Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SniktittApple iOS 14 Beta

En uke med de nye iPhone-menyene

Hvor lett er det å bli vant til Apples store endringer?

Slik kan hjemmeskjermen se ut i iOS 14. Før kunne vi lage mapper på iPhone for å rydde bort appene vi ikke brukte. Nå kan vi rett og slett fjerne appene fra hjemmeskjermene, og vi kan legge til nyttige widgets oppi det hele.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

For en ukes tid siden lanserte Apple sin neste versjon av iOS. iOS 14 er programvaren som skal gjøre iPhonen din ny når høsten kommer, men allerede nå kan de mest eventyrlystne av oss hente ned programvaren og prøve.

Strengt tatt må du være utvikler for å prøve versjonen som er ute nå, men om kort tid kan også hvem som helst delta i det offentlige betaprogrammet frem til fullt slipp, som er ventet til høsten en gang.

Men bør du gjøre det? Jeg har hatt iOS 14 installert på en iPhone 11 Pro Max den siste uken, og erfaringene er litt sprikende så langt.

Helt nye hjemmeskjermer

Den største enkeltendringen i iOS 14 er måten hjemmeskjermene er bygget opp på. Nå kan du ha småprogrammer, eller widgets, midt mellom app-ikonene, og du trenger ikke lenger å ha alle ikonene dine i en svær liste med på titalls skjermer bortover. I stedet kan du sortere ut de viktigste appene dine på en eller to skjermer, og la resten ligge i en slags appskuff, som Apple har kalt Appbibliotek.

På overflaten er dette en overgang til logikken som har styrt Android-baserte hjemmeskjermer siden begynnelsen av Googles plattform, men det er noen forskjeller her.

Apple iPhone 11 64GB
Apple iPhone 11 64GB

iOS liker ikke tomrom

I motsetning til på Android-mobiler liker fortsatt ikke iPhone tomrom i midten på appskjermen. Det er helt greit at det er tomt i bunnen av skjermene, men det stables fra toppen. Du kan fylle skjermer med disse småprogrammene hvis du vil, men resultatet blir foreløpig litt rotete, og det er i praksis det dagsoppsummeringen helt til venstre for alle hjemmeskjermene fungerer som.

For meg er widgetene et litt rotete konsept på iPhone i dag. Jeg liker typisk å ha widgeter på steder som er vanskelige å nå, slik at de raskt kan informere meg uten at jeg må trykke på dem. Litt avstand mellom widgeter og resten av appikonene er også fint, så ikke skjermen blir så informasjonstett.

Jeg er ikke blind for at jeg nok er en litt «klassisk» Android-bruker i måten jeg behandler widgeter på.

Til venstre er min vanlige dagsskjerm som ligger til venstre for alle appskjermene. I dag stjeler den mye av fokuset fra widget-støtten i resten av menysystemet, fordi det ikke er så veldig mange widgeter å velge i. Etter hvert vil utvalget bli større. Smartstabler er flere widgeter oppå hverandre, som prøver å være relevante med riktig widget etter hvert som du bruker telefonen - systemet fungerer tålelig bra og lærer seg vanene dine på et blunk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Smarte widgets i smarte stabler

Samtidig henger nok min milde skepsis til widgeter på iPhone litt sammen med at dette er en av mange funksjoner Apple har lansert som ikke kan bedømmes bare ut fra programvaren Apple slipper. Med på lasset kommer en mengde utviklerverktøy, og det forventes at store deler av App Store etter hvert vil servere widgeter sammen med appene du laster ned. Da vil vi i langt større grad få se potensialet til widgeter på iOS.

Per dags dato er det kun Apples egne apper som har disse småprogrammene, og det er litt begrenset hvor mange varianter av værvarselet man kan ha spredt rundtom uten at det blir smør på flesk.

En nyvinning Apple har dratt med seg inn i konseptet er de såkalte smartstablene, der innholdet skal tilpasse seg etter bruken. Det har jeg såvidt begynt å merke at min telefon gjør etter en uke med iOS 14. Typisk foreslår den ikonene til sosiale nettverk idet jeg låser opp telefonen etter natten, og forklarer det med at jeg bruker disse hyppig rett før og etter at jeg har sovet. I løpet av dagen veksler smartstabelen mellom å vise meg mine egne bilder, aktivitetsinformasjonen min og kalenderen.

Det mangler ikke på forsøk på å gjette hva du trenger og når du trenger det i Android-telefoner, men Apples smartstabler klarer faktisk både å forutse bruksmønsteret mitt temmelig presist etter en uke, og forklarer i samme slengen hvorfor den gjør som den gjør. Dette har potensial i seg til å bli en ganske stor nyhet. Når det er flere widgeter å velge i, selvsagt. Frem til full lansering av iOS 14 må vi nok klare oss med Apples egne.

Du kan enkelt fjerne apper fra hjemmeskjermene og la dem ligge i appbiblioteket i stedet. Det gjør iOS til et mye ryddigere sted.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den største forskjellen: vekk med rotet!

For meg som typisk har flere titalls, om ikke hundrevis, av apper installert er det nye appbiblioteket rett og slett en befrielse.

