SniktittSamsung Galaxy S10e

Samsung har lansert en «Galaxy Compact»

Kompakt telefon med like god ytelse som de store.

London / Tek.no: Samsung lanserte hele fire telefoner på sin Unpacked-kveld. To store Galaxy S10-modeller og en gigantisk variant med 5G som foreløpig bare finnes på papiret. Men minstemann, Galaxy S10e, er nok vel så interessant med norske øyne. I hvert fall hvis det sitter små til medium store hender fast i de øynene.

Her prøver Samsung å bane seg vei inn i det som tradisjonelt har vært Sony og Apples territorie; altså fullblods toppmodeller i relativt kompakte størrelser. Spørsmålet er om den er kompakt nok?

Det er nemlig ikke fryktelig stor størrelsesforskjell mellom S10 og S10e. I hvert fall ikke i bredden, som er der det teller. Men den er både noen gram lettere og en del lavere enn sin slektning. Og ikke minst er den 1500 kroner billigere.

Du kan lese mer om de andre to Galaxy S10-variantene i sniktitten. Der finner du også full oversikt over størrelser og spesifikasjoner for alle tre.

Les også: Samsung viste frem brettbare Galaxy Fold »

Mer kompakt enn iPhone X

Minstetass Galaxy S10 har en 5,8 tommer stor skjerm, og med den skjermstørrelsen blir telefonen knappe sju centimeter bred. Det gjør den bittelitt bredere enn forgjengeren, Galaxy S9, mens den er mer kompakt enn Apples iPhone Xs som den deler skjermstørrelse med.

Uansett er den lavere og lettere enn begge de to telefonene.

Inntrykket mitt da jeg fikk den i hånden var at den både så og føltes litt som en mindre iPhone X(s). Det lille øyet øverst til høyre i skjermen er betraktelig mindre påtrengende enn den store busslommen på iPhonene, men så må du også klare deg med bare vanlig fingerleser her. En ansiktslås fullt så god som FaceID får du ikke.

Deler maskinvare med de dyreste

Galaxy S10e kjører den samme prosessoren og har omtrent de samme funksjonene som storebrødrene. Tiden med «Lite»-modeller fra Samsung er tilsynelatende forbi. Men det koster å være kar, for Galaxy S10e koster hele 8000 kroner, og er dermed ikke noen spesielt billig telefon.

Det er gjort noen endringer her tross alt, siden den er fysisk mindre enn sine slektninger. For eksempel har den lavere skjermoppløsning og mindre batteri. Den sløyfer også tele-kameraet på baksiden til fordel for vidvinkel og vanlig kamera. Det betyr at den beholder den vanvittige videostabiliseringen som de større modellene har.

Umiddelbart virker det som et greit valg å bytte vekk telekameraet i S10e, siden en god vidvinkel ofte er mer nyttig også når du skal fotografere.

Optisk stabilisert hovedkamera med variabel blenderåpning, samt alle de automatiske programmene følger med her også. Telefonen varsler deg dessuten hvis du burde endre utsnitt for å et bedre bilde.

Den trådløse ladingen hører også med her. Det samme gjør reverslading til dingser eller andre telefoner.

Blå og gul variant Galaxy 10e. Gul versjon kommer dessverre ikke til Norge, mens den blå blir tilgjengelig.

Fingerleser på siden av telefonen

Fingerleseren i skjerm er tatt ut, igjen av størrelseshensyn. Hvis ikke resten av telefonen minner litt om Sonys Compact-modeller, så gjør i hvert fall fingerleseren på S10e det. Den er nemlig montert i siden og fungerer som av-/påknapp.

Denne vrien har Sony hatt i mange av sine telefoner, og strengt tatt har den fungert meget bra, siden det gjerne er naturlig at tommelen faller i det området når du holder telefonen. Selv om det ikke funksjonsmessig gjør telefonen dårligere, føles den bittelitt mindre... la oss si «fremadstormende» enn sine slektninger som har fingerleser i skjermen.

Det kanskje største irritasjonsmomentet med S10e er at den iøynefallende gulfargen ikke dukker opp i norske butikker. Det er slett ikke sikkert gult er din farge, og kanskje er den ikke min heller. Men hvis jeg ser en gul Galaxy S10e i en haug av svarte rektangler i mobilbutikken, enten den er på nett eller under tak, vet jeg hva jeg hadde tittet på først.

Les også
Kåringen er gjort: Galaxy S10 har den beste skjermen
Les også
Mobil med fantastisk videostabilisering og vanvittige spesifikasjoner
Les også
Her er Samsungs brettbare telefon
Les også
Her avslører TV 2 Samsung Galaxy S10 – dagen før lansering
Les også
Google Pixel 3 XL: Google Pixel 3 XL er akkurat så rå som amerikanerne har sagt
annonse