Til hovedinnhold
SniktittHTC Sensation XL

Fy flate for en mobiltelefon

Rist av deg iPhone-skuffelsen – i kveld slipper HTC noe mye mer spennende.

HTC Sensation XL vil komme i et begrenset antall bundlet med hodesettet Solo fra Beats by Dr. Dre.

HTC gjør som Samsung, og slipper en Android-mobil i vegg-til-vegg-klassen. Med 4,7 tommer skjerm er HTC Sensation XL riktig nok noe mindre enn Samsung Galaxy Note, men det holder til å få iPhone 4 til å se ut som en pusling.

Vi har som de første i Norge fått gleden av å prøvekjøre det nye vidunderet, som i tillegg til å være en heftig mobiltelefon også er en heftig underholdningsmaskin. Telefonen inngår i Beats-serien, og har fått lydbrikke fra Beats Audio. I tillegg leveres den med øreplugger fra Beats by Dr. Dre.

Det første som slår oss når vi får telefonen i hånden er selvsagt størrelsen. HTC Sensation XL er støpt i samme form som HTC Titan, Windows-mobilen HTC lanserte nylig.

Deilig stor mobiltelefon

Deretter faller vi for designen, med hvit front og deksler i aluminium. Fronten er kanskje ikke riktig så lekker som på den hvite versjonen av Samsung Galaxy S II, som har en sølvfarget metallramme rundt glasset. Likevel synes vi at dette er en pen mobiltelefon.

Men det er og blir størrelsen som er "det store" ved Sensation XL. Det er ikke lenge siden vi steilet over mobiltelefoner på størrelse med denne, og syntes det ble vel mye av det gode. Men da var skjermene små, og store deler av fronten var gjerne dekket av et mer eller mindre brukervennlig qwerty-tastatyr. Etter at mobiltelefonen fikk trykkfølsomme skjermer har utviklingen snudd, og det er ikke lenger om å gjøre å være minst.

HTC Sensation XL strekker seg mot nettbrettene, men forblir en mobiltelefon. Du kan ha den i lomma, og du vil antakelig bruke den slik du er vant til å bruke en smartmobil.

Les vår samletest av høstens nettbrett

Beats by Dr. Dre

En annen viktig begivenhet i forbindelse med Sensation XL er resultatet av samarbeidet med Beats Audio, et selskap som HTC har investert tungt i. Sensation XL har fått en egen Beats-lydbrikke som virker sammen med hodesett eller øreplugger fra Beats by Dr. Dre. Du kan selv skru lydforbedringskretsen av eller på, og forskjellen på lydbildet er merkbar. Ikke bare blir lyden fyldigere, men du kan også spille høyere med Beats-funksjonen aktivert.

Du kan faktisk spille så høyt at HTC nærmest ber om bråk med franske myndigheter, som er kjent for å føre en restriktiv linje i forhold til maksgrenser på lydutstyr.

Øreplugger eller øreklokker

iPhone 4 blir liten ved siden av HTC Sensation XL, som blir liten ved siden av Samsung Galaxy Note ...

I utgangspunktet selges Sensation XL med ørepluggene fra Beats. Lyden i disse er ren og god, med en svak overrepresentasjon av bass og diskant. Kabelen er gummiert og har en tendens til å vase seg sammen om du putter settet i lommen. Heldigvis følger det med en pung som forhindrer det verste krøllmarerittet.

HTC vil også selge en Limited Edition der ørepluggene er byttet ut med hodetelefonene Beats Solo. Dette hodesettet gir litt mye vekt på bass, men leverer bra på mellomtone og diskant. Det passer bra med hvordan svært mange stiller lyden når de kan velge selv. I tillegg lekker det forbausende lite til omgivelsene, mens omgivelseslyder stenges ute. Settet er hvitt med rød kabel, og det følger med to kabler. Den ene har mikrofon og kontrollknapp så du kan føre telefonsamtaler uten å måtte snakke direkte i telefonen.

En pussighet med Sensation XL er at lydkretsen fra Beats Audio bare er aktiv når vi spiller musikk som er lagret på mobilen. Når vi bruker Spotify eller Wimp lar den seg ikke aktivere. Musikkspilleren er integrert med HTCs nye musikktjeneste, men heller ikke musikken herfra lar seg spille over Beats-brikken. Igjen må vi påpeke at vi har en uferdig versjon av programvaren.

Beats Audio forbedrer lyden noen hakk.

Ingen superkrefter

Under panseret har Sensation XL en prosessor på 1,5 GHz og et arbeidsminne på 768 MB. Vi synes nok det er litt pussig at telefonen ikke har prosessor med to kjerner, og at den ikke har minst 1 GB RAM. Men når vi bruker telefonen merker vi oss at den er lynrask. Responsen ved berøring er god, og det er ikke noe å utsette på brukeropplevelsen.

Operativsystemet er Android Gingerbread, versjon 2.3.5. På toppen av dette har HTC lagt versjon 3.5 av sitt eget brukergrensesnitt Sense.

