Google Android

I november lanserte Google et helt nytt operativsystem for mobiltelefoner: Android. På årets store mobilmesse, Mobile World Congress, fikk vi endelig se operativsystemet med egne øyne.

Så åpent som det blir

Det viktigste stikkordet for Android er åpenhet. Operativsystemet er bygget på Linux, alle kan utvikle programmer for det og det kan brukes fritt av alle mobilprodusenter som ønske det.

Mobilprodusentene kan også endre på hva som helst i operativsystemet for å tilpasse det hele akkurat slik de ønsker.

Øverst på skjermbildet ser du klokkeslett, batterilevetid og annet.

HTC er det eneste selskapet som har forpliktet seg til å lansere mobiltelefoner med det nye operativsystemet. Disse telefonene skal dukke opp på markedet mot slutten av 2008. Trolig vil også Samsung og Motorola lage Android-mobiler.

Google prøver å gjøre det så lett som mulig å utvikle programmer for Android med et eget utviklingsverktøy, og målsettingen er at det skal finnes flust av programmer til platformen.

En rekke store aktører er også med i en allianse for å utvikle programmer til Android, som mobiloperatøren T-Mobile, maskinvareleverandøren Qualcomm og mobilprodusentene HTC og Motorola.

Hovedmenyen består av ikoner som dukker opp over hvilemodus-skjermen.
Ingeniører har fått opp en helt animert jordklode som viser hvor det er lyst og mørkt på kloden.

Ryddige menyer

Android-telefonen vi fikk prøve på Mobile World Congress er et eksemplar som ikke skal ut på markedet. Apparatet er kun laget for å vise frem og teste operativsystemet. Selve operativsystemet er dessuten heller ikke ferdig utviklet, og det kræsjet flere ganger i løpet av de fem minuttene vi prøvde det.

Vi fikk imidlertid vite at menysystemet som ble demonstrert var ferdig utviklet. Dette skal altså være likt det vi vil se når Android endelig kommer på markedet.

Menyene er enkle å bruke og virker bygget opp på en logisk måte. Når du starter et program gjør telefonen en liten animasjon, og menyene har for øvrig et pent og ryddig utseende. Men noen wow-faktor meldte seg ikke hos undertegnede. At menyene fungerer vel og bra, er det likevel ingen tvil om.

I hvilemodus får du opp to skjermtaster nederst i høyre hjørne som du bruker når du skal hente frem kontaktlisten eller ringe. En egen skjermtast fører deg til en full meny, som dukker opp på toppen av den vanlige hvilemodusen. Menyen kan bestå av både programmer og mapper, og du kan sortere alt slik du vil.

Nettleseren er laget av Google.

Nettleser fra Google

Denne preproduksjonsutgaven av Android som vi fikk prøve på Mobile World Congress hadde bare tre fungerende programmer: En nettleser, et verdensklokkeprogram og en videospiller.

Nettleseren er laget av Google selv, og viser fulle nettsider. Dessverre hadde Android-telefonen en lei tendens til å krasje før vi fikk brukt nettleseren særlig lenge, men dette vil selvsagt utbedres i en endelig Android-telefon.

Videovisningen fungerer bare delvis i Android-utgaven vi prøvde. Videofilmene blåses ikke opp i full størrelse slik de bør, men vises bare i et lite format øverst på skjermen.

Hard konkurranse

Det er enda for tidlig å si om Android vil slå an eller ikke. Noe som er helt sikkert, er at Google møter hard konkurranse med sitt nye operativsystem. Symbian har over 70 prosent av smarttelefonmarkedet, mens Windows Mobile sitter på rundt 6 prosent.

Vi synes heller ikke selve Android-plattformen på noen måte er grensesprengende. Ting er selvsagt lagt opp på en litt annen måte enn i andre operativsystemer, men vi fikk ikke helt følelsen av å sitte med noe nytt og spennende i hendene.

Det som imidlertid er nytt og spennende, er åpenheten i Android. Det meste er Open source-lisensiert, slik at hvem som helst kan bruke operativsystemet, og modifisere det etter behov. Google satser også sterkt på at tredjeparts programutviklere skal skrive programmer for Android, noe som kan være et ess i ermet.

Under ser du et videoklipp av Android-systemet i bruk:

Les også
Slik blir Firefox til mobilen
Les også
Opera Mini til Google-mobilene
annonse