Støvsugerroboten som ikke kaster bort tiden
Nye iRobot Roomba 980 har wifi og kamera, og vet hvor den har vært.
Det å overlate rengjøringen av huset til roboter har alltid virket ganske forlokkende. Selv om vi ikke er helt der at roboter kan gjøre alt fra å støvsuge og vaske til å rydde ut av oppvaskmaskinen, gå ut med søpla og kanskje vaske og polere bilen – så finnes det enkelte roboter som faktisk fungerer ganske bra.
Støvsugerroboter er blant de nyttigste robotene du får kjøpt akkurat nå, og fås fra 1000 kroner og oppover. Skal du ha noe som fungerer skikkelig bra må du imidlertid regne med å betale en del mer.
iRobot er en av veteranene innenfor robotstøvsugere, men har inntil nå kun hatt robotstøvsugere som støvsuger mer eller mindre på måfå – i motsetning til for eksempel Samsung Powerbot VR9000, som har kamera som kartlegger omgivelsene. Nå har imidlertid iRobot nettopp lansert sin første støvsugerrobot som er utstyrt med kamera: iRobot Roomba 980.
Her er vårt førsteinntrykk, etter å ha prøvd Roomba 980 noen dager.
Dyr og avansert
Roomba 980 koster 11-12 000 kroner – og dermed snakker vi om en av markedets dyreste støvsugerroboter. Det er 4000 kroner dyrere enn Samsungs robot, som allerede er en av de dyreste på markedet. Til den prisen bør Roomba 980 være virkelig god for at den skal være verdt pengene (selv om vi regner med prisen vil falle når den har vært på markedet en stund).
Om den er verdt pengene eller ikke, er for tidlig å si. Vi skal gjøre en grundig test av roboten over de neste ukene, og også sammenligne den med de viktigste konkurrentene.
Masse sensorer
Produsenten forteller i en pressemelding at Roomba 980 er den første støvsugerroboten fra selskapet som kombinerer adaptiv navigasjon med visuell overvåking.
Med adaptiv navigasjon menes at roboten bruker både optiske og akustiske sensorer for å lage et kart over området den skal rengjøre, og konsentrerer seg om de områdene som har mest behov for rengjøring. I tillegg har Roomba 980 fått et kamera, som sitter på toppen av roboten.
Kameraet bruker en teknologi som iRobot kaller vSLAM (Visual Simultaneous Localization and Mapping) for å finne punkter i rommet, og lage et kart over omgivelsene, slik at roboten vet hvor den er og hvor den har vært. Dermed skal den unngå å kaste bort tid på å rengjøre det samme området flere ganger.
Styres fra en mobil-app
Støvsugeren kobles til det trådløse nettet ditt hjemme, og kan fjernstyres fra hvor som helst i verden via en app til mobilen. Appen finnes til både Android og iOS, og er også den som brukes når du skal sette opp roboten første gang.
Det å sette opp roboten var veldig enkelt, og gjøres via en veiviser i appen. Roboten forteller med en stemme hva du skal gjøre, samtidig som du har en god veiviser og instruksjonsvideoer i appen.
Via appen kan du sette opp en tidsplan for når støvsugerroboten skal gjøre rent. Du kan også trykke en stor «Clean»-knapp for å sette igang rengjøring umiddelbart. Om du vil kan du selvfølgelig starte rengjøring direkte fra roboten, uten å bruke appen.
Undertegnede prøvde å starte roboten som sto hjemme fra jobben, via appen – og ganske riktig: roboten startet opp og begynte å gjøre rent. De hjemme burde riktignok ha blitt varslet først – for etterpå fikk jeg vite at roboten hadde skremt vettet av både kone og katt. Roboten er nemlig langt fra lydløs – så vi anbefaler at du programmerer den til å starte opp når du (eller din bedre halvdel) ikke er hjemme.
Ganske effektiv
Førsteinntrykket er at iRobot Roomba 980 er ganske effektiv, og den går ikke bare rundt på måfå – slik de enkleste robotstøvsugerne gjøre. I stedet ser den ut til å ha en slags plan, og den går også rundt stolben og sofaben – i stedet for å bare snu.
Roboten rengjør i opptil to timer før den finner igjen ladestasjonen og setter seg selv til lading. Hvis du har et stort hus, og den ikke rakk å bli ferdig, vil den fortsette igjen automatisk når den er ladet opp igjen. Da vil den ta de områdene den ikke ble ferdig med i første omgang.
En spesiell teppemodus gjør at roboten automatisk øker sugestyrken når den kommer til tepper (opptil ti ganger, ifølge iRobot). Vi kunne høre at den sugde mye kraftigere så snart den fant et teppe.
Apropos tepper: Lave tepper taklet roboten fint, men den slet litt mer med langhårete tepper – som den ofte tok bare en kjapp tur på, før den forlot teppet. Og løse filleryer og lignende bør du fjerne før støvsugeren starter. Disse dytter den nemlig bare rundt på.
Roboten klarte også å tygge godt og lenge på USB-kabler som lå på gulvet. Erfaringen vår så langt er at denne er som andre robotstøvsugere – du bør ha det noenlunde ryddig der støvsugeren skal gå, og i hvert fall ikke ha mange småting liggende løst på gulvet.
Du får med et par små «fyrtårn» som du kan sette opp for å forhindre at roboten går inn på bestemte områder. Når det gjelder trapper, håndterer den det fint takket være sensorer på undersiden. Vi var litt bekymret da roboten til nesten 12 000 kroner hadde god fart mot kjellertrappen. Men den snudde veldig kjapt, sikkert med robothjertet i halsen, da snuten havnet på utsiden.
Alt i alt sitter vi igjen med et godt førsteinntrykk av iRobot Roomba 980.
Du kan se en video fra da vi testet roboten øverst i artikkelen.
Konkurrenten Dyson kommer også med en avansert støvsugerrobot:
Det tok dem 16 år å utvikle robotstøvsugeren Dyson 360 Eye »