Hvor stor forskjell er det på en «arbeids»-PC til 50 000 kroner, og en spill-PC til 30 000 kroner?
Ingen kan være best på alt.
Tek.no skriver først og fremst for forbrukere, og derfor tester vi vanligvis ikke PC-er rettet mot bedriftsmarkedet. Vi hadde derfor først tenkt å takke nei da vi fikk tilbud om å teste Dells splitter nye arbeidsstasjon – Precision 7710. Det er jo strengt tatt bærbare konsument-PC-er rettet mot de som trenger PC-er til hjemmebruk vi har spesialisert oss på.
Men så fikk vi se Dells enorme beist av en PC, høre de heftige spesifikasjonene, og ikke minst fikk vite at prislappen var nesten 50 000 kroner inkludert merverdiavgift – og da tok nysgjerrigheten overhånd:
Hva kan en proff bærbar arbeidsstasjon til nærmere 50 000 kroner gjøre som ikke de heftigste spillmaskinene kan gjøre?
Vi bestemte oss for å sette Dell Precision 7710 opp mot en av de kraftigste bærbare spill-PC-ene vi har testet i det siste – en Asus ROG G752. Er det noe en spillmaskin til halve prisen kan gjøre som ikke proff arbeidsstasjon kan? Og motsatt?
Dyr og heftig maskinvare
Dell Precision 7710 er en maskin for profesjonelle brukere som jobber med CAD, 3D-design, videoredigering, krevende bildebehandling og andre krevende oppgaver. Maskinen er sertifisert av programvareprodusenter som Autodesk (bl.a. 3ds Max, AutoCAD og Maya), Dassault Systems (SolidWorks), Avid, og så videre – så her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Det å lage en fullverdig test av en maskin som dette er ikke noe vi skal begi oss inn på, siden det krever en helt annen testmetodikk – og ikke minst benchmarkprogramvare enn det vi normalt bruker. Vi har imidlertid prøvd maskinen litt, og vi har kjørt noen aktuelle testprogrammer på den for å måle ytelsen. I proff-sammenheng er det gjerne OpenGL-ytelse som teller, så det har vi målt med testprogrammet Cinebench, mens vi også har målt DirectX-ytelse med programmet 3DMark, for å se på hvordan Dell-maskinen kan hevde seg mot en spill-PC.
Du får kjøpt Precision 7710 i mange ulike varianter, og den vi har fått kikke på er utvilsomt en råtass. Under panseret finner du nemlig en Intel Xeon E3-1535M-prosessor med fire kjerner på 2,9 GHz hver – og 3,6 GHz i turbomodus. Grafikkortet er AMD FirePro W7170M med 4 GB GDDR5-minne, og maskinen kom med en 256 GB M.2/NVMe-SSD for operativsystemet og en 7200 rpm harddisk på 1 TB. Det var 16 GB DDR4-minne. Om du vil, og har god råd, kan du få maskinen med enda råere spesifikasjoner – for eksempel en Nvidia Quadro M5000M med 8 GB GDDR5-minne og to SSD-er på 1 terabyte hver.
Les mer om M.2: Dette er diskens mange tilkoblinger » (Tek Ekstra)
Maskinen ble levert med Windows 7, så vi startet med å oppgradere PC-en. Maskinen kan selvfølgelig bestilles med Windows 10 i utgangspunktet, og det er også mulig å få den med Ubuntu Linux.
Stor og flott skjerm
Precision 7710 kommer med en 17,3-tommers skjerm, og du får den enten med Full HD-oppløsning (1920 x 1080 punkter), eller med en oppløsning på 3840 x 2160 (4K UHD) om du betaler litt ekstra. Maskinen vi har hatt inne hadde 1920 x 1080.
Skjermen er av den matte typen, og det er ikke touch-skjerm. Her er det lagt vekt på at skjermen ikke skal ha plagsomme reflekser, og fargegjengivelsen skal være svært nøyaktig. Ifølge Dell klarer 4K-skjermen også 100 prosent av fargerommet Adobe RGB. Det er ganske imponerende på en bærbar PC – selv om Razers nye spillbærbare også klarer det samme.
Solid kabinett
Utseendemessig skiller det mye mellom en arbeidsstasjon som Precision 7710 og en spill-bærbar. Mens det virker som sistnevnte prøver å overgå hverandre i grelle farger, svære kjøleribber og annet som får deres maskin til å skille seg ut fra konkurrentenes, ser Dell Precision 7710 ut som en ganske standard kontor-PC – om enn en veldig stor kontor-PC. Undertegnede synes den er pen å se på, med rene og pene linjer, og en aluminiumsramme som omslutter hele maskinen. Ifølge Dell skal kabinettet tåle ekstra mye, og være sertifisert i henhold til den såkalte MIL-STD 810G-standarden.
Kombinasjonen av en slags gummiaktig overflate og et stort og meget bra tastatur i full størrelse gjør at maskinen er en fryd å jobbe på. Vi setter også pris på at det er både pekeplate og styrepinne – men en Mac-bruker som undertegnede hadde kanskje ønsket seg en enda større pekeplate. Det er for øvrig lys i tastaturet.
