Sony Ericsson Xperia X1

Skjermen til X1 skråner oppover, slik at du kan holde den i en mer naturlig håndstilling når du skriver.
Det går fint å styre X1 med tomlene, akkurat som på Apple iPhone og LG Prada.
X1 er hakket mer klumpete enn en vanlig mobiltelefon, men har til gjengjeld en 3 tommer stor skjerm.

BARCELONA (Amobil.no): En av telefonene som har skapt mest blest på årets Mobile World Congress, er Sony Ericssons nye Windows-telefon Xperia X1i. Dette er en ekte smarttelefon stappet med teknologi som Wi-fi, super-3G og GPS.

Det har ikke vært lett å få tak i en X1i under messen. De få Sony Ericsson har er innelåst eller blir demonstrert. Etter litt innsats klarte vi imidlertid å få tak et eksemplar av den nye telefonen, og har tatt den nærmere i øyesyn.

Se video av telefonen nederst i saken.

Langt fra ferdig

X1 skal slippes på markedet først i fjerde kvartal i år, altså et sted mellom 1. oktober og nyttårsaften. Eksemplarene vi har fått se på er derfor langt fra ferdige. Noen av telefonene hadde ikke engang operativsystem installert, og de få som hadde det var i praksis ubrukelige i den tilstanden de er i i dag.

Sony Ericsson kan også komme til å endre telefonens utseende og programvare før den kommer i salg.

Når det er sagt, så har vi fått se mye av X1i, og foreløpig ser det veldig lovende ut. Telefonen, som er produsert av HTC for Sony Ericsson, er en standard Windows-mobil med fullt tastatur og masse teknologi. Den vil også kunne både lese og redigere dokumenter fra Word, Excel og Powerpoint. Dette er forsåvidt ikke oppsiktsvekkende i seg selv, da flere HTC-telefoner stiller i samme klasse.

Xperia-menyer

X1i har imidlertid fått Sony Ericsson-design, og har fått et nytt menysystem på toppen av Microsofts operativsystem. Menyen består av et sett med paneler som er snarveier til funksjoner, nettsider og annet du har lagret i telefonen. Disse panelene er animerte, og vil zoome inn og ut, snu seg og i det hele tatt se veldig fancy ut. Animasjonene gikk på vårt testeksemplar smidig.

Menytastene på utsiden av telefonene lar deg gå tilbake til hovedmenyen eller bla i Xperia-grensesnittet, fikk vi forklart av Sony Ericsson.

Velg hvilken meny du vil ha

Du kan når som helst hente opp det vanlige grensesnittet vi kjenner fra Windows Mobile. Men om du ønsker det trenger du bare å forholde deg til Xperia-grensesnittet, eller du kan velge en kombinasjon av de to. Hvordan dette vil se ut når telefonen kommer i salg er høyst uklart.

Vårt testeksemplar var såpass ustabilt at vi i praksis ikke fikk prøvd noen av telefonens funksjoner utover å se hvordan Xperia-grensesnittet fungerte. Det er dermed fortsatt et åpent spørsmål hvorvidt kameraet tar gode bilder, GPS-en fungerer bra, mp3-spilleren har god lyd, om planleggeren fungerer, og så videre.

Fin skjerm

Skjermen så imidlertid ut til å være skarp og fin, noe som skyldes den usedvanlig høye oppløsningen på 800 x 480 piksler.

Når det kommer til eksteriøret kan vi si mye. Vi bet oss for eksempel merke i at telefonene føles veldig solid og godt bygget. Fremsiden og baksiden er for det meste i metall. Selv tastaturet som er skjult under har metalldetaljer, med taster og bakpanel i metall.

Sony Ericsson har utviklet et helt nytt menysystem for Xperia-serien sin.
X1 kommer med et fullt qwerty-tastatur.

Telefonen er forholdsvis tung, men ikke tyngre enn det du forventer at en telefon i denne spesifikasjonsklassen skal være. Den vil nok neppe gli ubemerket ned i skjortelomma, men har du den i buksa eller jakka vil den neppe være i veien. X1i slo oss ikke som spesielt tynn, uten at tykkelsen heller er noe å klage på.

Gode taster

Xperia har et fullt qwerty-tastatur som sørger for at du kan skrive epost og redigere dokumenter i et fornuftig tempo. Tastene er smart utformet, og skråner opp mot midten. Dette gjør det enkelt å treffe dem. Vi syns også at de hadde fin respons, og de bråket ikke. Hvordan de fungerer i praksis gjenstår selvsagt å se, men dette ser altså lovende ut.

Tastaturet har tilsynelatende ikke plass til æ-, ø- og å-taster, noe som etter all sannsynlighet betyr tastekombinasjoner for å få frem de særnorske tegnene.

Har minijack

X1i har for øvrig en 3,5 millimeter minijack-utgang på toppen, eventuelt venstre side, alt etter hvordan du holder telefonen. Mini-USB er også på plass rett nedenfor tastaturet.

Telefonene finnes foreløpig i to fargevarianter: en svart og en metallisk.

X1i ser lovende ut

Alt i alt må vi, til tross for at det ikke er mulig å se telefonen i full aksjon enda, si at dette kan se ut til å bli en lovende Windows-mobil med pen design og smart utforming, noe som til dels er mangelvare i Windows Mobile-verdenen.

Det eneste som kan bli et problem for denne telefonen er den potensielle ventetiden til den skal på markedet. Ni til ti måneder er lenge i en mobilverden hvor ting forandrer seg veldig raskt.

Nedenfor kan du se vår video av Xperia X1:

Les også
HTC P3470
Les også
Modelldryss fra Sony Ericsson
Les også
Her er Sony Ericssons første Windows-mobil
annonse