Til hovedinnhold

Årets spillbærbare blir både lette og kraftige

Dette var noe av det MSI hadde å by på.

Med forbedret kjøleløsning innabords satser MSI blant annet på en ny generasjon Raider.
Vegar Jansen / Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Siden CES-messen med de store hallene til tider kan føles overveldende, var det litt befriende å lete seg fram til MSI. De hadde søkt tilflukt på et hotell i nærheten av messeområdet, og på den måten fikk de mulighet til å stille ut ganske mange produkter på relativt liten plass.

Av det nye og spennende fikk vi først kikke på bærbare PC-er, og MSI følger her den store trenden med Intels 13. generasjon Core-prosessorer og grafikk fra Nvidias nye RTX 40-serie.

Det betyr samtidig at laptopene ikke riktig ennå er i butikkene, da Nvidia strengt tatt ikke har sluppet grafikkløsningen på markedet riktig ennå. Men dette vil skje i løpet av februar måned, og da kan vi samtidig begynne å speide etter nye bærbare i butikkhyllene.

Flere innovasjoner

MSI har i hvert fall ikke ligget på latsiden, og i løpet av det første kvartalet skal vi etter planen få se bærbare med blant annet nye materialer og bedre kjøleløsninger. En ny penn med bedre haptisk tilbakemelding har de også utviklet, samt en smartere pekeplate og surround via Bluetooth. Og mer lys i alle mulige farger, for den som trenger det.

Men det som er en gjennomgående trend for mange av årets bærbare datamaskiner er at god ytelse ikke nødvendigvis betyr at du må drasse rundt på flerfoldige kilogram med datamaskineri – blant annet takket være større fokus på effektiv kjøling og naturligvis nyere prosessor- og grafikkløsninger.

Ta for eksempel Stealth 14 Studio og Stealth 16 Studio, som begge er lagd med en legering av magnesium og aluminium som ellers brukes i flyindustrien. De veier 1,7 og 2,0 kilogram, men kan samtidig ha opptil RTX 4070-grafikk og en Intel Core i9-13900H innabords.

Siden de egner seg godt til gaming, har MSI hentet inn tastaturhjelp fra SteelSeries. Dette betyr også individuell RGB-belysning for hver enkelt tast.

Stealth Studio skal ha en startpris på omtrent 1600 dollar for 14-tommeren og 2000 dollar for 16-tommeren. For enkelhetens skyld kan du gange med ti for et estimat på norske priser.

Enkel surround med Bluetooth

MSI demonstrerte også en Stealth Studio 16 med et oppsett for surroundlyd kalt «Nahimic Easy Surround» – en teknologi som også er hentet fra SteelSeries. Konseptet er egentlig veldig enkelt, da man benytter vanlig blåtann-teknologi for å koble til en høyttaler som da kan plasseres bak lytteren. Ifølge MSIs representant vil enhver høyttaler med Bluetooth kunne benyttes til dette.

Teknologien er riktignok begrenset til kun én høyttaler, men en kort demonstrasjon beviste at det absolutt fungerer, og kan være en enkel og rimelig måte å få en bedre filmopplevelse ut av laptopen på.

Smartere pekeplate

I tillegg fikk vi se den ganske fargerike 16-tommeren Raider GE68 HX, som kan ha opptil RTX 4070 innabords, samt dens 17-tommers storebror Raider GE78 HX som skal klare en RTX 4090. Ja, disse er selvsagt paret med Intels 13. generasjon Core i7- eller i9-HX-prosessorer og er å betrakte som skikkelig allroundmaskiner.

Ett av eksemplarene som ble vist fram var også utstyrt med det MSI kaller en «Smart Touchpad». Denne har ganske enkelt en ekstra stor pekeplate der den høyre siden har et felt med lysende symboler for ofte brukte snarveier, samt programmerbare makrotaster.

Det kjekke er at dersom man ikke har bruk for disse snarveiene, kan de slås av med et enkelt trykk – og vips har man masse ekstra pekeplateplass. Denne løsningen er forventet å gå i masseproduksjon i løpet av et par måneder.

Her finner vi ellers den samme kjøleløsningen som brukes i Stealth Studio 16, nemlig Cooler Boost 5. Denne har to vifter og en delvis delt varmerørløsning som skal gi en mer optimal fordeling av kjølekapasiteten.

En av de utstilte Raider GE78 HX-maskinene var også satt opp med nestegenerasjons SSD-lagring, altså basert på PCIe 5.0-teknologi. Her fikk vi se lesehastigheter på over 12.000 MB/s og skrivehastigheter på over 8000 MB/s. Slikt kan generere en god del varme, og ifølge MSIs representant er det tatt høyde for dette i kommende bærbare.