På høyre side av maskinen er det tre USB 3.0-utganger, en hodetelefonutgang, samt en SD-kortleser. På venstre side finner du ytterligere en USB 3.0-utgang, samt en HDMI- og en Mini Display Port-kontakt. Enkelte modeller kommer også med en USB Type-C-port i tillegg. Og så har du en Ethernet-port på baksiden.
Stor og tung
En 17-tommers skjerm og kraftig maskinvare gjør at dette er langt fra noen lettvekter. Vekten starter på 3,4 kilo, og så kan den øke litt avhengig av hva slags diskkonfigurasjon og annet du har.
Siden en maskin som dette også krever masse strøm, så er også strømadapteren ganske stor og tung. Adapteren leverer 12,3 ampere og 19,5 volt – her snakker vi altså om en strømadapter på 240 watt! Dette er 2-4 ganger så høy effekt som det som er vanlig på de fleste andre bærbare PC-er. Asus ROG G752 har riktignok en strømforsyning på 230 watt – altså nesten like mye.
Hvor rask er den egentlig?
Så til det store spørsmålet som vi alle lurer på: Hvor rask er egentlig Dell Precision 7710?
Dell Precision Optimizer lar deg velge mellom forhåndsdefinerte profiler som optimaliserer blant annet grafikkinnstillinger for ulike programmer, for eksempel AutoCAD, 3ds Max, Adobe Premiere Pro eller Photoshop slik at du får optimal kvalitet eller ytelse avhengig av hva du skal gjøre. Via Precision Optimizer får du også en samlet oversikt over tilgjengelige programvareoppdateringer, for eksempel til grafikk- og nettverkskort – og alle oppdateringene kan installeres fra ett sted.
Via AMD Catalyst Control Center kan du også velge om PC-en skal bruke den strømgjerrige Intel HD Graphics P530-GPUen som sitter i Xeon-prosessoren eller AMD FirePro-grafikkortet, avhengig av hvilket program du bruker. Sistnevnte er naturligvis langt kraftigere, og det du vil bruke når du fyrer opp litt krevende programvare – enten det er spill, CAD-programmer, 3D-programmer eller videoredigeringsprogrammet ditt. For de teknisk interesserte så er FirePro W7170M basert på AMDs Tonga-GPU. Ytelsen skal ifølge AMD være på nesten 3 TFLOPS – billioner flyttallsoperasjoner i sekundet (enkelt-presisjon).
Våre tester viser det vi hadde mistanke om: Dell Precision 770 banker de fleste maskiner ned i støvlene når det gjelder OpenGL-ytelse – men er ikke spesielt god til spill.
I CineBench 11.5 er Precision 7710 rundt 60 prosent raskere enn Asus ROG G752 når det gjelder OpenGL-ytelse. I CineBench 15.0 er OpenGL-ytelsen 33 prosent bedre. Også på videoenkoding med programmet Handbrake er Precision 7710 en del raskere. Maskinen brukte 426 sekunder på vår oppgave, mens G752 brukte 480 sekunder – det vil si at Dell var 11,25 prosent raskere. I CPU-testen til CineBench 11.5 var Dell rundt 11 prosent raskere enn Asus.
Hva så med spillytelse? Det er her det begynner å bli litt interessant. Vi målte med testprogrammet 3DMark, og der var Dell Precision 7710 faktisk 28 prosent tregere enn Asus ROG G752.
Her er noen ytelsestester (høyere tall er bedre for alle tester, bortsett fra Handbrake, hvor lavere tall er bedre):
untitled linkKonklusjon
Det er selvfølgelig mange andre ytelsestester vi kunne gjort – blant annet for å teste ytelse i reelle spill, og ikke minst i de mest brukte CAD-, 3D- og videoredigeringsprogrammene. Men poenget med denne artikkelen var å vise at kraftige bærbare PC-er finnes i mange ulike varianter – og at det ikke er sikkert at det som er den beste PC-en til ett formål, er den beste til hva som helst.
Vår foreløpige konklusjon etter denne uhøytidelige sniktitten er altså at skal du spille spill, så bør du nok gå for en kraftig spillbærbar og ikke en grafisk arbeidsstasjon. Det kan du også spare veldig mye penger på. Og skal du bruke PC-en i jobbsammenheng og driver med krevende grafiske oppgaver, som CAD, 3D-design, videoredigering eller annet – da kan det være at du bør ta en kikk på en profesjonell arbeidsstasjon i stedet. Den koster mer, men er da også optimalisert for helt andre ting – og for bedriftsmarkedet er det viktig med ting som gode administrasjonsmuligheter, sertifisering, samt konfigurasjoner som er uendret over en lenger tidsperiode (i motsetning til forbrukermarkedet som gjerne vil ha det nyeste så fort som mulig).
Ute etter en rå spillbærbar? Les testen av Asus ROG G752 »
Og trenger du noe mer kompakt, så har lekre MSI GS40 fått enda høyere score i våre tester »