Lynraske Spartan, bedre startmeny og kraftig bildebehandler
Vi har prøvd den nyeste versjonen av Windows 10. Se hva vi synes.
Spartan og Cortana
Da Microsoft la ut en prøveversjon av Windows 10, operativsystemet som på mange måter må gjenreise både tillit og respekt etter den svært blandede mottakelsen Windows 8 fikk, tok det ikke lang tid før vi kastet oss over det nye operativsystemet for å se hvor landet lå. Vårt førsteinntrykk, som du kan lese her, var overbevisende.
Vi følte faktisk at vi allerede kunne se spor av suksess i den tidlige koden.
Nå har Microsoft endelig stablet på bena en ny prøveversjon av Windows 10 med en rekke fikser og småendringer, men som først og fremst er interessant fordi den gir oss en forsmak på den nye nettleseren Spartan og en helt ny bilde-app med flere muligheter enn noen gang tildigere.
Spartan
Et av de absolutt høydepunktene da Microsoft viste frem Windows 10 i januar, var nyheten om at den utskjelte Internet Explorer endelig skulle fases ut til fordel for en helt ny nettleser, foreløpig kjent som Spartan. Spartan er bygget fra grunnen og opp, og mens vi foreløpig ikke har fått prøve alle de nye funksjonene nettleseren bringer med seg kan vi faktisk allerede si noe om ytelsen dens.
Nettlesermotoren, selve drivkraften bak Spartan, kan nemlig aktiveres i den gamle Internet Explorer 11-nettleseren. For å teste Spartan-ytelsen har vi benyttet tre velkjente måleverktøy som hver sjekker ytelsen til viktige teknologier i bruk på nettet. Deretter har vi satt verdiene opp mot Internet Explorer 11 sin originale motor.
Aller først målte vi Spartan ved hjelp av Peacekeeper som sjekker nettleseren i en hel haug med oppgaver, inkludert det viktigste språket på Internett – HTML5 – som de aller fleste moderne nettsider er skrevet i.
Deretter var det henholdsvis Octane og Kraken sin tur til å møte Spartan. Disse testene forteller mye om nettleserens evne til å tolke JavaScript, noe som er viktig i og med at en svært stor del av innholdet på dagens Internett er basert på eller er helt avhengig av denne teknologien for å fungere optimalt. Resultatene for Kraken er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best. For de to andre testene er det høyest mulig score som gjelder.
Mens vi ser det starter ganske pent, med en liten forbedring av HTML5-ytelsen, er det JavaScript-ytelsen målt med Octane og Kraken som virkelig overbeviser. Resultatene herfra taler for seg selv, og maken til forbedring har vi sjelden sett – selv hos helt nye nettlesere. Octane viser nesten en dobling av ytelsen, mens Kraken tolker JavaScript hele 36 prosent raskere i Spartan enn i Internet Explorer 11.
Om disse resultatene holder seg i den endelige versjonen av Spartan kan Microsofts nettleser i langt større grad enn tidligere være med å kjempe om den ærefulle tittelen «månedens nettelser» her på Tek.no – en kåring hvor selskapet foreløpig ikke har nådd opp til de store navnene som Chrome, Firefox og Opera.
Cortana
Taleassistenten Cortana, som er Microsofts svar på Siri, er bakt inn i oppgavelinjen i Windows 10. I tillegg til å svare på talekommandoer, som foreløpig kun fungerer på engelsk, skal hun kunne hjelpe deg med å finne informasjon fra Internett, velge den beste ruten til jobb i morgenrushet, samle viktige nyheter for deg, eller opprette påminnelser med mer.
Vi forsøkte å stille henne en del spørsmål ved hjelp av tastaturet, som dessverre alt for ofte resulterte i et generisk Bing-søk. Microsoft har en stor jobb igjen her, men i mellomtiden kan vi i alle fall bruke henne til å finne lokale filer, sjekke aksjer, været og slike ting – som vi for øvrig allerede er vant med fra varslingssenteret i OS X.
På neste side prøver vi den nye bildeappen som kan erstatte Photoshop »
Ny bildeapp og nyttige «fester»
Nyttige fester
I Windows 10 får du muligheten til å feste (lage snarveier) nærmest alt du kan tenke deg til startmenyen, utforskerens venstrekolonne eller til oppgavelinjen. Funksjonen var på plass allerede i forrige testversjon av Windows 10, men denne gangen har Microsoft tatt det enda lenger.
Nå kan du for eksempel feste hele stasjoner til startmenyen, noe vi synes er utrolig hendig. Ingen flere turer via «Datamaskin» eller ekstra klikk i utforskeren for å navigere til én av de ørten partisjonene dine.
