Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Note 3

Nye Galaxy Note er et lekkert råskinn

Omsider forlater Samsung de skinnende plastdekslene til fordel for «skinn».

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Amobil.no/Berlin: Vi har sniktittet på Samsungs nyeste tilskudd i Note-familien. Galaxy Note 3 ble vist i Berlin i dag, i forbindelse med arrangementet Unpacked 2013 part 2.

Les mer om Samsung-lanseringen »

Mange hadde møtt frem til SAmsungs presselansering. I forkant skimtes to av medarbeiderne i Mediehuset Tek, Finn Jarle Kvalheim fra Amobil, og Rolf B. Wegner fra Hardware.no-. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Etter at direktøren for Samsung, J.K. Shin, hadde vist frem telefonen, og et par andre Samsung-topper hadde forklart hva som er nytt, fikk vi slippe til i demonstrasjonshallen. Denne artikkelen er resultatet av dette vårt korte, men heftige, møte med en Galaxy Note 3.

Få med deg flere nyheter fra IFA her »

Lekker i imitert skinn

Førsteinntrykket er at produktet er et kraftig skritt opp i forhold til forgjengeren. Skjermen er større og klarere. Så har også telefonen vokst, om enn ikke så mye. Men det første vi legger merke til er at designen er endret.

Skinnpartiet rundt kameraet. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Borte er den blanke baksiden i plast. I stedet er telefonen trukket med imitert skinn som har en søm i kanten, ikke helt ulikt det du finner i innredningen på en del biler. Vi synes det ser ganske elegant ut.

Muskelmobil

Når vi starter opp telefonen oppdager vi at det ikke bare er utsiden som har fått en overhaling. Maskinvaren i Samsung Galaxy Note er lynrask. Programmer starter nesten før du rekker å klikke på ikonet for å åpne dem, og innholdet i mapper dukker opp under fingertuppene våre med det samme vi berører mappene.

Gammel og ny Galaxy Note. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Motoren er en firekjerneprosessor klokket til 2,3 GHz. Nå er det ingen grunn til å tro at utviklingen har nådd toppen, og at det ikke med tiden vil komme langt kraftigere prosessorer enn denne. Likevel – slik situasjonen er i dag er det vanskelig å forestille seg behovet for å gjøre en mobiltelefon raskere enn dette.

Ikke av de aller største

Samsung Galaxy Note 3 er stor, men blir puslete ved siden av Sony Xperia Z Ultra. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen på Galaxy Note 3 måler 5,7 tommer. Dermed er den en del mindre enn Galaxy Mega og Sonys nye Xperia Ultra. Disse måler henholdsvis 6,3 og 6,4 tommer. Men den er større enn Galaxy Note II-skjermen , som er på 5,5 tommer.

Samsung har beholdt AMOLED-skjermen, men oppløsningen er blitt bedre. Note 3 har en full-HD-skjerm, hvilket betyr 1080 x 1920 punkter. Note II har 720 x 1280-skjerm. Forskjellen er nok større på papiret enn i praktisk bruk. Begge skjermene er svært gode, mens den nye altså har betydelig høyere oppløsning.

Fra Samsungs demo av Note 3 i Berlin. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mulighet for samkjøring med andre Note-modeller

En spennende funksjon som antakelig aldri vil bli brukt av noen, er muligheten for å sette flere Galaxy Note 3 sammen til en stor skjerm. Å bygge en 55-tommer TV på denne måten vil om ikke annet skaffe deg den dyreste 55-tommeren som er å oppdrive. Dessuten vil det bli som å se på film gjennom et kraftig gitter.

Her er funksjonen du aldri vil trenge - se film på stor skjerm satt sammen av flere eksemplarer av Galaxy Note 3. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Dette er en Note, og det betyr at den kommer med en S-Pen. Dette er et redskap som fungerer som penn, blyant eller pensel når du skriver på skjermen. Men den har også andre funksjoner. Blant annet fungerer den som mus, og styrer et lite punkt på skjermen. Det er også kommet til noen nye funksjoner for pennen.

Air Command

Tuppen på S-Pen gir passe god friksjon mot skjermen, slik at skrivingen føles naturlig. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan starte en egen «air command», som gir rask tilgang til ulike verktøy der pennen er sentral. En av disse lar deg tegne en firkant på skjermen, og så velge hvilken applikasjon som skal kjøre i firkanten. Vi prøvde ikke dette selv, men fikk det demonstrert.

Samsung viste hvordan dette lar deg kjøre flere apper på skjermen samtidig, noe som ser smart ut, men antakelig fungerer enda bedre på den større Note 10.1, som også kommer i en oppdatert versjon. Men å kunne åpne kalkulatoren på skjermen uten å gå ut av appen du jobber med, kan selvsagt være nyttig også på en mobiltelefon.

Fra Air Command fikk vi også åpnet noe Samsung kaller Action Memo. Her kan du skrive en adresse på skjermen, og så blir den hentet opp i Google Maps. Du kan også søke, eller starte telefonsamtaler ved å skrive for hånd i Action Memo.

Kameraet er ingen høgdare

Bildet vi knipset så ikke galt ut på denne skjermen, men når vi hentet bildet opp på PC-en ble vi ikke imponert. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi forsøkte også å knipse et par bilder med telefonen. Resultatet ser bra ut på mobilskjermen, men når vi henter bildet opp på en større skjerm ser vi at det er en del støy og andre artefakter i. Det kan skyldes at telefonen vi testet er en prototyp, men det kan jo også være at kameraet rett og slett ikke er bedre. Dette skal vi finne ut av når vi får telefonen til test.

Bildene vi tok overførte vi til vår egen mobiltelefon så vi kunne legge dem ut her: (artikkelen fortsetter under bildene)

Amobils Finn Jarle Kvalheim fotografert med Galaxy Note 3. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Samsungs Tor Slørdal fotografert med kameraet på Galaxy Note 3. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Snart i Norge

Vi fikk vite at telefonen kommer i salg i utvalgte markeder allerede i september. Norge skal være blant de 149 landene som er valgt ut. Det kan altså se ut til at Samsung har orden i sysakene, uten at vi føler oss helt sikre på at det ikke kan dukke opp ting som gjør at telefonen blir litt forsinket.

Prisen vil ifølge Samsung ligge på rundt 6000 kroner.

Les testen av forrige versjon, Galaxy Note 2, her »

Her finner du alle våre saker fra IFA 2013 »

annonse