Til hovedinnhold

Vi tok Elon Musks «loop» i Las Vegas

Tesla i tunnel fungerer faktisk helt fint.

Velkommen til LVCC Central Station.
Vegar Jansen / Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Høsten 2021 ga myndighetene i Clark County, Nevada grønt lys til Elon Musks tunnelselskap The Boring Company til å bygge en 47 kilometer lang «loop» i Las Vegas.

Hva en loop er? Vel, selskapet selv beskriver det som et elektrisk og utslippsfritt underjordisk offentlig transportsystem som frakter passasjerer direkte fra én stasjon til en annen uten unødvendige stopp.

Eller «Teslaer i tunneler» som de også kaller det.

Men på dette tidspunktet hadde The Boring Company strengt tatt allerede begynt arbeidet under Las Vegas’ enorme messeområde LVCC (Las Vegas Convention Center). Dette systemet er nå i ferd med å bli strukket frem til de nærmeste hotellene, der det normalt sett også går en god del busser og biler frem og tilbake – som ofte blir stående og stampe i en eller annen trafikkork.

For bilismen står sterkt i USA. Det er ikke mange steder det er lagt opp til at man enkelt skal kunne spasere, sykle eller ta kollektivtrafikk fra A til B. Dette gjelder også for Las Vegas, selv om byen i stor grad er bygd opp rundt turisme og messeaktivitet.

Kart over Vegas Loop per i dag. Og ganske klare regler.
Vegar Jansen / Tek.no

Vegas Loop er altså ment å bli en raskere og mer effektiv måte å komme seg rundt i byen på. Over femti stoppesteder eller «stasjoner» er planlagt bygd, noe som gjør at loopen til slutt ikke bare vil knytte LVCC og alle de store hotellene/kasinoene sammen, men også kunne frakte folk til og fra flyplassen, universitetet og stadionet.

Som en godt organisert drosjekø

Sammenlignet med for eksempel busser eller skinnegående transport er bruk av bil lite effektivt – det er ganske enkelt for lite plass til passasjerer. Men mindre kjøretøy har også sine fordeler i at det tar kortere tid å komme seg inn og ut. I tillegg er poenget med loopen at man slipper å stoppe på alskens stasjoner mellom der man er og dit man skal.

Siden Vegas Loop ikke er spesielt godt utbygd ennå, gikk vår testtur mellom LVCC West Station og LVCC Central Station. Under årets CES-messe kunne alle deltagere fritt benytte seg av loopen på messeområdet.

Siden hver tunnel kun trenger å ha plass til en vanlig bil, er den ikke spesielt stor. Her ser vi de prefabrikkerte elementene som installeres når tunnelen bores.
Vegar Jansen / Tek.no

Det høres kanskje unødvendig ut å kjøre inne på en messe. Men når man kan bruke både 15 og 20 minutter på å gå fra en hall til en annen, er det et kurant alternativ når du allerede har unnagjort 20.000 skritt og det fortsatt er noen timer igjen før dørene stenger.

Og selv om vi testet systemet midt på dagen, da messegulvet virkelig begynte å bli folksomt, var det overraskende smidig og raskt å få plass i en av de mange Tesla-bilene som kjører i tunnelene mellom de ulike hallene.

Selve loop-stasjonene er på sin side utformet som små bussterminaler. Her er det flere nummererte «lommer» hvor Teslaene kan stå parkert mens passasjerene trygt kan gå ut og inn av kjøretøyet uten å være i veien for bilene som kommer bak.

LVCC West Station ligger på bakkeplan. Et tak av solcellepaneler gir skygge mens vi venter på tur.
Vegar Jansen / Tek.no

Straks Teslaen har fått nye passasjerer svinger den ut når det blir et opphold i trafikken. Egentlig fungerer det hele som et system med svært effektive og organiserte drosjekøer, og amerikanere kan virkelig dette med køer.

Ved LVCC West Station, som er bygd over bakken, var personellet i gule vester kjappe til å peke oss i retning av riktig kø. Siden bilene kom fortløpende med noen få sekunders mellomrom, var det vel knapt et minutts ventetid før en bil svingte innom for å plukke oss opp.

Hver bil kan ta opptil fire passasjerer, siden det også trengs en sjåfør som kjører doningen. I teorien er systemet lagt opp til å kunne bruke selvkjørende biler, men der har myndighetene satt ned foten.

Ti meter under bakken

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Det er overraskende kort vei ned til selve tunnelsystemet, hvor bilen snirkler seg ned en ganske trang og krapp sving før vi har kommet oss langt nok under bakken til at tunnelene starter.

Siden grunnforholdene tydeligvis tillater det, ligger Vegas Loops tunneler typisk ikke dypere enn rundt ti meter under bakken.

Selve tunnelene er hvite foruten selve veien bilen kjører på, og lyssatt med en fargestripe i overgangen mellom vei og vegg. Denne skifter farge flere ganger under turen, og gjør at man opplever tunnelene som ganske åpne og luftige – selv om en kikk ut sidevinduet avslører at det ikke er mye klaring mellom bil og tunnel.

Men det hele oppleves veldig lite klaustrofobisk, og turen fra LVCC West Station til LVCC Central Station er unnagjort på et par minutter.

Ifølge sjåføren har de for øvrig fått beskjed om å begrense hastigheten mens CES-messen pågår. Normalt sett får de lov til å holde 40 miles i timen (64 km/t) på strekninger og 30 (48 km/t) i svinger, men nå skal de passe på å ikke kjøre fortere enn 25 mph (40 km/t) uansett.

Like effektivt som du blir sluset inn i en kø og videre til en bil, kommer du også ut og vekk fra området når bilen stopper og slipper deg av. Den skråstilte parkeringslommen gir Teslaene mulighet for å kjøre videre fremover med sving uten å måtte rygge ut i veibanen igjen.

Stasjonen vi startet fra var altså over bakkenivå, med en tunnel ned, mens stasjonen vi stoppet ved var under bakken. Der kommer det som en positiv overraskelse at luften er kald og ikke minst frisk. Med andre ord ikke noe i nærheten av like klam og innestengt som for eksempel den er på T-banen i Oslo eller London. Vi merker at det er mye bevegelse i luften, men om det skyldes måten tunnelsystemet er på eller om det er mye ekstern tilførsel av luft, vet vi ikke.

En god idé?

«Tesla i tunnel» er et litt snodig konsept. For å flytte større mengder mennesker er det åpenbart ikke like effektivt som tradisjonell bane, trikk eller buss, men det hele har også sine klare fordeler – vel å merke så lenge det er godt organisert.

Rask av-/påstigning, umiddelbar avgang og direkterute til destinasjonen uten andre stopp taler til loopens fordel. Med egne tunneler reservert til kun dette formålet, blir det som en slags deletaxi med privat kollektivfelt. I teorien kan også tunnelen velge mer effektive traseer enn det eksisterende veinettet, i hvert fall så lenge det er mulig å unngå annen underjordisk infrastruktur.

Blant ulempene er kostnadene til utbygging og drift sett mot kapasiteten til systemet. Men hvis det er én amerikansk by hvor dette burde kunne gå rundt, tipper vi at nettopp Las Vegas er en god kandidat.

Vi må også få påpeke at Vegas Loop – i hvert fall slik det fremstår i dag – er et godt stykke unna det Elon Musk så for seg da han først bestemte seg for å lage tunneler for å slippe å stå fast i trafikken. Visjonen om førerløse elektriske biler som suser av gårde i flere hundre kilometer i timen er altså stadig et stykke unna.

Men på Las Vegas’ store messeområde er det i det minste langt bedre og raskere enn å gå.

annonse