Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia T

Hils på Bond-mobilen

Toppmodell for folk flest – og hemmelige agenter.

Sony lanserte to ulike versjoner av Xperia T. Den andre heter TX, og det er nesten bare designen som skiller de to telefonene.
Det er ikke mange løse deler på Xperia T, og den ene luken produsenten har lagt til er av grei størrelse og den sitter godt på plass.
Kameraet i Xperia T knipser bilder med en oppløsning på 13 megapiksler.
Vi knipset noen bilder med Xperia T, men messebelysningen var ikke optimal for denslags aktiviteter.
Sony har valgt en utradisjonell plassering av de fysiske knappene på Xperia T.
Feriebildene dine merkes med stedsinformasjon og kan vises ut over et kart i galleri-appen.
Når du trykker på en av bildebunkene i kartet får du opp innholdet nederst på skjermen.

Amobil.no/Berlin: Bor det en hemmelig agent i deg? I så fall kan det hende Sony Xperia T er riktig valg. Dette er nemlig den offisielle James Bond-mobilen for filmen Skyfall. Vi tok på oss agenthabitten for å se nærmere på vidunderet.

Anonym design

Vi vet ikke helt hvorfor, men Xperia T har en forholdsvis anonym fremtoning. Det er muligens nyttig for hemmelige agenter som ikke vil skille seg ut. Med unntak for en svakt buet bakside ser telefonen for det meste ut som en sort firkant fra alle kanter.

Xperia-serien har som regel hatt en litt særegen design. Det gjaldt spesielt Arc-modellene, men også de nyere modellene som har kommet siden Sony og Ericsson skilte lag. Hvis du er en av dem som satte pris på disse designtrekkene kan det hende du blir litt skuffet av den nye designretningen Sony har tatt.

Modellen er imidlertid lansert i flere farger, for deg som synes svart ikke er sprekt nok.

Føles solid

Telefonen ligger relativt godt i hånden, og førsteinntrykket tilsier at byggekvaliteten er solid og god. Her er det ingenting som knirker eller føles slarkete.

Øverst på høyre side av telefonen har Sony plassert en luke for SIM-kort og minnekort. Luken er av en forholdsvis fornuftig størrelse og sitter godt på plass.

Har snarveiene på skjermen

Sony Xperia T er en av de første telefonene Sony lager som ikke har den klassiske snarveilinjen under skjermen. Her er snarveiene flyttet inn på skjermen, slik du kanskje har sett på Samsung Galaxy Nexus.

De knappene du finner her er også rimelig utradisjonelt plassert. Knappene for skjermlås, kamera og volumkontroll er nemlig fordelt ut over nedre halvdel av høyre side.

I utgangspunktet virker plasseringen veldig pussig, ettersom ingen andre mobiltelefoner vi vet om har volumtastene så langt nede langs høyresiden av telefonen. Vi tror likevel denne designen kan ha noe for seg.

Den tradisjonelle plasseringen av volumtastene på andre telefoner er øverst på høyre langside. For å bruke volumtastene med det vanlige oppsettet må man flytte fingrene under samtalen. Med løsningen Sony har valgt holder du rett på volumtastene når du er i samtale. Det er vanskelig å si hvor god løsningen er før vi har prøvd den i praksis men dette kan altså være et smart valg.

Stor og god skjerm

På grunn av den litt anonyme designen er skjermen et enda mer naturlig midtpunkt på Xperia T enn på mange andre telefoner. De vitale målene for LCD-skjermen i Xperia T er 1280 x 720 piksler fordelt ut over den 4,6 tommer store skjermflaten.

Sony bruker stort sett ikke AMOLED-skjermer i telefonene sine. I stedet bruker de sin egen Bravia-teknologi for å få mest mulig ut av vanlige LCD-paneler. I Xperia T har den nyeste utgaven av Bravia-teknologien.

Skjermen virker svært god og vi syntes også den var ganske lyssterk, selv om den ikke virket like kraftig som "arbeidslampen" Sony har puttet inn i Xperia P.

Det er alltid litt vanskelig å bedømme skjermkvalitet i vekslende og til dels vanskelig belysning på messegulvet, men dette ser lovende ut.

Les også: Test av Sony Xperia P med WhiteMagic-skjerm

Enkle menyer

Menyene har som vanlig Sonys egne tilpasninger. Har du hatt en Xperia-modell tidligere kommer du til å kjenne deg igjen med det samme når du plukker opp en Xperia T.

Menydesignen er også såpass lik Googles egne Android-menyer at tilvenning ikke bør være noe problem om du går over fra en annen Android-telefon.

Menyene er for det meste raske i bruk. Vi merket at telefonen av og til måtte stoppe opp litt. Innmaten i denne telefonen er imidlertid svært rask, så vi tilskriver disse smånykkene uferdig programvare. Xperia T er tross alt ikke på markedet ennå.

Fine medieapper

Sony er nå i ferd med å gjøre alvor av å samle varemerkene sine – også på den mobile plattformen. Musikkspilleren her bærer nemlig det velkjente Walkman-navnet. I tillegg har selskapet laget sin egen bildeviser og videospiller.

Felles for alle disse appene er spennende og nyttige funksjoner vi ikke har sett så mange andre steder.

Bildegalleriet som vanligvis bare heter Galleri på Android-baserte enheter har fått navnet Album på Xperia T. Visningen av bildene er litt annerledes enn du kanskje er vant til, men det hele er kjapt og brukervennlig.

Vis feriebildene på et kart

Den tøffeste funksjonen i Album-appen er imidlertid kartet. Hvis du har posisjonstjenestene på når du knipser feriebildene dine vil stedsinformasjon lagres sammen med bildet – og resultatet er et verdenskart med bildene dine spredt utover.

Du kan klikke på bildene fra et bestemt sted for å få opp en oversikt over bildene som er tatt på dette stedet. Oversikten dukker opp som en linje nederst på skjermen, under kartet. Dermed kan du kjapt hoppe videre til neste sted, eller du kan klikke på et av bildene for å se det i fullskjerm. Smart!

Mange muligheter i musikkspilleren

Walkman-applikasjonen kommer med Sonys egen lydforbedringsteknologi som har fått navnet ClearAudio+. Skrur du av denne i menyen får du imidlertid en fullfunksjons equalizer som gir deg full kontroll over lyden.

De fleste mobilprodusentene er i ferd med å utvide funksjonaliteten på produktene sine for tiden. Med Xperia T ser det ut til dette er høyt prioritert også hos Sony. Vi kjører selvsagt en fullverdig test på Xperia T når testeksemplaret dukker opp.

Ukjent pris og slippdato

I mellomtiden er både pris og endelig slippdato for Norge ukjent. Gitt teknologien i Xperia T er det naturlig å tenke seg en prislapp i de høyere sjiktene, selv om den neppe kommer til å bli blant de aller dyreste.

Les flere nyheter fra IFA 2012 her

annonse