Til hovedinnhold
SniktittAMD Ryzen Threadripper

Vi har fått AMD Ryzen Threadripper i hus

Ikke mye er overlatt mye til tilfeldighetene når AMD sender ut den nye ekstremprosessoren.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Når det kommer noe nytt og heftig på markedet, hender det at produsenten virkelig slår på stortromma når de sender ut testeksemplarer. Da vi fikk GeForce GTX 690 fra Nvidia for eksempel, fikk vi først et brekkjern. Så kom selve kortet i en solid trekasse et par uker senere.

Denne gangen er det AMD som har vært ekstra kreative når det kommer til innpakking og presentasjon. Stjernen i showet er naturligvis Ryzen Threadripper, som skal ta opp kampen med Intels ekstremplattformer.

Selve testen får du ikke før om en ukes tid – Threadripper 1950X og 1920X slippes jo først den 10. august. Men i mellomtiden kan du få kose deg med noen bilder.

Heftige komponenter

AMD overlater ikke noe til tilfeldighetene ved denne lanseringen. Foruten både den sekstenkjernede Ryzen Threadripper 1950X og tolvkjerneren 1920X, fikk vi også med komponenter nok til å bygge en komplett PC.

To store esker fra AMD kom på døra. I den ene esken fant vi disse godsakene.
Vegar Jansen, Tek.no

Med på lasset er hovedkortet ROG Zenith Extreme fra Asus, 4 x 8 GB G.Skill Trident Z RGB DDR4-minne og det like fargerike lukkede vannkjølingssettet Thermaltake Floe Riing RGB 360.

Thermaltake bidrar også med mer enn nok strøm i form av den kompromissløse Toughpower Grand 1200W.

Med dette burde det ikke være resten av komponentene som holder igjen noe hos Ryzen Threadripper, og det er vel også litt av poenget med å sende oss en såpass potent pakke.

Prosessorerotikk

Likevel er det naturligvis selve prosessorene som er stjernene i showet. De to prosessorene, altså Threadripper 1950X og 1920X, kom sirlig nedpakket i en trillebag/-boks/-koffert i hardplast.

Vegar Jansen, Tek.no

Godt merket var den også. Til vår overraskelse hadde AMD dessuten fått klistret på et metallmerke med logoen vår.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen, Tek.no

Innvendig fant vi de to prosessorene Threadripper 1950X og 1920X, uklanderlig presentert.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi fikk til og med en Tek.no-merket og nummerert Threadripper-prossessor i en delbar akrylblokk. Prosessoren er dessverre ikke funksjonell ifølge AMDs PR-apparat, men den blir uansett fin å ha på peishylla.

Vegar Jansen, Tek.no

AMD hadde rigget boksen slik at de velemballerte prosessorene fikk et subtilt baklys da vi åpnet lokket. Fiffig detalj, men det hadde dessverre ikke den helt store effekten i et godt opplyst kontorlandskap.

Vegar Jansen, Tek.no

Selve plastboksen som huser prosessoren sitter mellom to deler sort isopor. Disse holdes på plass av en omkransende pappremse.

Vegar Jansen, Tek.no

«Rip here» for å åpne – sånt liker vi.

Vegar Jansen, Tek.no

I den nederste isopordelen finner vi klistremerker, monteringsanvisning, festebrakett og momentnøkkel. Sistnevnte skal brukes når prosessoren monteres på hovedkortet. Festebraketten bør være kompatibel med flere eksisterende lukkede vannkjølingssett.

Vegar Jansen, Tek.no

Så kan vi «unlock the power». Selve prosessoren sitter godt beskyttet i bakre del av plasthuset.

Vegar Jansen, Tek.no

Etter å ha fjernet metallbøylen kan toppen fjernes, og vips er prosessoren fri.

Vegar Jansen, Tek.no

Threadripper sitter montert i en bære-/monteringsramme i plast, så her trenger du egentlig aldri å berøre selve prosessoren med fingrene. Rammen skal altså ikke fjernes.

Vegar Jansen, Tek.no

Mens den vanlige Ryzen-prosessoren har pinner på undersiden (PGA), har Threadripper kontaktpunkter (LGA). Intel bruker også LGA på sine prosessorer.

Vegar Jansen, Tek.no

AMD Ryzen Threadripper er ingen liten prosessor, og det er litt størrelse på Asus ROG Zenith Extreme også. Hvor godt disse to virker sammen får du altså ikke vite før om en ukes tid.

Forskjeller i størrelse. Fra venstre: AMD Ryzen Threadripper, AMD Ryzen, Intel Kaby Lake, Intel Haswell-E.
Vegar Jansen, Tek.no

Vil du vite mer om PGA, LGA og sokler?
En liten guide til pinner og punkter på prosessoren »

annonse