Til hovedinnhold
SniktittSamsung Ativ Tab 3

Samsungs nye Windows-brett er tynt og lett

Ativ Tab 3 kjører fullversjon av Windows 8 Pro. Vi har prøvekjørt.

Samsungs lanseringsfest i London i går bød på flere godbiter. En av disse er nettbrettet Ativ Tab 3, med Windows 8 Pro.

Så hva slags nettbrett er egentlig dette? Så snart lanseringen var over stupte vi inn på bakrommet for å ta en nærmere titt.

Les også vår guide: Microsoft Surface RT eller pro?

Med eller uten tastatur

TAstaturet er en del av et deksel som også fungerer som fot.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På bakrommet, som for øvrig var på størrelse med en fotballbane, hadde Samsung satt opp Ativ Tab 3 i to varianter. På ett sted var brettene utstyrt med et omslag som inneholder et tastatur, nesten som på Surface-modellene fra Microsoft. På den andre siden av bordet lå brettene uten tastatur.

Flere viktige apper er allerede på plass når du kjøper Ativ Tab 3.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ativ Tab 3 er et nettbrett som av utseende likner mye på Galaxy Tab 3 med Android. Men dette brettet kjører full Windows 8 Pro, og har en Atom Z2760 prosessor som gir økt batteritid. Hele åtte og en halv time på en ladning gjør at batteritid ikke lenger er et argument for å velge et brett med Windows RT. Ikke iOS eller Android heller, for den saks skyld. Med en vekt på 550 gram og en tykkelse på bare 8,2 millimeter, er Ativ Tab en fornøyelse å holde i hendene.

Leveres med S Pen

Brettet har 2 GB arbeidsminne, og en skjerm med 768 x 1366 punkter. Lagringsminnet er på 64 GB, og du har en port for minnekort av typen MicroSD. Det følger også med en S Pen, en penn som lar deg skrive på skjermen, slik du gjør på Galaxy Note-produktene og på Microsoft Surface Pro.

S Pen kan også brukes som mus.

Lekker design

Brettet er mindre enn 9 millimeter tykt.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Selve brettet, på grunn av formfaktoren velger jeg å kalle dette for et nettbrett, er lekkert designet. Det har en ramme i metall, og en fysisk Windows-tast midt under skjermen. Brettene vi fikk fikle med var alle hvite, med ramme i sølv. Også rundt Windows-tasten er det en smal sølvramme som får brettet til å se litt lekrere ut, en om alt bare hadde vært plast.

For det er ikke til å komme unna at det er nokså mye plast i Ativ Tab 3, som det også er i Samsungs øvrige brett og telefoner.

Lettvekter

Brettet har kamera med fotolys.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Etter å ha brukt Surface Pro en stund, ble overgangen til Ativ Tab en lettelse, bokstavelig talt. Tab er nemlig så mye lettere enn Surface-brettet at det kjennes ut som to ulike typer produkt. Men begge er nettbrett med 10-tommer skjerm og fullversjon av Windows 8 Pro. Men surface pro har en Intel i5-prosessor, og kan kjøre tyngre oppgaver enn Ativ Tab 13. I tillegg har den dobbelt så mye lagringsplass, 128 GB.

Jeg syntes ikke Samsung-brettet var tregt på noen måte, men så fikk jeg heller ikke testet det særlig hardt. Jeg merket meg i alle fall at det var god flyt på alt jeg startet av programvare. Jeg så også at brettet hadde fått Office-pakka som standard, noe du må kjøpe som tillegg på Surface Pro.

Bra tastatur

Tastaturet gjør det atskillig enklere å skrive inn tekst.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om du velger tastaturomslaget til Samsung, har dette tydeligere markerte taster enn tastaturet til Surface Pro. Tastaturet sitter også bedre fast, fordi dekselet dekker både bakside og front på brettet.

Ativ Tab har ingen fot på baksiden, slik Surface har, og overføringen mellom brett og tastatur skjer via Bluetooth. Surface-tastaturet henter strøm fra brettet.

Ga mersmak

Det korte møtet jeg fikk med Ativ Tab 3 gav mersmak. Når vi får det til Norge er imidlertid noe usikkert. Norske importører står ikke akkurat i kø for å få lov til å fylle lagrene sine med Windows-brett. Heller ikke prisen er klar ennå, men vi skal gi beskjed så snart vi vet noe.

Her kan du lese om flere spennende produkter Samsung lanserte i London

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold ved Samsungs lansering i London ble betalt av Samsung.

Les også
Vi har prøvekjørt Microsofts superbrett
Les også
Samsung-nettbrettet småungene vil elske
Les også
Microsoft Surface 2: Nettbrettet somnekter å dø
Les også
Dette viste Samsung i London
Les også
Slik velger du riktig Windows-nettbrett
Les også
Microsoft Surface RT: Nettbrettet som ville være PC
Les også
Windows RT til Norge 14. februar
Les også
Samsung Ativ Tab: Samsung med Windows RT utfordrer Apple og Google
annonse