Vår første tanke: Hva i all verden driver Nvidia med?
Om selskapets nye spill-nettbrett er genialt eller galskap er vi rett og slett ikke sikre på.
Hardware.no (London): En kryptisk invitasjon fra Nvidia har brakt oss til et intimt lite kjellerlokale midt i den britiske hovedstaden. Vi vet ikke hva vi har kommet for å se, men når det etter hvert begynner å dukke opp et knippe andre teknologijournalister fra rundt om i Europa – noen kjente fjes, andre vi ikke har møtt før – begynner vi å få en viss mistanke.
Her er det nemlig spillskribenter, mobilanmeldere og komponentspesialister i skjønn forening; og ord som «Shield» og «Tegra K1» hviskes i krokene. Det er lenge siden vi hørte noe om Nvidias mest brutale mobilprosessor, og den håndholdte spillkonsollen Shield begynner å bli klar for utskiftning. Kan det være snakk om en ny spillkonsoll, og attpåtil med en skikkelig heftig prosessor ombord?
Det kan det så absolutt.
Les nyheten: Nå har Nvidia lansert et rendyrket spillnettbrett »
Noe av det rareste vi har sett
Det er Chris Daniel som har tatt turen fra Nvidias hovedkvarter i California, og som nå stiller seg opp og ber oss om å komme sammen. Han bekrefter snart nok våre mistanker, når han forteller at han har blitt flyttet over fra GeForce-avdelingen for å jobbe med nettopp Shield og Tegra.
– Vi har investert mye i å bygge ut et spilløkosystem, og nå er det totalt rundt 400 spill med Shield-støtte. Over halvparten støtter styring fra kontrolleren, og mer enn 120 PC-spill er kompatible med vår strømmetjeneste. Vi har jobbet tett med utviklere for å bringe spill som Half Life 2 og Portal til Shield, så hva er da det neste vi kan gjøre med Shield-plattformen?
Etter litt PR-prat om hvordan Nvidia bygde Shield for å levere den beste mulige spilleopplevelsen til Android-plattformen, og litt statistikk om hvor stort markedet for mobilspill har blitt – med tre kvart milliard spillere på Android er det ikke snakk om småpenger – trekker han en tung, mørk duk av et lite bord ved siden av scenen.
Og vi lurer umiddelbart på hva i all verden Nvidia driver med.
Et nettbrett på rundt regnet åtte tommer, og en spillkontroller som er nesten like stor? Hvem ved sine fulle fem vil vel sitte og spille med et slikt oppsett; bøyd fremover for å få med seg hva som skjer på den lille skjermen? Rundt oss sitter det journalister fra hele kontinentet med glassaktige og forvirrede blikk.
Å holde i en kontroller som også har skjerm, det kan vi alle forstå. Å spille på et nettbrett eller en telefon, det er også helt innafor. Men å spille med en kontroller koblet opp mot en åtte tommers skjerm plassert på bordet foran seg, det virker bare snålt. Men Daniel er ikke ferdig, og snart skal vi få prøve selv.
Muligens ikke så dumt likevel
– Dette er det første produktet som selges direkte fra Nvidia til forbrukere over hele verden, ikke bare i USA, og det ultimate nettbrettet bygd for spillere. Men først og fremst er det et skikkelig supert nettbrett, som passer til alt det du bruker et hvilket som helst annet nettbrett til, sier Daniel.
Det er altså ikke noe krav til at man må ha kontrolleren med seg på farten – den blir valgfritt tilbehør, og Nvidia Shield Tablet kan brukes på samme måte som et hvilket som helst annet Android-nettbrett. Vi puster lettet ut, for det kan vi forstå. Men dette med å spille med en håndkontroller på en så liten skjerm har vi fortsatt litt vondt for å begripe, men igjen er Nvidia-representanten klar med svar.
– Det er flere grunner til at vi lagde en egen trådløs kontroller til dette nettbrettet, særlig siden det jo finnes mange vanlige Bluetooth-kontrollere på markedet man kunne brukt. Men etter å ha høstet erfaringer med første Shield i konsoll-modus kom vi frem til at Bluetooth ikke leverte den spillopplevelsen og responsiviteten vi ønsket oss, forklarer han, uten at det forklarer det vi virkelig er forvirret over.
