Opera Mini 4

Opera Minis fugleperspektiv.

Opera lanserte nylig den fjerde utgaven av mininettleseren Opera Mini. Her finner du flere nye funksjoner, som fugleperspektiv, navigeringsramme og musepeker. Opera Mini er blitt en av verdens mest brukte nettlesere. En av årsakene til dette er at den kan brukes på tilnærmet alle telefoner som selges i dag.

Et forstørret utsnitt av nettsiden.
Opera Minis nye snarveismeny.

Se nettsiden på avstand
Når du åpner en nettside, får du først se hele siden i fugleperspektiv. På siden finner du en liten ramme. Opera gjetter hvor du vil begynne å lese, og du kan zoome inn hit med et tastetrykk.

Denne funksjonen er nyttig, men bare så lenge du kjenner til nettsiden du surfer på. Fugleperspektivet du begynner med er nemlig så lite at du kan få vanskeligheter med å se både overskrifter og annen tekst, samt bilder. Dette er den klassiske problemstillingen når man skal vise en stor side på en liten skjerm.

Du kan imidlertid la nettleseren forstørre en del av nettsiden med en gang den åpnes. Men kjenner du ikke nettstedet fra før, mister du nok en gang oversikten fordi du bare ser en brøkdel av siden.

En stor fordel med rammefunksjonen er at du kan flytte den hvor som helst på siden, og at du ikke behøver å vente mer enn et millisekund før den forstørrede delen spretter opp.

Skulle du ikke like det nye fugleperspektivet, kan du naturligvis velge å vise nettsidene på den vanlige måten i Opera Mini: Her blir hele siden klemt sammen og tilpasset bredden på skjermen din. Et trykk på 1-tasten lar deg veksle kjapt mellom de to modusene.

Les mer om Opera Minis skjermteknologi; Small Screen Rendering >>

Enklere navigering
Opera har også gitt flere muligheter for navigering i Opera Mini 4. For det første har nettleseren fått en egen musepeker. Denne kan du bevege hvor du vil på nettsiden, akkurat som når du surfer via en PC.

Så snart du er i nærheten av en lenke, vil musepekeren "feste" seg ved denne, slik at du slipper å navigere deg frem på millimeteren for å treffe lenken.

Naviger med tallene
For det andre har du nå muligheten til å navigere ved hjelp av telefonens talltaster. Mens tallene 2,4, 6 og 8 tar deg til forskjellige retninger, fungerer tallet 5 som bekreftelsesknapp.

Denne funksjonen er kanskje ikke den mest nødvendige siden du allerede kan bruke telefonens navigasjonstaster til å finne frem på siden.

Opera Mini 4 Beta har også fått en ny snarvei via tasten for 1-tallet. Når du trykker ned 1-tasten på telefonen, spretter det opp en liten meny. Her kan du velge mellom å vise nettsiden i fugleperspektiv eller på vanlig måte.

Menyen lar deg også lese informasjon om nettsiden du besøker, samt laste siden om igjen. Hvis musepekeren er over en lenke, kan du også velge å åpne denne uten bilder eller å få informasjon om lenken. Holder du musepekeren over et bilde, får du et valg i menyene som lar deg åpne bildet i fullskjerm.

- Det kommer mer
Opera Mini blir en stadig mer brukervennlig nettleser for mobiltelefoner, og de nye funksjonene gjør navigering enda enklere enn før. Opera bemerker imidlertid på sine nettsider at dette foreløpig bare er en betaversjon, og at den endelige utgaven vil ha flere funksjoner.

Vil du prøve ut Opera Mini 4 Beta eller andre utgaver av programmet, behøver du bare åpne adressen www.operamini.com i nettleseren på mobilen din eller via PC-en.

(Kilder: Opera)

Les også
Nå er Opera Mini 4 lansert
Les også
Opera med programmer til mobilen
Les også
Firefox til mobilen er på vei
Les også
Telenor med Facebook til mobilen
Les også
Enklere surfing med ny Opera Mini
Les også
Opera med ny nettleser for alle
Les også
Her er Microsofts nye mobile nettleser
annonse