Tek.no

Sniktitt Apple iPad Pro og Apple Pencil

iPad har blitt ny og diger

Det er overraskende lett, og får tilbehør som tastatur og «blyant».

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
10 Sept 2015 06:15

San Francsico/Tek.no: Apple pleide ikke å være særlig glade i skjermpenner. Likevel lanserte de akkurat en slik i dag. Pennen skal brukes som tilbehør til en annen nyhet, nemlig iPad Pro. Det kjempestore nettbrettet som har vært på ryktebørsen i flere år nå.

iPad Pro har en gigantisk 12,9 tommer stor skjerm. Selve brettet både føles og ser nokså kompakt ut, gitt den store skjermen. Men noen liten pakke er ikke dette. Flere av de fremmøtte så ut som om de hadde krympet da de holdt opp den store surfeplaten.

Den store skjermen har svært høy oppløsning, og vi opplever den som skarp og fin. Med denne gigantpadden mellom hendene virker det plutselig åpenbart hvorfor Apple har satset så hardt på fleroppgavekjøring i nye iOS 9. Denne skjermstørrelsen er jo skapt for tung bruk og flere samtidige apper.

Vi fulgte lanseringen live fra San Francisco – les livebloggen her »

iOS er tilpasset storskjermen ... for det meste

Å kjøre mange ting samtidig var også en av de viktigste tingene i de mange demonstrasjonene rundt iPad-bordet etter lanseringen. Å trekke inn appoversikten fra høyre side av skjermen, eller å dele den mellom to kjørende apper fungerer svært enkelt. I tillegg kan du la video sveve oppå appene, slik at du får med deg litt underholdning også.

Alt dette fungerer dessuten ganske upåklagelig, uten merkbare bugs eller forsinkelser. Det må man vel også kunne forvente på iPad Pro som har selskapets nyeste maskinvare, med en systembrikke som skal være sammenliknbar med mange bærbare PC-er i ytelse. Det er likevel fornuftig å ta Apples ytelsespåstand med en klype salt til det faktisk blir testet. Brettet kommer i salg i november, så det kan ta litt tid før vi vet akkurat hvor ytelsen ligger.

iOS 9 tilfører en rekke nye funksjoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som forbauset oss litt da vi fikk prøve brettet var at Apple ser ut til å ha glemt en viktig ting. Selve iOS 9-menyene er ikke pusset på for den nye størrelsen. Dermed får du akkurat de samme appkollonnene på 4 x 5 ikoner nedover skjermen. Det er masse luft mellom, og vi skjønner ikke helt at ikke en skjerm av dette kaliberet kan brukes bedre. Apple kunne lagt inn en linje eller to ekstra i hver retning uten at det ville blitt trangt. I stedet ser det mest ut som om noen har blåst opp menyene fra en vanlig iPad Air 2.

Apper får god nytte av plassen

Appene som kjørte på brettet så imidlertid ut til å dra grei nytte av den digre skjermen, med design og menyer i noenlunde fornuftig størrelse.

Flere av appene som kjørte på brettet viste imponerende muligheter. Blant annet store CAD- (Computer Aided Design) og 3D-apper håndterte innhold med haugevis av datapunkter uten å ta merkbare pustepauser. Det ser både raskt og komplekst ut, men så kjenner vi heller ikke nøyaktig hvor mye som ligger bak. Igjen må vi altså vente til november før den endelige fasiten foreligger.

Apple-representanten viste blant annet frem CAD-løsninger for å vise nyttemulighetene i iPad Pro. Vi har sett samme løsning for de tidligere modellene, men flyten og skjermstørrelsen imponerer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi fikk imidlertid en demonstrasjon av en av designappene fra utvikleren selv. Ifølge ham skal produksjonen av verdens første nettbrettdesignede bil snart i gang, og han viste oss hvordan en felg til denne bilen blir designet i appen.

Deretter gikk turen til Apple Pencil. Skjermpennen Apple ikke vil kalle penn, og iallfall ikke «stylus». Apples avdøde og legendariske sjef, Steve Jobs, sa for noen år tilbake at en skjermpenn var et tydelig tegn på at produsenten hadde feilet.