Du kan velge om nye apper skal legge seg bare i appbiblioteket, eller om de også skal legge seg utover gradvis nye hjemmeskjermer etter hvert som plassen minker. Det er ørlite grann forvirrende hvordan de eksisterende appene fungerer, og det ser ved første øyekast nesten litt ut som du avinstallerer apper når du fjerner dem fra hjemmeskjermene. «Fjern app» er valget du trykker på, og da blir du spurt om du vil slette appen og hvordan du vil gjøre det - der er valgene å legge til i biblioteket, avinstallere eller å avbryte. Men heldigvis slettes ingenting annet enn ikonet på den vanlige hjemmeskjermen når du velger å legge det til i appbiblioteket.

Appbiblioteket blir litt mer rotete enn hjemmeskjermene ellers er, men igjen viser iOS 14 ganske tydelig at den får med seg hva man gjør og hva man trenger. Apper som ofte brukes havner i «Forslag»-visningen, mens de ulike sjangrene apper nedover i listen viser apper med store og små størrelser på ikonene, avhengig av hvor aktuelt det er at du bruker dem.

En-gang-i-blant-appene kan bli vanskelige å finne med synet alene, men et tapp på søkeboksen lar deg enten søke direkte med iPhone-tastaturet, eller bla nedover en alfabetisk liste. Så de sjeldnere appene blir på ingen måte borte.

iOS 14 forteller om det når lim-inn-funksjonen brukes. En del apper har hentet data fra den uten å si fra tidligere, og dermed har denne varslingen kommet opp også når ikke brukeren aktivt har limt inn noe. Blant andre TikTok er nå i ferd med å endre måten appene oppfører seg på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Langt bedre personvern

iOS 14 gir enda mer finkornet oversikt over datainngrep fra apper nå enn før. For eksempel varsler den når en app tar for seg av innholdet i «clipboardet», der ting du kopierer ut av andre apper havner. En funksjon som allerede har brakt TikTok og en rekke andre tjenester pepper, etter at de ble fersket i å forsyne seg fra datakilden uten å fortelle deg og meg om det. Med alt av informasjon vi flytter frem og tilbake mellom apper er det en potensielt stor sikkerhets- og privatlivstrussel om apper får hente ting du har kopiert en plass uten at det er du selv som limer inn informasjonen, eller uten at du får informasjon om aktiviteten.

En annen funksjon som passer på litt av det samme er finoppdelingen av tilgang til fotogalleriet i iOS 14. Nå må det ikke lenger være alt eller ingenting. I stedet for et spørsmål om du vil gi tilgang på bildene dine når du skal laste opp til Facebook, Instagram eller andre plasser - får du nå spørsmål om du vil gi tilgang til alt, eller velge innholdet appene skal få se.

Det krever ikke mange trykkene å dele et bilde på Instagram hvis du velger å gi litt og litt tilgang, men det krever kanskje ett eller to ekstra sammenliknet med før. Så fort som det går føles det langt mer som en utvidet trygghet enn som pes og krongel, og stoler du på appen kan du uansett fortsatt gi tilgang på hele arkivet om du vil.

Funksjonen virker kanskje liten og ubetydelig, men der du før ofte måtte godkjenne et lass tilganger for at apper skulle virke, og der de kunne ta for seg fritt av innholdet ditt om du vurderte feil, kan du nå velge å gi en delvis tilgang som i starten ikke faktisk omfatter noen bilder.

Dermed er du trygg på at bildene ikke magisk danser avgårde til for eksempel apper som skal trene ansiktsgjenkjenning og selge brukerdata i samme slengen. Dette er i praksis en dør som er lukket i ansiktet på utviklere med kjipe hensikter.

En annen bitteliten, men viktig, funksjon er at telefonen nå varsler tydelig med en lysende grønn prikk i skjermen når kameraet brukes, slik at man aldri er i tvil om hva som skjer hvis en app prøver å hente informasjon fra selfie- eller hovedkameraet.

Det er enkelt å velge om du vil gi tilgang til hele bildegalleriet eller bare litt av det. Hvis du etter hvert stoler på appen kan du enkelt gi den full tilgang på alle bildene dine selv om du startet med å gi den bare litt. Løsningen fungerer ganske bra, men foreløpig er det ikke bygget inn full støtte for det i appene, så hvis du skal velge nye bilder å dele etter først å ha vært en tur inne i valgmenyen må du starte appen på nytt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tapp på baksiden

Tilgjengelighetsfunksjonene har fått støtte for dobbel- og trippeltapp på baksiden av telefonen. Hva som gjøres kan du velge selv - for sikkerhets skyld valgte jeg å ta en skjermdump, ettersom det er noen hakk tryggere enn å lede dobbeltapp i en beta-funksjon til en Siri-snarvei som ringer politiet.

Det har resultert i tilfeller av lett psykedelia i fotogalleriet mitt, der mange titalls klin like skjermbilder av menyene mine kommer på rekke og rad. Her hadde funksjonen dratt stor nytte av å kunne kalibrere hvor hardt man må tappe før det registreres. Dette er kanskje også en plass der vi vil se forbedringer så fort iOS 14 er ute av beta.