– Jo, og dessuten tøtter vi både strømming av spill fra PC-en og spilling på Android, så da trenger man knapper til begge disse miljøene. Til slutt ville vi at du skulle kunne koble nettbrettet til TV-en, lene deg tilbake i sofaen og spille, med hodetelefoner og mikrofon plugget rett inn i stikka, sier Daniel.
Nå begynner det å demre for oss. Nvidia vil nemlig ikke gå bort fra sin spillstrømmetjeneste – de vil forbedre den. De som har et GeForce GTX 650 eller nyere Nvidia-skjermkort i PC-en sin skal kunne bruke sin Shield Tablet som en slags Chromecast for PC-spill, hvor datamaskinen sender en videostrøm av spillet rett til Shield-enheten, og Shield-enheten sender kontrollsignaler tilbake til PC-en.
Dermed kan du sitte i stua, eller på stamkaféen, eller for den saks skyld på hytta i skogen, og dundre løs med fullverdige PC-spill direkte på nettbrettet – drevet av kraften i din egen hjemme-PC. Med tillegget av kontrolleren kan du til og med lene deg tilbake og «fjernspille» på denne måten med TV-en som skjerm. Forutsetningen for å spille utenfor huset er riktig nok at du har en rask nok opplastingshastighet, typisk 4 – 5 Mbit/s, fra der datamaskinen din er parkert – og en tilsvarende rask Wi-Fi der du sitter, om du da ikke kjøper deg LTE-varianten av Shield Tablet.
Ved siden av av PC-strømming er det også et par hundre Android-spill som støtter kontrollerens knapper, så skulle du ønske å drive dem i hjemmekino-format går det også fint an.
Mer enn en spillmaskin
Vi får oss en ny overraskelse når vi spør Daniel om Shield Tablet støtter Miracast eller liknende for å speile bildet på nettbrettet til TV-en trådløst (Ekstra) – slik at vi kan spille på TV-en uten stikke i hånden.
– Vi støtter ikke teknologier som Miracast for øyeblikket, forteller han, og mumler ett eller annet halvveis uforståelig om at Google satser på Google Cast for tiden – før han følger opp med å si at de egentlig ikke kan kommentere kommende teknologier.
Nuvel. Ingen Flappy Bird-økter på 70-tommeren, altså. Det er for så vidt greit at Nvidia vil vente og se hva Android-utviklerne i Google tar seg til, men vi skulle gjerne hatt trådløs speiling av bildet allerede ved lansering. Det ville kanskje ikke helt optimalt til spilling, men Shield Tablet har en rekke andre finesser som virkelig kunne gjort seg på storskjermen.
Nvidia Dabbler, for eksempel, er noe så spesielt som et tegneprogram vi synes ser skikkelig spennende ut. Det har ikke en døyt med spill å gjøre, men skitt au – ved hjelp av 3D-akseleratoren i enhetens hjerte har Nvidia utviklet dette programmet med full fysikksimulering, så du kan øve på å male med olje eller akvarell på et utrolig naturtro vis.
Vann og maling trekker inn i papir eller lerret, eller renner nedover overflaten hvis du har blandet mer virtuelt vann inn i miksen; og alt regnes ut i sanntid mens du maler med den medfølgende pennen. Det er kanskje bare en teknologidemo, men det er en gøyal teknologidemo, og hvis Nvidia tar seg bryet med å arbeide mer på dette kan vi se for oss at det gir Shield Tablet en bredere appell enn kun for spillere.
Andre ting som kunne vært greit å sende trådløst til TV-en er 4K-innhold. Selv om skjermen på selve nettbrettet bare er på 1920 x 1200 piksler, skal nemlig innmaten kunne dekode video med ultrahøy oppløsning. Med mindre du da kjøper spillkontrolleren for å bruke som fjernkontroll slår det oss som litt tungvint å ha nettbrettet med alle kontrollene liggende ved siden av TV-skjermen.
