SniktittHuawei P20 Pro

Huawei P20 Pro har ekstremkamera

– Noe av det mer spennende jeg har sett på noen år.

Sniktitt: Huawei P20 Pro

Konkurransen om å ha det beste mobilkameraet er stor, og nå prøver kinesiske Huawei å ta tronen fra Samsung, som har holdt den i noen år. Den nye telefonen heter P20 Pro, og den har antakeligvis det sprøeste kameraoppsettet du kan tenke deg.

Såvidt vi vet er dette den første mobiltelefonen med 40 megapikslers kamerabrikke siden Nokias 808 PureView og Lumia 1020.

Les testene av de to Nokia-klassikerne:

En vag deja vu

Som vanlig fra Huawei står det Leica på optikken. Men måten den er satt opp på baksiden av telefonen er litt uvanlig.

Et dobbelkamerafelt som minner mye om kamerariggen i både iPhone X og Asus ZenFone 5 befinner seg i øvre venstre hjørne når du ser på baksiden. Men under der igjen ser det ut som om telefonen også har rappet ett av kameraene fra Mate 10 Pro. En rund liten tut med metallring rundt. Mate 10 Pro er dessuten en telefon denne har flere ting til felles med.

Det er ofte vi hører om kameranyvinninger som skal gi bedre bilder i mørke, eller andre fordeler. Og det er jo spesielt i mørket vi trenger slike nyvinninger. I dagslys tar du jo som regel ganske gode bilder selv med noen av de billigste modellene, deriblant Moto G5, som koster rundt 1500 kroner.

Kameratriks vi ikke før har sett i en mobil

Hele tre kamera på baksiden jobber sammen med programvare for å eksempelvis ta langeksponerte nattbilder uten stativ. En funksjon vi aldri har sett tidligere.

Det som er spesielt for P20 Pro er at den har en svært stor bildebrikke og veldig lyssterk optikk. Ved hjelp av programvare og kraftig maskinvare på innsiden, kan den gjøre noen krumspring i hvert fall jeg aldri før har sett i en mobiltelefon.

Noe av det aller mest spennende her er antakeligvis måten nattfoto kan gjøres på. Jeg har alltid vært en stor fan av Huaweis superenkle nattmodus. Du trenger ikke være fotograf for å bruke den; du bare aktiverer den, setter fra deg telefonen og trykker på utløseren. Telefonen velger selv eksponeringstid og jobber til den er ferdig. Plutselig har du et superskarpt bilde av det lille lyset som skjuler seg i tilnærmet stummende mørke.

Se eksempler på Huaweis gamle nattmodus i testen av Honor 8 »

Denne har de fortsatt å jobbe med i P20 Pro. Og nå kan telefonen faktisk eksponere i flere sekunder uten at du trenger stativ. Akkurat hvor god denne funksjonen er krever mer utforsking, men telefonen oppfører seg nokså besynderlig når man bruker den. Og resultatene ser besnærende gode ut - på mobilskjermen, iallfall.

Denne gangen har vi ikke hatt anledning til å ta med oss bildene fra telefonen over til en PC, så ta disse antakelsene med en klype salt.

Det må likevel sies at Huawei har blitt vanvittig mye flinkere på mobilfoto på kort tid, og nattmodusen deres har tilsynelatende gjort det utrolige før, uten behov for fotokunnskap eller teknisk innsikt fra brukeren.

Jukser litt for å samle mest mulig lys

I motsetning til Mate 10 Pro har P20 Pro fingerleseren i front. Den har også en enkel ansiktslås, men den har den samme maskinvaren å hjelpe seg med som andre Android-mobiler. Vi snakker altså ikke om noen skikkelig Face ID-konkurrent her.

Her hører det selvsagt med til historien at Huawei gjør litt smart juksing på alle steder de kan for å lokke lyset ut av mørket. Så du får ikke de fulle 40 megapikslene ut av disse bildene, men snarere 10 megapiksler.

Det er forøvrig disse bildestørrelsene du kan velge i i vanlig fotografering også. Ved 10 megapikslersvalget kan du dessuten zoome inntil fem ganger. Huawei har en digital hybridzoom som skal være tapsfri. I realiteten er det fryktelig vanskelig å si hva som går tapt eller ikke. Standardvarianten av dette er at man bare bytter til en optikk med mer zoom på baksiden, men samtidig kreves det som regel mer lys for å få gode bilder. Det kan diskuteres om også den løsningen er tapsfri, siden bilder i middels til lav belysning blir dårligere også for disse.

