Sniktitt

Pumaphone

Amobil/Barcelona: Klesmerket Puma har nettopp lansert sin første telefon i samarbeid med elektronikkprodusenten Sagem. Det dreier seg om en noe spesiell telefon som blant annet har solcellepanel på baksiden.

I en stand helt ved inngangen til messen vises telefonen frem, omringet av skilt av typen "I AM NOT LIKE ALL THOSE OTHER PHONES". Vi har fått klå litt på den nye telefonen, og er tilbøyelige til å være enig.

Telefonens fysiske fremtreden er ikke spesielt oppsiktsvekkende, om man ser bort fra solcellepanelet. Det dreier seg om en ganske normalt utseende trykkskjermmobil med skjerm på 2,8 tommer og 240 x 320 pikslers oppløsning.

Pumaphone er i all hovedsak utformet i sort høyglanset plast, med strategisk plasserte Puma-emblemer.

På funksjonssiden finner vi super-3G, Bluetooth 2.1 og 3,2 megapikslers kamera. Telefonen har også kamera på forsiden til videosamtaler.

A-GPS - Hva nå enn det er...

I pressemeldingen vi fikk med oss da vi tittet på telefonen står det også å lese at den er utstyrt med sarkastisk kalkulator. I tillegg får vi vite at mobilen skal ha "AGPS - Whatever that is", som Puma sier.

Spesifikasjonene fortsetter med en "On-demand digital cat Name: Dylan Size: 2.4 m x 0.8m Weight: 81 kg". Det dreier seg om Pumas maskott som dukker opp på skjermen fra tid til annen. Puma er iallfall ikke som alle de andre i mobilbransjen.

I det hele tatt virker det som om de markedsfører seg for å treffe en annerledes målgruppe enn mobiler flest av i dag. Prisen vil også bli forholdsvis høy, med en sannsynlig utpris på omkring 420 euro, eller 4200 kroner om vi regner om og tar med norsk moms.

Annerledes menyer

Menyene likner faktisk ikke så mye på noe vi har sett før. Her finner vi få og store ikoner per skjerm. Den røde bakgrunnen har Puma valgt å kalle rød løper, og denne kan trekkes opp for å avsløre systeminnstillinger under.

Blant systeminnstillingene, sammen med valg som Bluetooth og USB finner vi også navnet på telefonen. Når vi trykker på Pumaphone dukker det opp et stort blinkende grønt lys på skjermen, med beskjeden "Pumaphone is working".

Det er tre menyskjermer på telefonen, foruten den bakenforliggende systemmenyen. Til venstre finner man sportsmenyen som gir tilgang på stoppeklokke, og GPS-funksjoner for sykling og løping, og til høyre finner man den menyen som likner mest på en vanlig telefonmeny.

I midten er grunnmenyen som er utgangspunktet for navigeringen. Her finner man kontaktliste og tilgang på selve ringemenyen. I tillegg kan man starte nettleseren fra denne menyen.

Musikkspiller med scratching

Telefonen har en del nyttefunksjoner som virker relativt ordinære. Kalenderen er i spinkleste laget, men lett å bruke. Den har mottaker for FM-radio og musikkspiller.

Musikkspilleren er en noe spesiell sak. Her ser nemlig Puma for seg at man skal kunne bruke telefonen til å være DJ på fest. Og som enhver skikkelig DJ må man selvfølgelig ha muligheten til å "scratche".

Ringemenyen er enkel og grei, og gjør akkurat det den bør uten for mye oppstuss, det samme kan man si om meldingsmenyen. Alt i alt virker Pumaphone som en forholdsvis enkel telefon å bruke når man har vendt seg til det litt spesielle menykonseptet til Puma.

Saktegående kattedyr

Hastigheten er dog en litt annen sak. Pumaphone er ikke spesielt rask i avtrekkeren, så de fleste valg innebærer en del ventetid. Det går innimellom så sakte at vi må trykke igjen for å forsikre oss om at telefonen faktisk har lest trykkene våre.

Hele menysystemet er da også basert på Java, og det er følgelig heller ikke snakk om en smarttelefon vanlig forstand. Pumas talskvinne hevder likevel at det er snakk om en smarttelefon, i så måte at det fins et godt utvalg java-programvare som kan lastes ned til den.

Nøyaktig hva det innebærer, og om det betyr at man selv kan gjøre omstokk i menyen og eventuelt ha flerprogramkjøring der nedlastet programvare og telefonens egen programvare kjører om hverandre vet vi ikke ennå.

Det virker iallfall åpenlyst at Puma skal treffe sin målgruppe ganske godt for å kapre de store kundemengdene. Til tross for et greit utvalg medfølgende programvare antyder prisen et vesentlig kraftigere produkt.

Vesentlig dyrere enn konkurrentene

Vi oppfatter det slik at de nærmeste konkurrentene fins i samme prisområde som Samsung Blue Earth eller HTC Tattoo. Begge disse telefonene har GPS, og den ene av dem har til og med samme typen bakdeksel med solcellepanel på som Pumaphone.

Pumaphone vil ikke umiddelbart bli lansert i Norge når den dukker opp i april. Puma vil fokusere på å selge telefonen via egne nettsider og egne merkebutikker.

Det kan altså etter alt å dømme ta noe tid før den eventuelt finner veien inn i tradisjonelle elektronikkforretninger. Noe som stemmer greit med både pris og målgruppe.

Pumaphone er i første rekke et motetilbehør som skal dekke grunnleggende telefonfunksjonalitet med litt "attåt".

Les også
Slik var Mobile World Congress 2010
Les også
Flash for Java og Android
Les også
Lanseringsflom i uken som kommer
Les også
Mystisk mobiltelefon fra Puma
annonse