tar omtrent like mye plass som et gjennomsnittlig kamera i microFourThirds-systemet, anslår vi forsiktig.

Gummigrepet er av det seriøse slaget, og gir god friksjon mot huden. Brytere og hjul synes å være av god kvalitet, og i all hovedsak godt gjennomtenkt. Kontrollhjulene på toppen - for opptaksmodus og eksponeringskompensasjon - ligger godt plassert og kan betjenes med tommelen uten å skifte grep i vesentlig grad. Av-/på-knappen ligger på toppen, litt nedsenket i godset, og er dermed ikke spesielt lett å komme borti ved en feiltagelse.

Den optiske søkeren er dessverre nærmest verdiløs, knøttliten og helt blottet for informasjon som den er.

Optikk

På grunn av den relativt store bildebrikken har G1 X også fått optikk som er relativt stor, sin noe beskjedne zoom på 4x til tross. Lysstyrken er ikke all verden å skryte av, dessverre. f/2.8 på vidvinkel er OK, selv om vi helst ville sett 2.0 her, men med bare 4x zoom synes vi Canon burde kunnet få til noe bedre enn f/5.8 på maks tele. Sannsynligvis er dette et valg som er gjort for å holde størrelsen nede.

Zoomen er som alle andre motoriserte zoomer irriterende treig. Den er ikke treigere enn andre kameraer, men etter å ha testet Fujifilm X10 med sin manuelle zoom som også er koblet til av-/på-bryteren, har vi blitt mer enn bare litt bortskjemte på dette området.

Ved å velge fastmontert optikk har Canon valgt å ikke gjøre alle til lags, spesielt de av oss som gjerne skulle hatt større lysstyrke på bekostning av zoom, eller mindre størrelse på bekostning av det meste annet. Om det var et lurt valg vil tiden vise.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten virker i utgangspunktet grei nok for et kompaktkamera, men heller ikke helt så bra som vi hadde ventet fra et moderne kamera med såpass stor brikke som dette. Det er vanskelig å si basert på de få skuddene vi har tatt med G1 X, men vi er litt bekymret over støyfjerningens tendens til å fjerne detaljer selv ved moderat høy ISO, og vi synes ærlig talt også at JPG-filene rett fra kameraet blir en tanke for bløte med standardinnstillingene. Dette er imidlertid ting vi vil komme tilbake til i en full test.

ISO 1250, f/5.8, 1/20 sek

Noe vi imidlertid la merke til med en gang, er at skjermen på G1 X ikke makter å gjengi bildene like godt som de er tatt. Blant annet la vi merke til at bilder med høylys som syntes utbrent på G1 X-skjermen ble helt OK på en normalt god PC-skjerm.

ISO 125, f/2.8, 1/30 sek

Konklusjon

Det er ingen tvil om at G1 X er et spennende kamera, men er det spennende nok, og for en stor nok målgruppe? Canon vil nok selge mange kameraer på navnet alene, men G1 X skal være bra for å kunne konkurrere med alle de andre speilløse kameraene på markedet. Slik det er nå, med en veiledende pris på rundt 7500 kroner, er det sannsynligvis for dyrt, men prisen vil sannsynligvis gå ned over tid. Og da får vi se om det holder mål, både med tanke på ytelse og salgstall.

annonse