Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia M4 Aqua

En toppmodell for deg som ikke ser på spesifikasjoner

Her får du knall ytelse og Xperia Z3-designen på billigsalg.

Tek.no/Barcelona: Sonys Xperia Z3 er så langt siste toppmodell ut fra selskapet. Men det koster å være kar. 4500 hardt ervervede kronasjer må du ut med for å sikre deg den vanntette toppmodellen. Vi aner hvilket spørsmål produktutviklerne hos Sony stilte seg da Xperia M4 Aqua ble til.

Enn om du ikke vil betale for et spesifikasjonsark som er langt som et vondt år? Kanskje vil du bare ha en telefon som er god nok, og litt til, sammen med designen fra toppmodellen og et vanntett ytre. Kan vi få til det?

Vi vet ikke om det var slik det gikk for seg, men det virker sannsynlig. Ved første øyekast ser Xperia M4 Aqua helt ut som en Xperia Z3, men prisen er mer enn 2000 kroner lavere.

Nesten en toppmodell

En av Sonys egne Exmor-brikker på 13 megapiksler er å finne bak kameralinsen. Telefonen er i det hele tatt svært velutstyrt tatt prisen i betraktning. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Først når vi titter litt nærmere på telefonen dukker forskjellene opp. Den viktigste synlige forskjellen, og den det er enklest å skille de to telefonene fra hverandre på, er ladeluken som på denne telefonen ikke har deksel over seg.

Dette er likevel en vanntett telefon. Sony advarer mot å lade den mens det fortsatt er vann i USB-porten, men så lenge du lar den tørke skal den tåle både uvær og nedsenking i vann.

Til tross for den lave prisen får du det aller meste du kan tenkes å trenge her. Skjermen er en fem tommer stor IPS-skjerm med 1280 x 720 piksler. Systembrikken er en åttekjernet Snapdragon 615-brikke fra Qualcomm. Også kameraet virker noenlunde påkostet. I hvert fall på papiret, med sine 13 megapiksler og F2.0 blenderåpning.

For å si det enkelt – dersom Xperia M4 Aqua lever opp til spesifikasjonene og førsteinntrykket vårt, snakker vi om et ekstremt beist av en telefon til 2400 kroner. Ser du til konkurrentene er det få som har en tilsvarende sammensetning av utstyr. Det er først og fremst Galaxy A5 og A7 fra Samsung som har spesifikasjoner som kan minne om dette, men da til vesentlig høyere priser, og telefonene er heller ikke vanntette.

Imponerende førsteinntrykk

En egen modus forstørrer alle elementer på hjemmeskjermen, og viser også tekst i ekstra store typer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen imponerer når vi får prøve den litt her i Barcelona. Det er mulig å se at skjermen har lavere enn full-HD-oppløsning, men er du ikke av typen som nistirrer etter synlige piksler kommer du neppe til å plages med M4 Aqua. Innsynsvinkelen er god, og lysstyrken er voldsom. Du burde ikke ha noen problemer med å bruke denne telefonen utendørs i sterkt sollys.

Alt som foregår på den fine skjermen skjer fort og greit. Menyene er intuitive og raske, og i vanlig navigering inn og ut av telefonens egne funksjoner. Vi har ingen grunn til å tro at telefonen er spesielt treg til tyngre bruk heller. Snapdragon 615-brikken som driver den er nemlig en vesentlig mer potent løsning enn Snapdragon 400-brikkene som så langt har regjert i mellomklassen.

Menyer og funksjoner har den i stor grad til felles med Xperia Z3, men den gjør ikke alt som største modell Xperia kan. Her er du for eksempel begrenset til å filme i 1080p-oppløsning, som kan være dumt dersom du allerede har en skjerm i hjemmet med 4K-oppløsning, eller ønsker mer «fremtidssikre» opptak.

Xperia M4 Aqua deler design med toppmodellen, men ikke helt byggematerialer. Der toppmodellen har ramme i aluminium og bakstykke i glass, har M4 Aqua plast begge steder. På en ny telefon er dette knapt merkbart i det hele tatt, men vi kan tenke oss at den er noe mer sårbar for riper enn toppmodellen. Det finner vi ikke ut helt sikkert før telefonen dukker opp til test.

En annen ting vi er spent på er om batteritiden holder det Sony lover. Akkurat som de to Xperia Z3-modellene skal også denne tåle to dagers tung bruk. Det skal den oppnå med et relativt lite batteri på 2400 mAh.

Et skikkelig mobilvarp?

Førsteinntrykket her er uansett nokså entydig. Sony er i ferd med å levere en middels høyt priset smarttelefon, som for de fleste praktiske formål er en toppmodell. Det er svært imponerende når vi ser på hva enkelte av konkurrentene gjør, og hvilke priser som annonseres sammen med nye telefonmodeller.

Vi ser frem til å stifte nærmere bekjentskap med Xperia M4 Aqua når den dukker opp rundt mai en gang. Da vil veiledende pris være 2400 kroner. Mye taler for at den kommer til å være et skikkelig mobilvarp. Sett opp et prisvarsel, så sender vi deg en e-post når den har kommet til Norge »

Også Samsung har lansert noen skikkelig spennende telefoner:
Toppmodellene Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge ble vist frem i går »

På denne siden har vi samlet alle nyhetene fra Mobile World Congress »

annonse