Tek.no

Sniktitt

Windows 10 er allerede supert på telefoner

Vi prøvekjører Microsofts nyeste OS på mobiltelefonen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
17 Feb 2015 11:00

Windows 10 for Phones

I helgen åpnet Microsoft opp for nedlasting av Windows 10 for mobiltelefoner. Den nye Windows-versjonen skal være «den samme» enten den kjøres på PC, mobiler eller nettbrett. Men akkurat hvordan nye Windows 10 ville arte seg på en mobiltelefon, eller hvor lik brukeropplevelsen ville bli mellom plattformene har programvarehuset sagt litt mindre om.

Vi plukket frem to av Microsofts Lumia-telefoner for å ta en titt på noen av endringene fra Windows Phone 8.1 til Windows 10.

Installasjonen

Før vi i det hele tatt får lagt inn det som på fint heter «Windows 10 Technical Preview for phones» må vi gå gjennom en liten labyrint Microsoft har satt opp. Først må vi meldes opp i det såkalte Insider-programmet, før vi kan laste ned appen Windows Insider som klargjør telefonen for nedlastinger av litt ferskere oppdateringer enn den vanligvis ville brukt.

Prosessen er litt kronglete på første forsøk. Det viser seg at vår testtelefon har lyst til å hente ned ordinære oppdateringer. Derfor får vi støtt klager fra Windows Insider på at en oppdatering er underveis, og at vi må vente til denne er ferdig. Øvrige deler av telefonen er ikke like flinke til å opplyse om denne oppdateringen. En liten stund senere er imidlertid både oppdatering og medvind på plass.

Å oppdatere telefonen til Windows 10 Technical Preview for phones tar litt tid, og bør helst gjøres når du ikke trenger telefonen med det første. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi har fått registrert oss, og telefonen forteller logrende at den nå er klar for oppdatering til Windows 10. De mange advarslene om at alt kanskje ikke vil fungere som forventet har vi hoppet galant forbi. Bruker du Windows-telefonen din som hovedtelefon bør du muligens ikke være fullt så vågal som det vi er.

Selve oppgraderingen tok rundt en times tid fra begynnelse til slutt, og var dermed en del mer tidkrevende enn vi er vant til for programvareoppdateringer. Vurderer du å legge inn Windows 10 på telefonen din bør du altså gjøre det når du har litt tid til overs.

Ved første øyekast: Få endringer

Så fort vi har fått valgt bakgrunnsbilde på Windows 10-telefonen blir i hvert fall én designforskjell fra Windows Phone 8.1 til Windows 10 synlig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så fort telefonen er ferdig med sine mange omstarter, og tilpasninger av gamle data, møtes vi av en beskjed som forteller at oppdateringen er ferdig. Så fort vi går forbi varselskjermen kommer vi inn i den sedvanlige hjemmeskjermen, der lite ser ut til å ha forandret seg. Det skyldes muligens at vi ikke hadde valgt bakgrunnsbilde i utgangspunktet. En av de mer visuelle endringene i Windows 10 er nemlig måten bakgrunnsbilder oppfører seg på.

En av de mer omtalte endringene i nye Windows på telefoner er muligheten til å la bakgrunnsbildet dekke hele skjermen.

Hjemmeskjermen består fortsatt av knapper Microsoft kaller «fliser», men der bakgrunnsbildet før fløt oppå enkelte av disse, og dannet en slags mosaikk, ligger bakgrunnsbildet nå bak samtlige. Flisene oppfører seg mer eller mindre som før. Noen av dem har sine egne farger og er ikke gjennomsiktige. Andre bruker telefonens systemfarger i en gjennomsiktig variant slik at bakgrunnsbildet flyter på disse omtrent slik det pleide å flyte på flisene i Windows Phone 8.

Det samme bakgrunnsbildet blir nå med i dempet utgave bak den store app-menyen der samtlige apper og systemvalg er å finne. Tidligere var det kun en svart bakgrunn her.

Nye funksjoner

Øverst i listen over apper får vi øye på enda et lite hint om at dette er en helt ny Windows-versjon. Tidligere havnet apper i den alfabetisk sorterte listen, men de kunne av og til havne et godt stykke ned i listen. Nyinstallerte apper vil vi jo gjerne bruke, eller lage snarveier til, med det samme, så Microsoft har like greit plassert de nyeste appene øverst i en liste over nylig tillagte apper. Herfra kand e åpnes, eller festes til startskjermen. Det er også mulig å tømme feltet ved hjelp av en egen knapp.

Appmenyen er også endret. Nå får du se de sist installerte appene øverst i listen, og bakgrunnsbildet blir med også hit. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I toppen av skjermen har vi også en annen nyhet. Varslingssenteret kom med Windows Phone 8.1 og er dermed ganske ferskt på plattformen. I Windows 10 har dette feltet fått en liten justering i retning løsningen vi kjenner fra Android. Der det før bare var fire hurtigvalg, kan du nå trykke på en ekstra knapp og få se mange flere. I denne generasjonen av Windows 10 ser det ikke ut til at du kan endre utvalget hurtigvalg i den utvidede visningen. Dette har vært mulig for de andre hurtigvalgene, så mulighet for å styre hele utvalget kommer kanskje.

En annen nyhet i toppen av skjermen er muligheten til å besvare meldinger rett fra varslingsfeltet. Dermed slipper man å gå omveien via innboksen for å få sendt avgårde kjappe svar. Nytt er det ikke, men det er svært praktisk. Boksen vi taster inn i flyr avgårde i en liten animasjon så fort vi sender meldingen.

Les også