Til hovedinnhold

Nokia N8

Nokias produktsjef Bjørn Egil Brekke tror N8 vil appellere til mobilentusiastene.
Hjemmeskjermene på N8 er det største beviset på at noe nytt har skjedd med Symbian.
Byggekvaliteten på N8 kjennes svært god. Her er det metall i de fleste retninger.
N8 vil komme i flere farger. Den blå telefonen på bildet vil ikke bli tilgjengelig samtidig med de første.
Skjermen er på 3,5 tommer og har en oppløsning på 360 x 640 piksler.

Nokia har slitt litt i motvind i det siste, og sjefen for smarttelefondivisjonen, Anssi Vanjoki, uttalte nylig på Nokias offisielle blogg at kampen startet nå. Da siktet han i hovedsak til den kommende modellen N8 som blir den første telefonen med nye Symbian^3.

Vi har fått se litt på telefonen som nå er nesten klar for salg. Det første som slår oss med N8 er byggekvaliteten. Her er all plasten vi finner to små endestykker øverst og nederst på telefonen. For øvrig er hele telefonen i aluminium.

Konstruksjonen føles svært solid, og telefonen virker også noe større i hånden enn vi hadde sett for oss ut fra lanseringsbildene Nokia har vist frem.

Nytt operativsystem

Symbian^3 har fått et fornyet grensesnitt i forhold til gamle S60. N8 har tre hjemmeskjermer som kan settes opp slik man måtte ønske, med småprogrammer og snarveier til alt som tenkes kan.

Spesielt nevner norsk produktsjef for Nokia, Bjørn Egil Brekke, widgeten for sosiale medier som samler Twitter og Facebook-innhold på et lett tilgjengelig sted.

Hurtiglinjen for de mest brukte kontaktene har også fått seg en oppdatering, og har nå plass til mange kontakter med bilde. En av hjemmeskjermene er i standard utgave dedikert til nettvideo, men også denne kan tilpasses med det innholdet man måtte ønske.

Til tross for at mye er nytt er det også mye som er kjent i menyene. Den vanlige applikasjonsmenyen er i praksis helt lik den vi kjenner fra dagens S60-telefoner.

Økt satsing på applikasjoner

Qt er et nytt applikasjonsrammeverk som tas i bruk i Nokias enheter med Symbian^3 og den kommende plattformen Meego. Kort og forenklet har Qt samme formål som Java, Adobe Air og Microsofts Silverlight, nemlig at samme kode skal kunne kjøres på tvers av et utall enheter.

I tillegg til det nye Qt-rammeverket, skal N8 også fint kunne kjøre applikasjoner skrevet for dagens trykkskjermtelefoner med S60. Det vil også være mulig å oppdatere de eldre S60-baserte telefonene med støtte for de delene av Qt som trenges for å kjøre denne typen programvare.

Tidligere har S60 vært plaget av relativt dårlig utvalg på apps, og Ovi Store har heller ikke blitt opplevd som like dynamisk og brukervennlig som Apples App Store eller Googles Android Market.

Vi har allerede sett indikasjoner på at Nokia girer opp satsingen på applikasjoner, og Brekke bekrefter at applikasjoner blir svært viktig for selskapet i tiden som kommer.

Knøttlite mediesenter

Også på maskinvaren har Nokia gjort en del nytt med N8. Telefonen har innebygget mini-HDMI-utgang, og gjennom denne kan telefonen vise HD-film en oppløsning på 720p. Vi loves også at telefonen skal ha solid støtte for filformater avspilt i HD.

Tidligere har vi sett videoer av N8 med trådløst tastatur og mus tilkoblet. Dette sammen med en HDMI-utgang, sterk mediestøtte og mulighet for tilkobling av USB-lagring burde kunne gjøre N8 til et dugelig midtpunkt i stua - i praksis et bittelite mediesenter.

Heftig kamera

Kameraet er også forbedret i forhold til tidligere Nokia-modeller. I forhold til mobilkameraer flest har kameraet i N8 en svært stor bildebrikke. Dette gjør at hver av pikslene i de 12 megapiksler store bildene får mer lys.

Formodentlig vil dette bety at bildene fra N8 blir svært gode, og skulle man bli misfornøyd har Nokia lagt ved redigeringsprogramvare som ser både omfattende og hendig ut. Tidslinjeredigering for høyoppløste videosnutter kan N8 også gjøre.

Noen av Nokias skrytebilder tatt med N8 finner du her, sammenliknet med Iphone 4 og andre heftige kameratelefoner.

Noe nytt og noe gammelt

Nokia ser endelig ut til å ha gjort hjemmeleksene sine når det kommer til berøringsfølsomme skjermer. Dobbeltrykk er tatt bort helt som virkemiddel i menyene, og i stedet erstattet av lange trykk der man ønsker undermenyer.

Totalt sett ser grensesnittet definitivt bedre ut enn S60 gjorde, men utseendemessig er hovedmenyen helt lik den vi finner på dagens S60-telefoner. Dermed vil man fra tid til annen støte på et gufs fra Nokias fortid selv om Symbian^3 omtales som aldri så nytt.

Telefonen vil sannsynligvis få en prislapp på drøyt 4000 kroner, og den vil bli tilgjengelig på det norske markedet i løpet av oktober.

annonse