Forespeilet prislapp på MSI Raider HX ligger mellom 4000 og 5000 dollar avhengig av størrelse og konfigurasjon.

I tillegg fikk vi et glimt av den mer rendyrkede spillbærbare MSI Titan GT77 HX. Med hele fire vifter skal den by på enda råere kjøling, samt 4K 17,3-tommers MiniLED-skjerm og Cherry MX mekanisk tastatur. Derfor får den også en prislapp på mellom 4300 og 5300 dollar, igjen avhengig av konfigurasjon.

MSI Titan GT77 HX får selvsagt en Core i9-13980HX-prosessor som kan kombineres med Nvidia GeForce RTX 4090 grafikk.
Vegar Jansen / Tek.no

En av de letteste

MSI Prestige 13 Evo veier inn til 990 gram og skal ha en batteritid på hele 15 timer.
Vegar Jansen / Tek.no

MSI lager selvfølgelig ikke bare gamingmodeller. For de som er mye på farten og ønsker seg noe som er lett og holder en god stund på batteridrift, vil kanskje den smekre Prestige 13 Evo friste. Denne er selvsagt Intel Evo-sertifisert og MSI lover en batteritid på opptil 15 timer, samtidig som vektnålen skal stoppe på kun 990 gram.

Dugelig med porter og tilkoblingsmuligheter har den også. Samtidig er dette ifølge MSI en av de aller letteste 13,3-tommerne med karosseri i legering av aluminium og magnesium.

Prestige Evo-serien kommer også i form av de kraftigere storebrødrene Prestige 14 Evo og Prestige 16 Evo, men da bryter vi selvsagt den magiske kilosgrensen.

Helt til slutt må vi nevne den oppladbare MSI Pen 2, som er trykksensitiv over 4096 nivåer. I tillegg gir den haptisk tilbakemelding til brukeren. Når den benyttes med en kompatibel bærbar, kan den faktisk gi forskjellige «skrivefølelser» basert på valgt digital penn og/eller papir.

MSI Pen 2.
Vegar Jansen / Tek.no

Som bonus kan den samtidig brukes som en vanlig blyant på vanlig papir – veldig greit når du ikke har noe annet for hånden.

QD OLED-skjermer

Sammen med en rekke spennende bærbare maskiner har også MSI et par interessante spillskjermer med seg i bagasjen til Las Vegas.

Den største av disse seiler under navnet MSI 491C, og er som du kanskje skjønner en 49 tommer stor ultrawide skjerm som har et QD OLED-panel. Som nok er produsert av Samsung.

Dette er en skjerm som kan friste med 5120 x 1440 piksler oppløsning og kan gi deg disse inntil 240 ganger i sekundet på det beste. Samtidig har skjermen en kurvatur på 1800R, altså er den ganske kraftig buet.

Responstiden skal være på 0,1 millisekunder, og du har blant annet en DisplayPort og 2x HDMI 2.1 å velge blant tilkoblingene.

Vi fikk dessverre bare bilder av en sort skjerm, siden dette er en uferdig skjerm, så vi får dessverre ikke gitt deg noen inntrykk av bildekvaliteten. Skjermenskal etter hva vi få vite komme for salg senere i år. Og prisen er ukjent.

Den andre skjermen MSI har med seg er mer ferdig. Denne modellen heter MSI MEG 342C, og er altså en 34 tommer stor skjerm som også har et QD OLED-panel å friste med. Denne gang i et 21:9-format.

Denne skjermen har noe lavere oppløsning, selv om 3440 x 1440 piksler neppe gjør den til noe uskarpt alternativ. Også denne skjermen har en kurvatur på 1800R og de samme tilkoblingene som storebroren.

Vi får noen minutter å se på skjermen i bruk, og det er liten tvil om at QD OLED slettes ikke er noen dum idé på en PC-skjerm. Fargene er meget gode, og lysstyrken virker å henge godt med den også. I tillegg er sortnivået helt upåklagelig, der sort virkelig er helt sort.

Samtidig har du en tøff lysstripe nederst på rammen til skjermen, som skifter ettersom hva du ser på. Og du har også et webkamera i den nedre rammen, uten at vi får vite noe om hvor høyoppløst dette er.

Heller ikke denne modellen vet MSI prisen på helt ennå, men den skal etter det vi får vite dukke opp i butikkhyllene i løpet av første halvdel av 2023.

annonse