Ser vi bort fra at Apples noe anstrengte forhold til skjermpenner ser ut til å ha snudd, er faktisk dingsen ganske så lekker.

Apples digitale blyant

Apples blyant er lett å bruke, og den oppleves også som presis og rask. At den er like tung som en litt ålreit penn hever inntrykket. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple Pencil koster 100 dollar som tilbehør til iPad Pro her i USA. Den føles vektig i hånden, og i mine hender føltes den betydelig nærmere en litt ålreit penn av godt merke enn en blyant. Mulighetene Apple har bygget inn er imidlertid mer i tråd med navnet.

Pencil har nemlig bevegelsessensorer innebygget, og en tupp som kan registrere mange ulike trykknivåer. Dermed kan man for eksempel legge blyanttuppen skrått sidelengs på skjermen for å få skraveringseffekt, forutsatt at blyantmodus også er valgt i tegneappen. Svakt trykk gir svak farge på tegningen, og akkurat som med en blyant blir tegnestreken gradvis mer markert og ensfarget om man presser hardere. Den virket svært presis og kjapp i responsen da vi prøvekjørte den noen øyeblikk.

Apple Pencil lades fra Lightning-porten i iPad Pro. Batteritiden er på tolv timer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple sier pennen skal ha en batterilevetid som gjør at den varer hele dagen. Men skulle du komme til kort kan den lade seg opp for 30 minutters bruk på noen få sekunder. Den lades forresten fra Lightning-tilkoblingen i bunnen av nettbrettet.

Her er det verdt å få med at Apple er ganske sene til torgs. Samsungs Galaxy Note-modeller har hatt digital skjermpenn i en liten evighet, og det samme kan sies for Microsofts Surface-modeller. Her blir Apple på et slags vis slått av seg selv også. En av årsakene til at det allerede finnes en rekke apper for denne typen bruk på nettopp iPad, er at produsenter som Adonit, Wacom og Paper by 53 allerede har laget digitale penner og blyanter i noen år allerede.

Det skal bli spennende å se hvordan Apple Pencil kan måle seg mot pennevariantene som alt er på markedet når testutgavene blir tilgjengelige.

Svært spesiell høyttalerløsning

Ved siden av skjermpennen kan du også kjøpe et omslag med fulltastatur til nettbrettet. Foruten en ny tilkobling sendte også dette tankene i retning av Microsofts Surface-plater.

Fire høyttalere på samme iPad. Med en på hvert hjørne likner løsningen en del på den som Acer har valgt i sitt Predator-nettbrett. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
iPad Pro er skapt for fleroppgavekjøringen i nye iOS 9. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ting Apple er alene om i et så stort nettbrett er imidlertid høyttalerkonfigurasjonen. Brettet har faktisk fire høyttalere, én på hvert hjørne. Pussig nok kan du stort sett velge mellom Apples aller heftigste nettbrett og Acers åtte tommer store spillnettbrett, Predator, om fire høyttalere i denne typen oppsett er på kravlisten.

Med veldig mye bråk i salen var det ikke godt å si akkurat hvor heftig lyden i brettet var. Men det vi vet er at nærmest alle Apple-produkter med innebygget høyttaler gjør forbausende mye av seg. Dette er et område selskapet har imponert på før, og det skal man ikke se bort fra at de gjør nok en gang.

Apples iPad Pro blir lansert i enkelte markeder i november. Norsk salgsstart er foreløpig ikke annonsert.

Det ble også lansert to nye iPhone-modeller, vi har prøvekjørt dem begge:
Sjekk ut vår sniktitt på Apple iPhone 6S og 6S Plus »

Les også
Apples gigantiske iPad Pro har fått norsk lanseringsdato
Les også
Dette er Googles nye referansetelefoner for Android
Les også
Derfor er iPad Mini 4 tynnere enn forgjengeren
Les også
Apples kjempe-iPad har allerede fått et nytt tastatur
Les også
Skal bygge bil som er designet på nettbrett
Les også
Vi har prøvd nye Apple iPhone 6S og 6S Plus
Les også
Her er nye Apple TV
Les også
Lanserte gigant-iPad
Les også
Her finner du alt Apple lanserte onsdag kveld
Les også
Slik er Acers spillnettbrett
annonse

Les også