Til hovedinnhold
SniktittOmen X by HP

HP sender dette slagskipet inn i krigen om entusiastene

Omen X skal bringe HP inn i markedet for kraftige spillmaskiner igjen.

Tradisjonelt sett er det selskaper som MSI, Asus, Dell (gjennom sin Alienware-merkevare) og nå nylig Acer, som har kappet om å tilby kraftige, ferdigbygde spillmaskiner for entusiaster.

Fra den gamle ringreven HP har det imidlertid vært stille, og med unntak av en mislykket satsning som rant ut i sanden for mange år siden har selskapet heller konsentrert seg om å bygge maskiner for massene og for bruk i forretningsøyemed.

Nå tar imidlertid HP på seg boksehanskene, for under den gjenopplivede «Omen»-fanen skal de nå bli en aktør å regne med neste gang du er i markedet for en kraftig stasjonær eller bærbar spillmaskin. Og, denne gangen vil de kjøre løpet helt ut lover HPs forbrukersjef, Stig Myklebust.

Omen X hviler i en 45-gradersposisjon for forbedret luftflyt, og for et sterkere førsteinntrykk, selvsagt.

HP har allerede så vidt dyppet tåa i spillmarkedet med enkelte Omen-merkede maskiner, men disse er det vel mer naturlig å omtale som «underholdningsmaskiner» enn dedikerte spillmaskiner. Det var imidlertid sistnevnte kategori som stod i fokus da vi var invitert til HPs hovedkontor på Forenebu for å ta deres nye flaggskip, Omen X, nærmere i øyesyn.

Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det som møtte oss var både unikt og vel egnet for å kjøre i gang en slik storsatsning som HP nå ser ut til å ha under oppseiling. For, der ferdigbygde spillmaskiner flest jo ser litt ekstra fjonge ut i form av prangende lyssetting og kreativ utforming, har HP klart å skape en av de mest spesielle spillmaskin-designene vi har sett.

Deres flaggskip, Omen X, er nemlig en kube som helst hviler diagonalt på pulten din.

Designet med tanke for god kjøling

Kuben er samtidig delt inn i tre avgrensede kammer, hver med dedikert kjøling. Disse to designgrepene er gjort for å optimalisere luftstrømmen inne i maskinen, forteller Myklebust, som viser til at kabinettet tross alt er myntet på å bære rimelig heftige komponenter.

Bak frontpanelet skjuler det seg et lite verktøysett.

– De ulike kamrene kabinettet er delt opp i hindrer at varmen fra for eksempel strømforsyningen eller harddiskene vandrer over til kammeret hvor grafikkortet og prosessoren står, forklarer Myklebust og lemper på de tre lukene som leder inn til hvert sitt kammer. Han legger til at den diagonale plasseringen sørger for at luft kan komme til fra alle kanter – ikke bare fra tre av sidene som hos mer tradisjonelt utformede maskiner.

Utover å bare sørge for det som etter sigende skal være bedre kjøling, fikk vi demonstrert hvor enkelt det er å komme til de ulike komponentene Omen X bærer. En skyvebryter låser raskt opp «taket», og når dette er fjernet ligger komponentene enkelt tilgjengelig for deg i 45-graders vinkel.

Vannkjølingen er kun utstyr på de dyrere Omen X -modellene, men du kan selvsagt installere vannkjøling fra hvilken produsent du vil.

Som en ser av bildene er mange av komponentene skrudd fast med tradisjonelle skruer. Hvorfor HP ikke har gått «all in» for en verktøyløs ordning vet vi ikke, men de har i det minste tatt grep for å sikre at du aldri vil kommer i en situasjon hvor du mangler verktøyet for å skifte grafikkort eller sette inn en ekstra vifte. Skjult bak dekselet – med det enkelte nok vil gjenkjenne som fordum tids VoodooPC-logo – på fremsiden av maskinen finner du nemlig et integrert verktøysett med nødvendige skruer og bits. En fiffig løsning, men noe vi kanskje aller helst skulle sett at var unødvendig.

Heldigvis er det å skifte harddisker utrolig enkelt. Hver av de opptil fire lagringsenhetene kan trekkes rett ut gjennom dedikerte luker fra maskinens høyre side. Disse støtter «Hot Swap», og med unntak av systemdisken er det dermed gjort unna på sekunder å sette inn en disk med nye spill, flere filmer og annet – selvsagt uten at maskinen må slåes av først.

Alle diskene støtter «Hot Swap» for rask utskifitng uten at maskinen må slås av.

Fra kraftig til «megakraftig»

Utforming og alle gode tanker om hendige løsninger til side. Omen X handler mest av alt om kraft og ytelse, og når det kommer til spesifikasjoner har HP flere ulike alternativer å tilby som alle følger bransjestandarder for enkel oppgradering senere.

