SniktittNokia Lumia 735

Vi prøvekjører Microsofts nye budsjett-Lumia

4G og trådløs lading for under 2000 kroner.

Berlin/Tek.no: Microsoft viste frem to telefoner på lanseringen sin her på IFA. I forkant av messen gikk det rykter om at de ville kaste seg på selfie-bølgen, med en telefon med uvanlig kraftig frontkamera. Nokia Lumia 730 og Lumia 735 ble resultatet. Førstnevnte er varianten med plass for to SIM-kort, mens den siste har 4G og er mest aktuell for Norge.

Under Microsofts lansering ble Lumia 830 presentert som et rimelig flaggskip, og en utfordring til konkurrentene. Vi er ikke helt uenige i den påstanden. Også Lumia 735 ser ut til å bli svært mye telefon for pengene.

Les sniktitten på Nokia Lumia 830

Deler design med tidlige Lumia-er

En god AMOLED-skjerm og avrundet skjermglass bidrar til kvalitetsfølelsen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ved første møte minner telefonen mye om Lumia 800, Nokias første Windows-telefon. Telefonen er mer kompakt enn mange av dagens artsfrender i Lumia-serien. Telefonen ser også ut til å ha den samme unibody-konstruksjonen som Lumia 800 hadde. En viktig forskjell er imidlertid at dekselet på Lumia 735 lar seg ta av, og skjuler tilgangen på batteri, SIM-kort og minnekort.

Ser du godt etter når du tar av dekselet, ser du også spolen som tar i mot strøm fra trådløse ladere.

Skjermglasset har den svake buen ut mot kantene som er ganske vanlig i Lumia-serien. Designen omtales ofte som 2,5D. Det som er et hakk mer spesielt for en telefon i denne prisklassen er at Microsoft har puttet inn en 4,7 tommer stor OLED-skjerm med 1280 x 720 piksler. HD-skjermene finner altså veien inn i stadig billigere produkter, og også bildekvaliteten Lumia 735 byr på ser ut til å være svært god.

Rask og god å bruke

Siste utgave av Windows Phone 8.1 har tatt et oppgjør med så godt som alt som manglet i tidligere versjoner. Mapper og varslingssenter er blant de viktigere tingene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Med en firekjernet systembrikke på innsiden er det ikke mulig å stresse telefonen i menyene. At det ikke er den kraftigste av firekjernerne på markedet kan være merkbart i noen apper, men det er tross alt menynavigasjonen som er den aller viktigste. Vi opplevde uansett heller ikke at telefonen tok seg irriterende kaffepauser da vi bladde gjennom en mengde ulike apper.

Fra Microsoft får vi vite at frontkameraet i Lumia 735 egentlig var utviklet for å være hovedkamera i en annen modell. Det knipser bilder med fem megapikslers oppløsning og kan ta opp videosnutter med en oppløsning på 720p. Bildene blir forholdsvis greie, iallfall i den skarpe belysningen Microsoft stilte med på visningsgulvet, og vist på den lille mobilskjermen.

Hovedkameraet tar bilder med en oppløsning på 6,7 megapiksler, og ser ut til å gi noenlunde grei bildekvalitet. Vi tok med oss et testbilde fra telefonen som du kan se til høyre i saken.

Testbilde tatt med Nokia Lumia 735.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Uvisst om norsk pris

Vi vet foreløpig hverken eksakt norsk pris, eller lanseringstid, for Lumia 735. Det vi vet er at den har en veiledende europeisk pris på 219 euro, eller knappe 1800 kroner. Norske priser pleier å legge seg noe over de oppgitte europeiske prisene, så at dette kan bli en telefon til rett under 2000 kroner virker sannsynlig.

Microsoft må gjerne prøve å fange de selfie-frelste med Lumia 735. Men det er ikke de eneste de kommer til å fange. Nokia Lumia-serien har etter hvert blitt proppfull av prisgunstige modeller, og fornuftige kompromiss vi ofte ikke ser hos konkurrentene. Vi innrømmer gjerne at vi er litt bortskjemte på telefonfronten, og ofte foretrekker de absolutte toppmodellene når vi skal velge mobil selv. Like fullt. Det er fryktelig vanskelig å sette fingeren på noe negativt ved Nokia Lumia 735. Iallfall etter rundt 20 minutter med telefonen.

Du kan få beskjed når de første norske prisene på Nokia Lumia 735 dukker opp, ved å bestille prisvarsling fra Prisguide.

Les alle sakene fra IFA 2014 på vår samleside »

Les også
– Nokia-logoen forsvinner til jul
Les også
Toppmodell til halv pris?
Les også
Microsoft med nye Nokia Lumia-mobiler
Les også
Microsofts billigste Windows-mobil noensinne
annonse