SniktittNikon 1 AW1

Kan denne tøffingen gi Nikon 1-systemet et løft?

AW1 tåler mer enn speilløse kameraer flest.

Forrige uke dukket det opp en noe uventet medspiller på speilløstmarkedet – det støt- og vannsikre Nikon 1 AW1.

Vi fikk nylig muligheten til å ta den robuste nyheten i nærmere øyesyn.

Tøffing

11-27.5mm-objektivet har en gummiring foran på objektivet. Foto: Akam.no

Uten å være for tungt, kjennes huset tyngre enn det ser ut til å være, noe som også bidrar til å gi følelsen av et meget solid kamera.Umiddelbart fremstår kameraet som svært solid. Noe annet er kanskje ikke å vente av et kamera som skal tåle fall fra to meters høyde og dukkerter ned til 15 meter under vannoverflaten, men vi påpeker det likevel.

Objektivet kjennes også svært robust ut. Det har en myk gummiring i forkant, som skal være støtdempende ved fall, og svært få bevegelige deler utenom zoomringen. Zoomringen er stor og ruglete, og følelsen den gir minner svært mye om hine, hårde tiders Nikkor-zoomobjektiver (den gangen plast knapt var oppfunnet).

Les også: Test av Nikon 1 V1

Pakning her og der

Gummi her. Foto: Akam.no

Først objektivfatningen. Objektivet er uvanlig tungt å skru av, og grunnen til dette åpenbarer seg ganske umiddelbart. For å kunne være med under vann, har kameraet fått en kraftig o-ring rundt fatningen og det er denne som gjør objektivet noe tråere å vri rundt.Nygjerrige som vi er, piller vi straks på alle mulige åpninger i kameraet. Finnes det noen svake punkt?

Ved nærmere inspeksjon av andre vannfeller, ser vi pakning på pakning. På innsiden av alle luker befinner det seg gummipakninger.

Både batteriluke og HDMI-utgangsluke er utstyrt med en ekstra låsebryter, som må vippes til side for å få åpnet lukene. Dermed skal man ikke klare å lukke opp lukene ved et uhell, noe som fort kunne blitt litt kjedelig under vann.

Vanntett blits

Pakning her og. Foto: Akam.no

Det svakeste punktet, ut fra hva vi kunne se, må være den hengslede blitsen. Antagelig bør kameraet ikke falle på denne når den er utløst, til det virker den litt for sårbar, men ifølge Nikon skal også denne åpningen være vanntett.

Hvor nyttig den lille blitsen vil være under vann, er et annet spørsmål. Antagelig vil rekkevidden ikke være stor, men Nikon kan fortelle at det vil komme en ekstern, vanntett blits til kamerasystemet en gang i løpet av våren neste år.

Låsbar

Dette gjøres i menyen og skal forhindre at man knotter borti knapper uten å mene det dersom man bruker hansker og lignende. På knappefronten byr Nikon 1 AW1 på en ren, enkel design uten alt for mange knapper. Og siden kameraet er beregnet på å brukes under vann og i andre ekstreme omgivelser, kan de fleste knappene låses.

Tippbar

Ikke overbefolket av knapper her.Foto: Nikon

På baksiden finner vi en fireveiskontroller, som omkranses av fire knapper, hvorav tre er låsbare. I tillegg er det et lite, gummiert område som fungerer som tommelgrep. Ved siden av denne befinner en funksjonsknapp seg, og det er denne man benytter seg av for å skifte programmodus.

Knappen gis et lite trykk med tommelen, og skjermen fylles av en halvsirkelformet meny. Og så? Jo, da tipper du kameraet for å forflytte programvalgsmarkøren, som forøvrig oppfører seg som en pendel.

Løsningen fremstår litt snodig, men den fungerer absolutt. Tanken bak er at kameraet skal være enkelt å bruke, også under vann, og intensjonen ser ut til å være oppfylt.

Enkelt

Selv dekslene er robuste. Foto: Akam.no

Alt i alt er AW1 et enkelt kamera å betjene. Som nevnt har det relativt få knapper, og selv om det har mulighet for full manuell styring og blenderprioritert- eller lukkerprioritert modus, er disse funksjonene gjemt i en av undermenyene. I undermenyene gjemmer også ulike bildeprogrammer seg.

Det at kameraet har lite «staffasje» gjør at det fremstår som et interessant alternativ, også for de som kanskje egentlig bare trenger et robust pek-og-klikk-kamera. Samtidig skjuler det seg altså muligheter for den mer viderekomne fotografen.

Bildekvalitet

Modellen vi fikk kikke på, var en preproduksjonsmodell. Derfor har vi ikke fått ta bilder som kunne vurderes i denne omgang. Bildekvaliteten må vi komme tilbake til senere, når vi får kameraet inn til test.

Oppsummering

Nikon 1 AW1 er et robust kamera, det er det liten tvil om. Det skal tåle fall fra to meters høyde og undervannsturer ned til 15 meter, i tillegg til temperaturer på minus 10. Vi turde riktignok ikke slippe kameraet i gulvet og overlot dette til Nikons representant, men kameraet både overlevde fallet fint og kjennes solid bygget.

Det går tydelig frem at Nikon sikter seg mot mennesker som vil fotografere i mer ekstreme omgivelser, hvor fingerspissfølelse erstattes av numne, frosne fingertupper, samtidig som de ønsker større valgmuligheter på optikkfronten.

To vanntette objektiver, 11-27.5mm og 10 mm, kommer samtidig med kameraet og nye vil antagelig følge om kameraet selger godt. AW1 kan selvsagt også benytte selv av den øvrige Nikon 1-optikken.

I sommer ble det kjent at Nikon 1-serien så langt ikke har solgt som forventet, med en halv million færre solgte enheter enn Nikon hadde regnet med. Kanskje er det vanntette og støtsikre AW1 det som skal til for å friste kjøperne?

Det gjenstår å se når kamera kommer for salg i midten av oktober.

Har du planer om å kjøpe et nytt kamera? Her er våre tips til hvordan du gjør det beste kjøpet»

Les også
Nikon CoolPix S32: Kan dette vann- og støtssikre kameraet overleve en toåring?
Les også
Julekalender 2013 – Luke 23
Les også
Nikon 1 AW 1: Hva gjør kameraet i sølepytten?
Les også
Årets oktober blir slett ikke kjedelig
Les også
Slipper robust systemkamera
Les også
Nikon Coolpix A: Dette kameraet trives best i dagslys
Les også
Nikon lanserte entusiastkompakt
annonse