Til hovedinnhold
SniktittNokia Lumia 800

Her er Nokias første Windows-mobil

Vi har fått kloa i Lumia 800, som er Nokias fremtid.

Nokia har puttet inn sine egne apper i hovedmenyen.
Slik ser Nokias musikktjeneste ut på Windows Phone 7.5.

Nå har endelig Nokias første telefon med Windows Phone dukket opp til test. Nokia Lumia 800 er den første telefonen som sier noe konkret om hvor Nokia er på vei fremover.

Operativsystemene Symbian og MeeGo som Nokia frem til i februar satset alt på, vil etter alt å dømme forsvinne fra toppmodellene. Her skal nemlig Windows Phone-menyene fra Microsoft ta over.

Slik ståa er i dag ser det ut til at MeeGo vil forsvinne helt, mens Symbian blir flyttet ned i rimeligere telefoner fra den finske mobilgiganten.

Les også: Nokia får milliarder fra Microsoft

Likner på N9

Lumia 800 er bygget over samme lest som Nokia N9, den første og sannsynligvis siste mobiltelefonen med MeeGo som operativsystem. Utformingen er nesten lik men Lumia 800 har tre Windows-snarveier under skjermen, der N9 ikke har noe annet enn skjerm på fremsiden.

I tillegg til de berøringsfølsomme feltene har Lumia 800 knapper langs høyre side for volum, skjermlås og kamera. Kamera-tasten virker selv om telefonen er låst. Holder du den inne kommer du rett inn i kameraapplikasjonen uten å måtte låse opp.

I likhet med Nokia N9 føles Lumia 800 svært solid i hånden. Dekselet er nemlig laget i et helt stykke, så her er det ingenting som knirker eller kjennes løst.

Les også: Test av Nokia N9

God skjerm

Forsiden av Lumia 800 dekkes av en stor skjerm på 3,7 tommer. Skjermen er basert på AMOLED-teknologi, og Nokia har selvsagt gitt sin variant et eget navn; Clear Black Display.

Vi synes skjermen ser svært god ut. Fargegjengivelsen er god og skjermen virker veldig lyssterk. Innsynsvinkelen er det heller ingenting å si på.

Når vi snur og vender litt på telefonen ser vi også at skjermen er svakt buet langs ytterkantene. Dermed blir den en del av Nokias avrundede design. Design er alltid en smakssak, men vi synes dette ser stilrent og pent ut.

Rask

Lumia 800 kjører siste utgave av Windows Phone, altså 7.5. Det betyr full støtte for norsk språk, og tjenestene Xbox Live og Windows Marketplace er tilgjengelige for norske brukere.

Selv om maskinvaren likner mye på den som var i Nokia N9 er Lumia 800 betydelig raskere i bruk. Menyene flyter jevnt nesten uansett hva vi foretar oss. Dette er generelt en positiv egenskap med de fleste nye Windows-baserte telefonene.

Les også: Nå er Windows Phone 7.5 her

Nokia-tjenester i menyen

Lumia 800 skiller seg fra andre Windows-telefoner på ett område. Nokia har fått laget sine egne tjenester for Windows Phone, og de er tilgjengelige direkte i menyen.

Nokia-tjenestene dukker opp som tre ruter i hovedmenyen. Nokia Kjør gir tilgang på taleguidet navigering, slik vi kjenner den fra andre Nokia-telefoner. Nokia Kart er enkel oversikt over hvor du befinner deg, mens Nokia Musikk gir tilgang på nettradio og musikkbutikk. Vi skal se nærmere på disse tjenestene i den fulle testen av Lumia 800.

Av disse er det bare Nokia Kart som lar seg laste ned fra andre Windows-telefoner.

Test kommer snart

Vi kommer tilbake med en fullverdig test av Lumia 800 i løpet av kort tid.

Lurer du på hvordan Windows Phone 7.5 er i bruk? Da kan du lese testen av Windows-kjempen HTC Titan:
Testen av HTC Titan finner du her

annonse