I Nokia Lumia 1020, som gjorde omtrent samme type ting med ett enkelt 41-megapikselskamera, fungerte det imidlertid svært bra. Og det er grunn til å mistenke at funksjonen gjør jobben her. I hvert fall hvis ikke mobilskjermen i P 20 Pro lyver.

Går Huawei forbi Samsung?

Galaxy S9+ har dobbelt kamera og variabel blender. Men den koster mye, og i vanlig bruk er det ikke så lett å se forskjell på bildene fra S8- og S9-modellene. Kanskje er det med P20 Pro årets fotorevolusjon kommer?

Fra før av kjenner vi Mate 10 Pro som ett av de beste mobilkameraene på markedet. Men Samsung, og til dels Pixel-modellene som ikke selges her på berget, har likevel hatt noen knepp forsprang på Huawei i mørket.

Det skal bli veldig spennende å se om Huawei klarer å innhente, eller kanskje gå forbi det forspranget. Hvis lovnadene og førsteinntrykkene holder - er det nettopp det de gjør.

Kameraet har som vanlig en mengde mer og mindre nyttige funksjoner, og telefonen bytter mellom de fleste av dem selv. For eksempel kan den fremheve blå himmel, og den kan også lage portrettmodus som minner veldig om den du finner i hovedkameraene på iPhone 8 og X, der du kan ta vekk omgivelsene helt rundt en person.

Deler av designen ser kjent ut

Skjermleppen øverst er ikke til å komme unna, ifølge mange produsenter av Android-mobiler. Har de rett? Vel, sensorene må jo bo et sted når rammene blir veldig små. Men utførelsen hadde kanskje ikke trengt å være så lik en viss annen telefon? Dette er, om ikke annet, herlig kranglemat for mobilentusiaster.

Ved siden av dette må det selvfølgelig nevnes at P20 Pro har andre designmessige likheter med Apples telefon, i form av leppen øverst i skjermen. Her sitter frontkamera, lyssensor og samtalehøyttaler. Det er forøvrig stereolyd her og Dolby Atmos, som på Galaxy S9, men lyden er nok litt veikere enn i Samsungs toppmodell, som vi sorterer i samme sekk som nyere Apple- og HTC-toppmodeller.

En høyst uvanlig farge hører også til i utvalget nye Huawei-toppmodeller. P20 Pro kommer nemlig i fargen Twilight. Selvsagt heter den det, tenker vel du. Og det gjorde jeg også. Men hvor ofte ser du en glasstelefon med gradert farge fra metallisk blå til lilla? Da er det muligens godkjent at navnet er av det sedvanlig pretensiøse slaget.

Har med seg det beste fra forrige toppmodell

Mate 10 Pro, nummer to fra venstre, er allerede en av favorittmobilene våre fra i fjor. Kan P20 Pro overgå den lynraske evighetsmaskinen som veldig sjelden må lades? Ytterst til venstre iPhone X og ytterst til høyre Galaxy S9+.

Ellers har jeg nevnt likhetene med Mate 10 Pro, og du får heldigvis mange av tingene vi elsker ved den telefonen også her. Batteritiden bør være særdeles god, med 4000 mAh batteri på plass. Det er vesentlig større enn Galaxy S9+ tilbyr. Og med Android 8.1 rett ut av esken får du en mer oppdatert menyopplevelse også. Samme kraftige maskinvare på innsiden og 128 gigabyte med tumleplass å lagre på burde også være tilstrekkelig, men i modellen som kommer til Norge er det ikke plass for minnekort.

P20 Pro er en toppmodell, så en forholdsvis høy pris på 8500 kroner er kanskje ikke overraskende. Snarere er det positivt at Huawei ikke nærmer seg eller går forbi 10 000-kronersmerket med sin vanlige toppmodell, slik Samsung og Apple har gjort det siste året.

To andre utgaver i P20-serien dukker også opp. En vanlig P20-modell sløyfer det vanvittige 40-megapikselskameraet, men beholder de to andre. Den er heller ikke vanntett. Lite-utgaven er på mange måter en Mate 10 Lite med en saftig designoppgradering. Telefonen har fått Android 8 og skal ha en fordelaktig prislapp når den dukker opp her til lands.

Se spesifikasjonene for alle P20-modellene på side 2 »

Av disse er det uansett bare P20 Pro som kan vise seg å bli en kamerarevolusjon på linje med det Galaxy S7 var for et par år siden.