Til hovedinnhold

Canal Digital lanserer ny dekoderboks

Først i Norge med Android TV.

Niklas Plikk, Tek.no

Fornebu / Tek.no: Canal Digital avslørte i dag deres nye dekoder for satelittkunder, kalt OnePlace. Det er flere nyvinninger her, men den aller største er at operativsystemet er basert på Googles Android TV, noe ingen andre aktører har gjort i Norge.

Ved å la Google ta seg av den største utviklingsjobben mener Canal Digital-sjefen at de selv kan fokusere mer på innhold og gjøre så mye som mulig tilgjengelig for sine norske brukere.

– Nå går vi for et åpent økosystem. Vi kan skalere på Googles innovasjonskraft, og i en hastighet vi aldri kunne gjøre tidligere da vi hadde vår egen, proprietære plattform, fikk vi høre fra Canal Digital-sjef Ragnar Kårhus fra scenen under lanseringen av den nye dekoderboksen.

Boksen har ikke endret seg nevneverdig. Den er fortsatt ganske liten, ganske svart og ganske diskré.
Niklas Plikk, Tek.no

Endelig støtte for 4K og HDR

Fjernkontrollen har én knapp for Canal Digital og én knapp for Google.
Niklas Plikk, Tek.no

Det er ikke bare på programvarefronten Canal Digital har sett seg nødt til å oppdatere. Dekoderboksen har også fått en overhaling, og har nå støtte for innhold i 4K-oppløsning og HDR. Sistnevnte står for High Dynamic Range, og gir bildet økt fargerom og kraftigere lysstyrke. Det har blitt en funksjon omtrent alle nye TV-er har støtte for.

Det skal sies at det ikke ennå er så veldig mye innhold som er tilgjengelig i 4K HDR ennå, men det er definitivt på vei i markedet.

Dekoderboksen skal selges i to forskjellige varianter, med og uten lagring. Den største lagringsplassen er fortsatt på én TB, men som før kan du bytte ut denne med en ny harddisk selv hvis du vil lagre mer. Én TB lagring er imidlertid nok for rundt 500 timer med innhold, ifølge Canal Digital, og bør sikkert holde for de fleste.

En Google-boks i forkledning

Slik ser Google-området ut, hvor du har tilgang til tredjepartsapper og spill. Netflix er fortsatt ikke tilgjengelig.

Siden dekoderen på mange måter er en Android TV-boks kommer den med flere Google-funksjoner innebygd. Den fungerer for eksempel som en Chromecast-mottager, slik at du enkelt kan spille av en video fra mobilen og «caste» den til TV-en.

Dekoderen har også støtte for Googles stemmesøk for å hjelpe deg å finne innholdet du er ute etter. Språket tilpasser seg til det du har satt som systemspråk, og i praksis fungerte dette omtrent som forventet. Det vil si det fungerte på veldig spesifikke, og veldig a r t i k u l e r t e søkeord, slik som «Game of Thrones» eller «Farmen».

Prøver du å pynte litt på søkefrasen og si en full setning som «Jeg vil se den siste episoden av Game of Thrones» ble du enten møtt av underlige YouTube-treff eller ingenting.

Se her hvordan det gikk med en enkel søkefrase som «Bruce Willis»:

Her skylder vi heller på Google enn Canal Digital for de krøkkete stemmesøkene, ettersom det er helt og holdent deres algoritmer som tar seg av både forståelsen av hva som blir sagt, og også søkeresultatene som blir generert. Fram til Google Assistant, stemmestyringen som ligger bak selskapets smarthjemsatsing, blir lansert i Norge, kommer vi til å måtte nøye oss med veldig stakkato stemmestyring.

Du får opp anbefalinger på tvers av de forskjellige innholdsleverandørene, alt samlet på ett sted.
Programguiden er nok kjent for mange, og er fortsatt på plass i den nye dekoderboksen.

Lekkert og raskt grensesnitt

Grensesnittet til den nye dekoderboksen ser veldig lovende ut. Du skjønner umiddelbart at det er Android som ligger i bunnen her, uten at det er noe negativt ved det.

Canal Digital snakket mye om at målet deres med den nye dekoderen, som altså heter OnePlace, er å samle alt innhold på ett sted. På hjemskjermen får du opp forslag fra hele Canal Digital-sfæren, enten det er serier du har tilgang til via Cmore, filmer du kan leie eller serier du har sett på lineær-TV. Stort sett skal det meste av innholdet du ser være tilgjengelig direkte uten at du betaler ekstra for det. Vi så hint til at dette kanskje ikke stemte så godt i praksis i vår demo, men vi får se om inntrykket endrer seg etter at vi får inn dekoderen til test.

Vi fikk aldri vite hva slags maskinvare som sitter på innsiden av den nye dekoderboksen, men vi kan i hvert fall konstatere at menyene beveget seg raskt når vi trykket oss igjennom, filmer og serier startet raskt, og det hele virket godt gjennomtenkt.

I tillegg til Canal Digitals menyer, som er der du havner når du starter opp dekoderen hver gang, har du en Google Android TV-del. Begge disse, Canal Digital og Android TV, her hver sin knapp på fjernkontrollen.

Vi filmet grensesnittet i aksjon, som du kan se i videoen under:

Ingen Netflix?!

Beveger du deg inn på Googles territorium får du tilgang til alle Googles Android TV-apper. Foreløpig er det over 3200 av dem, og flere kommer til hver eneste dag.

I Ukesarkivet kan du bla deg igjennom ting som har blitt sendt på lineær-TV den siste uken.

Du finner selvfølgelig Googles egen YouTube-app her, og musikkapper som Spotify og Tidal. Av strømmetjenester fikk vi se NRK og Viaplay, mens HBO Nordic og Netflix glimrer med sitt fravær. Spesielt sistnevnte er en overraskende unnlatelse, ettersom Netflix fungerer smertefritt via andre Google-produkter, slik som Chromecast.

Forklaringen vi fikk fra Canal Digital var at Netflix er veldig strenge på hvem de samarbeider med, og vil godkjenne hvert enkelt produkt som skal ha Netflix-støtte. Selv om de samarbeider tett med Google, må de fortsatt godkjenne Canal Digitals dekoderboks spesifikt.

Dette er så strengt at Netflix ikke engang lar brukere «caste» innholdet sitt til dekoderboksen, selv om den har Chromecast innebygget. Casting fra andre tjenester, slik som HBO Nordic, fungerer imidlertid smertefritt.

Dette er noe Canal Digital jobber med, så forhåpentligvis er dette på plass snart.

Den nye dekoderen OnePlace slippes i mars til Canal Digitals satelittkunder, men noen mer nøyaktig pris enn «omtrent på samme nivå som før» fikk vi ikke. 2016-modellen av dekoderen deres kostet 1390 kroner for varianten uten lagring og 2390 kroner hvis du ville ha én TB lagring.

Les testen vår av Canal Digitals forrige dekoder:
«Imponerende av Canal Digitals nye PVR»

annonse