Shield Tablet har også støtte for Nvidias Shadowplay-teknologi, som lar deg ta opp spilløktene dine uten noe særlig til ytelsestap. Skal man først vise frem et 30 sekunders klipp av halsbrekkende stunt på TV-en ville det også her vært greiere å kunne sende videostrømmen trådløst. Igjen sliter vi med å forstå hvorfor Nvidia ikke har denne funksjonen på plass.
En underlig spillopplevelse
Siden vi nå er i London, og har tilgang til splitter nye Nvidia Shield Tablet, lar vi oss snart overtale til å prøve ut godsakene i aksjon. Vi peiler oss inn på en enhet for Half-Life 2 allerede kjører, plukker opp kontrolleren, og forsøker å spille litt på den åtte-tommers skjermen som er stilt opp på et bord.
Og det føles akkurat like naturstridig som vi først antok. Noen vage minner fra barndommen om en Atari koblet opp til en 10-tommers batteridrevet reise-TV smyger seg frem, og det tar ikke mange minuttene før vi går ettertrykkelig lei. Grafikken er vakker, og spillet er uhyre responsivt, men til temmelig moderne PC-spill trenger vi en stor skjerm – samme hvor vellykket det har blitt portet over til Android.
En tidlig beta av et flyspill vi ikke får med oss navnet på kjører imidlertid like ved, og på en 24-tommers PC-skjerm føles det langt mer naturlig å bruke kontrolleren. Trine 2, som følger med på kjøpet av Nvidia Shield Tablet, får vi se i aksjon på en TV; og dette er også imponerende. Grafikken er spektakulær, og vi må innrømme at det tar litt tid å innse at dette drives av en liten, strømgjerrig Tegra-brikke.
Kontrolleren til side er dette fortsatt Android, så de fleste spill er designet for å styres med berøringsskjermen. Det skal visstnok bare være et fåtall spill som direkte krever at du har kontrolleren. I tillegg utelukker ikke Nvidia at håndkontrolleren kan ende med å bli kompatibel med andre nettbrett i fremtiden.
– Vi har bygd tilkoblingen på en skreddersydd tilpasning av Wi-Fi Direct, men vi planlegger å jobbe med Google for å få integrert denne løsningen i Android. Da vil andre nettbrett også kunne bruke Shield-kontrolleren, bekrefter Daniel.
– Vi har heller ingen planer om å ha eksklusive spilltitler på Shield Tablet. Selv om noen spill krever skikkelig kraftig maskinvare, og dermed i praksis bare fungerer på Shield, er det ikke vårt mål å hindre eller nekte andre i å putte disse spillene på sine plattformer, forteller han videre.
At flere spill i praksis bare vil fungere på Shield Tablet kan vi godt forstå. På den ene side gir Tegra K1-prosessoren mer juice enn noen annen mobilprosessor på markedet, og på den annen side har den maskinvarestøtte for en rekke funksjoner som andre nettbrett bare kan drømme om.
Alt som støttes av Kepler-arkitekturen i GeForce-serien er med over i Tegra K1, så som OpenGL 4.4 og DirectX 12. Også OpenGL ES, utviklet for mer kompakte systemer, er støttet til versjon 3.1, og naturlig nok er også Googles utvidelsespakke for Android kalt AEP noe Nvidia har tatt høyde for.
Strømforbruk og varmeutvikling fra all denne herligheten får vi ikke særlig til tall på, men vi blir forsikret at Shield Tablet ikke skal bli noe varmere enn andre nettbrett når man har spilt litt iherdig på dem en stund. Vi fikk ikke prøvd dette ut i praksis i denne omgang, siden vår tid med hendene på nettbrettet ble litt begrenset, så vi kan hverken konkludere den ene eller andre veien rundt hvorvidt det stemmer.
Snart nok skal vi nok likevel få testet ut Nvidias nyeste spillmaskin på ordentlig. Den er definitivt et kreativt påfunn, og når vi setter oss i drosjen mot flyplassen er det med et betydelig bedre inntrykk av enheten enn da det ble avduket noen timer tidligere – men vi klarer ikke helt å bestemme oss for om det er genialt eller den reneste galskap.
Les mer om Nvidia Shield Tablet i lanseringsnyheten »
Hva mener du? Er dette galskap eller fantastisk? Har du lyst på en Shield Tablet? Diskuter nedenfor: