SniktittLenovo Ideacenter 610S

Blir denne en vinner i stua?

Lenovo har laget en kompakt PC med projektor på hodet.

Las Vegas / Tek.no: En gang i tiden overtok kinesiske Lenovo PC-produksjonen fra IBM. Det har rukket å bli mer enn ti år siden, og frykten for at kineserne ikke skulle klare å opprettholde kvalitetsinntrykket har blitt gjort til skamme. Men selskapet satser likevel på en del rare løsninger som ikke alle andre tør å hoppe på.

De siste årene har Lenovo puttet projektorer inn i Yoga-nettbrettene sine. Ikke akkurat en vanlig ting å gjøre, og vi har likt produktene svært godt.

I forbindelse med årets CES har selskapet lansert enda to nye produkter med projektor som hører til. Denne gangen er de ikke bygget inn, men koblingen er likevel så tett at man kan se på dette mer som ett produkt enn som to separate.

En «goodweird» PC

Goodweird er Lenovos merkelapp på rare, men nyttige, løsninger.

På Lenovos område i giganthotellet Venetian står det meste av det nyeste fra produsenten utstilt. Mye av det er til dels merkelig, og det vet Lenovo godt selv. Så godt at de har laget seg et slagord som det kanskje lukter litt kinesisk PR-avdeling av. Plakater med ordet «goodweird» var overalt. Akkurat hvordan vi skal oversette dette ordet er ikke godt å si. Finrar? Bramerkelig? Ett eller annet i den retning, og vel, vi er jo ikke uenig. En projektor er nesten alltid en fin ting!

Ideacenter 610S er en liten boks som inneholder en fullverdig PC. I seg selv er den ikke så fryktelig spennende. Formfaktor som likner er det mange PC-produsenter som har, og at spesifikasjonene kan gå opp i Intel Core i7 og 16 GB RAM er heller ikke unikt. Det som er unikt er toppetasjen.

Oppå PC-en er det nemlig en kontakt og festepunkter for en projektor som har den samme trekantete utformingen som selve maskinen.

Skulle du behøve det er det forresten også mulig å få den med grafikk fra Nvidia. Så voldsomt heftig blir det imidlertid ikke. Det råeste den kan utstyres med er nemlig GeForce 750Ti, men det skulle være tilstrekkelig til å gi en hel del spillglede dersom du ikke har de heftigste kravene.

Gir digert HD-bilde

Slik ser projektoren ut på baksiden. Når den hviler oppå PC-en behøver den ikke kabler. Setter du projektoren løst kan den overføre bilde gjennom Intels WiDi-teknologi, eller du kan bruke HDMI-tilkoblingen.

Projektoren kan altså settes oppå PC-en, uten å behøve andre tilkoblinger, eller den kan settes ved siden av, og kobles til enten trådløst eller med kabler. Også denne er svært kompakt, og såkalte picoprojektorer er gjerne ganske veike både på oppløsning og lysstyrke. Lenovos variant er imidlertid ikke så verst. Her får du 720p-oppløst bilde, 220 lumen og bildestørrelse inntil 110 tommer.

Som picoprojektorer flest er det ikke noen lampe som må skiftes ut jevnlig inni her. Den er LED-basert, men den blir likevel varm. Den skal derfor ikke kobles fra før kjøleviften har fått gjort seg ferdig, forklarer Lenovos representanter. Dermed krever den at du passer litt på om du flytter mye på den.

Du kan ha maskinen tilkoblet både skjerm og projektor samtidig. Siden Lenovo-produkter ofte er rettet mot bedrifter, kan vi se for oss at Ideacenter 610S vil kunne gjøre utmerket tjeneste på møterom, eller i kontorlandskap der kreative prosesser skal vises frem og drodles med. Men den er sannsynligvis en vel så herlig kompis i stua, der TV-en brukes som skjerm mesteparten av tiden, mens projektoren skrus på ved behov for virkelig stort bilde.

Strøm, nettverk, fire USB 3.0-tilkoblinger, HDMI og lydtilkobling skjuler seg på baksiden av maskinen.

Dersom man raskt og enkelt ønsker å utstyre et lite hjemmekontor med både PC og storskjerm kan det også være en tanke.

Vi vet jaggu ikke helt hvor et produkt som dette passer aller best inn, men vi har en følelse av at det ganske raskt vil åpenbare seg for kundene som kjøper dette produktet.

Akkurat passe morsom design

Designen er uansett akkurat passe anonym til at maskinen kan passe inn nesten overalt. Det er ikke fryktelig mange farger eller blinkende lys her. Men helt anonym er den heller ikke. Den avrundede trekantdesignen med en og annen rød detalj, og det store øyet på toppen får oss til å tenke på en tøff og litt guffen type romvesen fra BBC-serien Doctor Who. Forhåpentligvis våkner du ikke til en Lenovo-PC som sier «exteeeerminate!» dersom du kjøper en.

Du kan fint bruke IdeaCentre med vanlig skjerm og projektor som ekstra arbeidsflate eller til fremvisning av video og presentasjoner.

Boksen er noenlunde lett og fin, så den er altså portabel på et vis også. Med kabler som stikker ut her og der er den neppe noe du vil ønske å flytte på til stadighet, men den går lett i sekken dersom du vil ha filmkveld på hytta. Den veier forresten rundt to kilo.

Det er en rekke tilkoblingsmuligheter her. Du får optisk digital lydutgang, hele fire USB 3.0-porter, en nettverkskontakt og HDMI. Analog lydtilkobling og strøm er de to siste fysiske tilkoblingene på baksiden.

Prisen er ventet å starte på 850 dollar inkludert projektoren her i USA, men hva herligheten vil koste i norske butikker vet vi ikke. Oversetter vi prisen direkte til norske kroner med dagens kurs er prisen 7600 kroner.

Hvor ville du plassert en slik PC, og hva ville du brukt projektoren til? Er det en gimmick, eller er det rart på en bra måte, slik Lenovos slagord vil ha det til? Syng ut i forumtråden under.

Lenovo er ikke de eneste som har lansert PC-er under årets CES-messe. Flere av de vanlige mistenkte har lansert nye modeller, og en av de mer spennende variantene er Razers nye ultrabook. Les mer om Razer Blade Stealth her »

Se alle nyhetene fra CES 2016 på vår samleside »

Les også
Razers nye konsept har hele tre skjermer på en bærbar maskin
Les også
Lenovo Yoga Home 500: Det ser kanskje ut som et kjipt nettbrett, men på innsiden skjuler det seg en fullverdig PC
Les også
Dette er en robotprojektor
Les også
Lenovo har dratt duken av «verdens tynneste hybrid»
Les også
Lenovo Yoga Tab 3 Pro: Yoga Tab 3 Pro er nettbrettet med innebygget projektor
Les også
Dell XPS 15 er én av modellene som ble levert med sikkerhetshull rett fra fabrikken
annonse