Sniktitt

Nokia N97

N97 (til høyre) sammen med Nokias kameraflaggskip N86 8GB. (Alle foto: Einar Eriksen)

Nokia har i dag hatt et pressetreff, der de viste frem både nye toppmodeller og en hel del andre telefoner. Vi har blant annet sett nærmere på Nokia N97. 

N97 er Nokias andre trykkskjermmobil med S60, etter Nokia 5800 Xpressmusic. Telefonen stiller med et fulltastatur og en 3,5 tommer stor trykkskjerm av den resistive typen i 16:9-format.

At skjermen er resistiv, og ikke kapasitiv, betyr at du kan bruke en pekepenn på skjermen. Dersom du bruker fingrene reagerer slike skjermer imidlertid litt dårligere enn den kapasitive typen.

Under panseret finnes alt av teknologi du kan forvente i en flaggskipsmodell. Telefonen sørger for at du får de raskeste internetthastighetene gjennom super-3G (7,2 Mbps), med Edge de stedene 3G-dekningen ikke strekker til, og Wi-fi for å koble til trådløse nettverk. 

Imidlertid liker vi dårlig at nettleseren er tilsynelatende omtrent uendret fra S60-mobiler uten trykkskjerm. Nokias nettleser duger nemlig ikke like godt som konkurrerende nettlesere som Opera Mobile til Windows Mobile og Safari som du finner i Iphone. Blant annet er den tregere enn de to nevnte konkurrentene, og da nytter det ikke at internetthastighetene på papiret er gode. 

GPS er også på plass, med Nokia Maps for å enkelt kunne navigere bak rattet og til fots. 

Skjermen vippes oppover når du bruker fulltastaturet.

Hva er forskjellene fra 5800 Xpressmusic?

5800 Xpressmusic har også det meste av teknologi som N97 har, og koster nesten 3000 kroner mindre. Da er det naturlig å spørre seg hva man egentlig får for de tre ekstra høvdingene. Det åpenbare er fulltastaturet, som ikke finnes i 5800 Xpressmusic. Men det er heldigvis ikke alt. 

Lading går over Micro-USB.

Da vi prøvde ut N97 oppdaget vi fort at byggekvaliteten er en helt annen. Bakdekselet virker fastere enn i 5800 Xpressmusic, og telefonen føles ikke så billig som lillebroren. Og selv om N97 har fulltastatur, er den faksisk bare 0,4 ubetydelige millimeter tykkere. 

For å få frem fulltastaturet, skyver du skjermen opp når du holder mobilen horisontalt, og skjerm-delen vippes i tillegg oppover. Denne mekanismen føles svært solid. Detaljer i stål rundt kanten på den fremste delen forbedrer kvalitetsinntrykket ytterligere.

Det kan også nevnes at tastene for å ta telefonen og legge på har blitt berøringsfølsomme, uten å konstatere om det er noen fordel eller ei.

Går vi bort ifra de ytre forbedringene, kan det nevnes at N97 er raskere i menyene og i programmer enn 5800 Xpressmusic. Den har fått en 434 MHz prosessor av typen ARM 11, i stedet for 369 MHz-versjonen som du finner i lillebroren. Forskjellen er merkbar. 

Kameraet knipser i inntil fem megapikslers oppløsning.

N97 har fått en lagringskapasitet på 32 GB, mens 5800 har omtrent ingenting (81 MB tilgjengelig for bruker), i tillegg til at den har støtte for minnekort av typen SD med inntil 16 GB kapasitet. Kameraet har også blitt byttet ut, og har fått fem megapikslers oppløsning i stedet for 3,2 megapiksler.

Batteriet på 5800 Xpressmusic er absolutt ikke dårlig med 1320 mAh kapasitet, men N97 har likefullt fått et enda større batteri på 1500 mAh. Nokia oppgir en hviletid på nærmere 18 døgn og taletid på 5,3 timer i 3G-nettet. 

Fulltastaturet har store nok taster for våre tomler, og tastene er opphøyde nok til at det ikke krever for mye konsentrasjon å skrive på det.

I hvilemodus får du enkel tilgang til sosiale nettjenester.

S60 under panseret

N97 har operativsystem fra Symbian Foundation, og gjenkjennes som de vanlige S60-menyene du finner i resten av smarttelefonene fra Nokia. Siden N97 har trykkskjerm er dette S60 5th Edition som er tilpasset nettopp trykkskjermer. 

Dette fungerer bra, men som vi har poengtert tidligere er det lite nytt i S60 5th Edition, bortsett fra akkurat trykkskjermstøtten. Menyene er i praksis nesten de samme som før. Nettleseren, kalenderen, telefonboken, GPS-programmet og meldingsfunksjonen er også gammelt nytt. Med små unntak.

Det N97 har fått i tillegg, er en mulighet til å se menyene i bredskjermformat. Når du skyver opp skjermen og fulltastaturet kommer til syne blir menyene snudd og utformet som et oversiktsbilde. Her får du tilgang til en rekke sosiale tjenester som Facebook.

Telefonen vil være tilgjengelig i butikkene i løpet av juli måned, til en pris på omtrent 5500 kroner.

Les også
Samsung Jét
Les også
Nokia N86 8MP
Les også
Sony Ericsson Satio
Les også
Samsung C6625
Les også
Samsung S8300 Ultra Touch
Les også
Samsung M7600 Beat DJ
Les også
Samsung Omnia HD
Les også
HTC Touch Pro 2
annonse