Det er heller ikke utenkelig at en iPhone 12-modell vil være bedre utstyrt med sensorer for å lese av denne typen handlinger. En funksjon fra tilgjengelighetsinnstillingene kan virke mindre viktig enn hovedfunksjonene, men det er verdt å merke seg at Apples musestøtte startet samme plass, før den ble fullverdig og offisiell for alle brukere i iPad OS i år.

Å aktivere dobbeltapping på baksiden som kommando for skjermdumper fikk uante følger for fotobiblioteket mitt. Her hadde det vært fint med mulighet til å velge intensitet som skal til før tappet registreres.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En mengde store og små funksjoner

I tillegg til det som er nevnt så langt er det en mengde nye funksjoner på tapeten. Lydgjenkjenning bor også i tilgjengelighetsmenyen og kan varsle deg hvis ringeklokken ringer. Denne typen vrier har vi sett før blant annet i Samsungs Galaxy S-serie som fra Galaxy S8 kunne gjenkjenne dørklokker og gråtende barn.

De to største nyhetene som har vært vanskelige å teste så langt handler om bilnøkler og meldinger. Med tillegget av støtte for å låse opp bilen i iOS 14 vil det bli mulig å administrere nøkler og dele tilgang gjennom iMessage-meldinger. Men enn så lenge er det ikke noe åpenbart sted å legge til slikt, og med årets BMW 5-serie helt nylansert er det ikke lett å få tak i en nøkkel å teste med heller.

Det har skjedd store endringer med hvordan iMessage fungerer, og man kan nå tagge folk i gruppesamtaler, samtidig som en sky av hoder skal vise hvem som sist har vært aktive. Men inntil flere faktisk har iOS 14 vil det være litt vanskeligere å teste disse funksjonene.

Hvis du foretrekker andre nettlesere eller e-postklienter enn iOS leveres med kan du etter hvert velge hvilken app som skal åpne seg som standard. Foreløpig har jeg ikke funnet noe sted å gjøre dette, så jeg mistenker det må flagges støtte for funksjonen fra nettleserne samtidig som Apple skal godkjenne hvilke apper som kvalifiserer som nettlesere. I et intervju med Youtuber Marques Brownlee sa Apples Craig Federighi at de er opptatt av at ikke hvilken som helst app som kan vise en nettside påstår at den er nettleser og kan ta over telefonen din.

iOS 14 skal hjelpe til med søvnen også. En egen hjelper skal prøve å dytte deg til sengs på kveldene, og telefonen kvitterer med «Sov godt» på låseskjermen i perioden du regner med å skulle sove.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En rekke gode idéer

Jeg må tilstå at jeg virkelig liker den nye iOS-versjonen. Det selv om det er noen bugs i denne betaen. Og til alle som skriker om at Apple har stjålet fra Android - joda, det er umulig å ikke legge merke til at de har lånt noen idéer. Men samtidig kan det ikke stikkes under en stol at iOS var bra også uten disse løsningene - og med en objektivt sett langt mindre fleksibel appmeny. Det skyldes ting som enkelhet, helhetlig økosystem og oppdateringer herfra til dommedag som holder telefonen frisk og rask lenge.

iPhone trengte aldri disse funksjonene for å hevde seg, men nå er den i ferd med å få dem. Og det gjør en god telefon enda bedre, selv om Android altså sannsynligvis er opphavet til noen av endringene.

Apropos oppdateringer; iOS 14 kommer til alle iPhoner som støtter dagens iOS 13.

De nye menyene er en nokså solid forbedring. For å besvare startspørsmålet; det er veldig, veldig enkelt å bli vant til å ikke ha hundrevis av apper liggende strødd utover i en bare halvveis systematisert oversikt. Selv inkludert noen få bugs og en del viktige funksjoner som ikke lar seg teste er dette en meget god opplevelse. Og skulle du foretrekke å ha det som tidligere kan du jo i praksis det, bare med mindre endringer.

Installer om du er eventyrlysten, men ...

Og til slutt; bør du installere? Bare hvis du klarer deg potensielt i månedsvis med en telefon som kan være litt ustabil, og bare om batterihelsen på telefonen din er greit nord om 90 prosent.

Det lille som er her av bugs nå handler om småheng i ytelsen, spesielt når tastaturet er fremme. Tidvis bruker mobilen også påfallende mye strøm, selv om det ikke er katastrofalt høyt forbruk; den går ikke strømtom helt uten forvarsel, men i perioder synker prosenten raskere enn jeg er vant til - og dette vil være mer kritisk på en telefon med svakt batteri i utgangspunktet, enn på en ny og fresk mobil.

iOS 14 skal gjennom flere oppdateringer frem til september-oktober og forventet lansering. Akkurat når iOS blir lansert er faktisk også usikkert i år, ettersom det går rykter om forsinket lansering av de neste iPhonene, og det typisk er med en ny generasjon telefoner de nye iOS-versjonene kommer. Det er lang tid og mange delversjoner som nye og verre bugs kan oppstå på.

Apple iPhone SE 64GB (2020)
Apple iPhone SE 64GB (2020)
annonse