Mens hovedkortet er av mikro-ATX-typen kan kabinettet sluke massive og kraftige grafikkort. HP nevner henholdsvis AMD Radeon R9 Fury X og Nvidias GTX 1080 som eksempler. Og, det stopper selvsagt ikke ved ett kort. Så lenge du holder det samlede energibehovet for grafikkortene under 700 watt kan du gjerne kjøre CrossFireX eller SLI-oppsett.

Starter på 25 000 kroner

Den rimeligste konfigurasjonen, ifølge HPs amerikanske produktside, får en Intel Core i5 6400-prosessor på 2,7 GHz, 8 GB DDR4 2133MHz-minne, 1 TB mekanisk harddisk, luftkjøling, GTX 960-grafikk og en 600 watt-strømforsyning. HP Norge melder om en veiledende pris på 25 000 kroner for den rimeligste konfigurasjonen, men vi vet ikke sikkert om den norske og amerikanske startkonfigurasjonen blir identisk. I så fall avskriver nok HP mange potensielle kjøpere allerede her.

En kompakt DVD- eller Blu-Ray-stasjon finner du også.

Om du velger den dyreste konfigurasjonen får du en Intel Core i7 6700K på 4 GHz, 32 GB DDR4 2133MHz-minne, 128 GB SSD-lagring, vannkjøling av prosessor, GTX 1080-grafikk og en 600 watt strømforsyning. For dette må du imidlertid ut med hele 3650 dollar, noe som omregnet til norske priser og forhold nok vil tilsvare godt over 40 000 kroner. Oppgrader til en 512 GB SSD, en 3 TB HDD, samt en 1200 watt strømforsyning for mulighet til CrossFireX eller SLI senere, og du bikker 4000 dollar med god margin. Prisen i Norge har vi ikke fått opplyst, men den blir garantert ikke av det hyggelige slaget.

Uansett konfigurasjon får du mulighet til å koble til det meste av tilbehør gjennom 6 USB 3-porter på baksiden. Her finner du også en optisk lydutgang og gigabitnettverk.

For å lettere koble til VR-briller finner du en ekstra HDMI-port på den ene langsiden, sammen med 2 USB 3.0- og 2 USB 3.0 Type-C-porter. I tillegg til inngang for hodetelefoner og minnekort.

Solid og velbygget skapning

Omen X er ganske tung og kabinettet består av stålplater. Vi synes det er rart HP ikke har tatt den ekstra kostnaden ved å bruke aluminium, og dermed spart en hel del vekt. Det hører nemlig til at Omen X er en voksen maskin, og helt lett å flytte kuben på 51x41x51 cm er det ei.

Etter å ha undersøkt kabinettet med egne hender kan vi imidlertid slå fast at vi har å gjøre med en dønn solid konstruksjon. Alle deler holder høy kvalitet. Selv om konstruksjonen og designet ikke er for alle syntes vi dessuten pakken så riktig så stilfull ut.

«Omen by HP» kaller selskapet deres nye serie med kraftige spillbeist. Her er Omen X, HPs stasjonære flaggskip.

Enkle LED-striper strekker seg både rund og på tvers av fronten. Disse pynter opp i fargene du selv velger fra den medfølgende programvaren, og som en ekstra kuriositet kan lysstripene gjenspeile hvor hardt komponentene i hvert «kammer» jobber.

Kommer i september

Om du helst bygger din egen maskin vil Omen X-kabinettet alene bli tilgjengelig for salg i løpet av høsten. Det spør nok likevel hvor mange slike kabinetter posten Norge vil måtte slite med å transportere rundt til spillentusiaster ettersom prisen oppgis til saftige 7000 kroner.

For de ferdigbygde modellene ser HP for seg salgsstart i september, og vi er selvsagt på ballen når det kommer til å skaffe et testeksemplar.

Mens Omen X er flaggskipet i HPs spillsatsning vil selskapet også satse hardere på Omen-bærbare i tiden som kommer. Disse minner om mer tradisjonelle underholdningsbærbare i sort utførelse men byr på både GTX 1070- og GTX 1080-grafikk.

En kraftig spill-pc trenger ikke ta over stua:
Vi har testet to kompakte spillmaskiner »

Les også
Omen X by HP: Dette beistet koster over 30 000 kroner
Les også
Vinn en Omen 15-spillbærbar
Les også
Med disse nyhetene går HP rett i strupen på Apples bestselgere
Les også
Pavilion Wave er HPs nye generasjon hjemme-PC
Les også
MSI Vortex G65 med Nvidia GTX 980 SLI: Test av MSI Vortex G65
Les også
Dette skjedde da verdens beste «casemoddere» fikk frie tøyler
Les også
Asus' grafikkboks gir laptopen superkrefter
Les også
Dette kan være fremtidens selvbygger-pc
annonse