Uten minnekort

En annen detalj vi merker oss er at vi ikke finner noe sted å plassere et minnekort. HTC Sensation XL er såpass stor at det burde la seg gjøre å finne plass til et Micro-SD-kort. Versjonen vi har brukt har 16 GB minne, og det er litt uklart om den også vil komme i en versjon med 32 GB minne.

Batteriet i telefonen er på 1600 mAh. Det er med andre ord litt mindre saft i batteriet på denne mobiltelefonen enn det er i Samsung Galaxy S II. I praksis holder telefonen til en arbeidsdag eller to, avhengig av hvor hardt du bruker den. Vi vil uansett anbefale at du setter den på lading hver kveld.

Nytt på menyen

Menyene på HTC Sensation XL er nokså like de du finner på Sensation. Sense 3.5 har den samme smarte låseskjermen der du kan velge å låse opp telefonen på vanlig måte ved å trekke i en låsering på skjermen, eller du kan gå direkte til en applikasjon ved å trekke ett av fire tilgjengelige ikoner ned på låseringen. Løsningen gjør at du kan gå rett til kameraet uten å måtte lete deg gjennom menyer.

Menyene er litt endret i Sense 3.5. Når du bruker smartdial (trykker navnet i stedet for telefonnummeret) så er det nå kontaktlisten som åpnes med tilgang til all informasjon du har om kontaktene dine.

Ellers ser vi at prøvetelefonen har applikasjonen Dropbox. Den har også Facebook Chat i en egen app, og du får fullversjonen av Polaris Office dokumentbehandling. Telefonen har også IP-telefonitjenesten Tango installert.

Øreproppene UrBeats gir god lyd, med har lett for å vase seg.

Bedre kamera

Kameraet er kraftig forbedret i forhold til det vi har sett på tidligere HTC-modeller. Oppløsningen på 8 megapiksler er i seg selv ingen sensasjon, men kameraet har fått ny og bedre optikk. Det gir bedre bilder, ikke minst i svakt lys. Bildebrikken (Back Side Illuminated) har de samme spesifikasjonene som kameraet på nye iPhone 4S. Og mens nye iPhone 4S har F2.4, så fanger Sensation XL enda mer lys med F2.2.

En ny funksjon er “five shot burst”, der du knipser fem bilder i en hurtigserie. Du kan også knipse panoramabilder med ett trykk på utløseren. Deretter flytter du kameraet til siden, og kameraet viser deg hvor du skal føre det for at det skal knipse det neste bildet, Til slutt stifter kameraet automatisk sammen bildene til et panoramabilde.

HD-videofilming

Kameraet får lys fra to sioder når det blir for mørkt for vanlig fotografering.

Videokameraet kan filme i HD 720p. Det er lavere oppløsning enn på Sensation, men vi synes likevel Sensation XL gir et bedre sluttresultat ved filming, med jevnere flyt og mindre kompresjonsartifakter i bildene.

Du skal også kunne filme med 60 bilder per sekund og spille av i sakte bevegelser. Da vi først prøvde dette begynte bildet bare å flimre og applikasjonen krasjet. Etter å ha oppdatert til en nyere programvare forsvant problemet. Vi får minne om at vi fremdeles har en betaversjon av programvaren, og at også andre mindre problemer etter alle solemerker vil være løst før telefonen når butikkhyllene.

Her er en liten video vi har filmet med Sensation XL og lastet uredigert til Youtube:

Du kan filme og ta bilder med frontkameraet på telefonen, men da er oppløsningen på bildene begrenset til 1,3 megapiksler. Videoopptakene kan fremdeles være i HD 720p, men bildekvaliteten blir likevel mye dårligere enn om du bruker kameraet på baksiden. Hovedkameraet får også hjelp av to lysdioder om det skulle være for mørkt for ordinær fotografering.

Meget godt helhetsinntrykk

sitat"«Det er ikke lenge
siden vi steilet over
mobiltelefoner på størrelse
med denne.»"

Alt i alt fikk vi et godt førsteinntrykk av Sensation XL. Vi er imponert over at telefonen virker så kompakt som den gjør, til tross for at den har en 4,7 tommer stor skjerm og er over 13 cm høy. Bredden er drøyt 7 cm, mens hele telefonen bare er like under 1 cm tykk. De avrundede kantene gjør telefonen lommevennlig, og vi kan fint gå med telefonen i frontlomma på buksa.

Bakdekselet er i metall og plast. Plastfeltet nederst som er grått på vår modell skal være hvitt på den endelige utgaven.

Som musikktelefon er dette en av de aller beste vi har brukt, og kunne vi velge fra øverste hylle, så ville vi nok gått for versjonen som leveres med øreklokker fremfor plugger. Denne versjonen kan fort bli noen hundrelapper dyrere enn standardversjonen mer UrBeats øreplugger (hodesettet koster over 1700 kroner løst).

Sensation XL med UrBeats vil få en veiledende pris på ca. 5500 kroner.

Om du ønsker en tilsvarende mobiltelefon med Windows Phone 7.5, så kan du sjekke vår sniktitt på HTC Titan.

Lider du av millimetersyke bør du også lese vår artikkel om Samsung Galaxy Note, som er enda litt større enn HTC Sensation XL.

Mer om
annonse