For å ytterligere vise hvor universell den nye startmenyen er kan du også feste snarveier som leder til innstillinger, for eksempel Lyd-innstillingene eller Windows Update. Det er også en smal sak å legge inn lenker til favorittnettstedene dine.
Startmenyen har ikke gjennomgått noen ytterligere forvandling siden sist, annet enn at den nå har blitt gjennomsiktig. Det kan bidra til å gi enten mer oversikt, eller mindre, alt ettersom hvor ryddig skrivebordet ditt er og om du åpner startmenyen i fullskjerm eller ei.
Ny bildeapp
Nye operativsystemer tar over stadig mer funksjonalitet som tidligere var forbeholdt tredjeparts programvare. Windows 10 er intet unntak. Mens vi kan vente oss både bedre multimediastøtte, som avspilling av MKV og FLAC-filer, er det imidlertid én sak Microsoft virkelig har lagt seg i selen for å få bakt inn i tide til den nyeste prøveversjonen, nemlig en fersk bildeapp.
Den nye bildeappen går under navnet Photos, og vi vil vel tro den blir hetende «Bilder» i norsk språkdrakt. Bilder er en stor forbedring av det nåværende «Forhåndsvisnings»-programmet i Windows 8 ved at det introduserer muligheten for kraftig bildebehandling.
Du kan raskt beskjære og rette opp fotografier,
eller du kan endre temperatur, farger og lys.
I tillegg skal du kunne legge på en hel rekke filtere, som ikke er helt klare enda, velge fokusområde, eller bruke en funksjon som minner om Photoshops «Healing Brush Tool» som altså kan fjerne uønskede elementer eller rette opp små imperfeksjonismer i et bilde.
Det at du får mange muligheter betyr likevel ikke at programmet blir for komplisert for den jevne brukeren, og alle funksjoner er implementert på en måte som gjør det både raskt og intuitivt å forbedre bildene dine enten du bruker fingeren eller musen.
Vi gleder oss til å se det endelige resultatet, for vi ser for oss at bildeappen fint kan komme til å erstatte Photoshop for mange ikke fullt så krevende brukere. Vi håper bare at Microsoft i den endelige versjonen av Windows 10 vil fase ut «Forhåndsvisnings»-programmet fra åtteren til fordel for bildeappen. Ellers kan de to alternativene raskt by på usikkerhet rundt hvilken app som skal få åpne bildene dine, og den nye appen er klart best på alle måter, så vi ser ingen grunn til at Microsoft skal beholde den fattigslige forhåndsviseren.
Fortsatt litt å ta tak i
Som vi nevnte i forrige sniktitt på Windows 10 mener vi logikken bak hvilke innstillinger som får ligge i PC-instillingene og hvilke som fortsatt er å finne i Kontrollpanelet, er helt på jordet. Fortsatt sendes vi på kryss og tvers mellom de to ulike grensesnittene.
Vi ser absolutt nytten av å ha to ulike grensesnitt. Ett lettfattelig og berøringsvennlig et hvor du finner de raske og enkle universelle innstillingene, og et annet hvor du finner de mer avanserte, detaljerte og kanskje ikke fullt så ofte besøkte.
Det er bare det at Microsoft ikke virker å bruke graden av tilgjengelighet eller formen for kompleksitet når de bestemmer hvilke innstillinger som skal bo i hvilket grensesnitt.
For eksempel må du fortsatt inn i det «knotete» kontrollpanelet for å gjøre noe så enkelt som å endre skrivebordsbakgrunn, mens det å endre brukerkontobildet ditt eller låst-bildet, som du ser før du logger inn, kan – og må – gjøres fra den mer berøringsvennlige PC-innstillingmenyen. Tilsvarende er Windows Update nå flyttet ut av kontrollpanelet til PC-innstillingene. Et snodig valg spør du oss.
Relativt stabilt
Som vi fortalte allerede i januar, da vi testet den første utviklerutgaven av Windows 10, oppleves operativsystemet som overraskende stabilt – noe det også bør gjøre i og med at Microsoft skal ha fremskyndet lanseringen til i sommer allerede. Vi merket ikke de samme tendensene til trege menyer i den nye utviklerutgaven som vi gjorde sist, men enkelte småproblemer, som uresponsiv nettverkstilkobling merket vi oss. Dessuten frøs Windows 10-maskinen vår fullstendig ved én anledning i løpet av vår omtrent seks timer lange test, hvor eneste vei ut var en gammeldags fysisk iverksatt omstart.
Neste steg for Microsoft er å implementere Spartan og luke ut enda flere feil. Selskapet jobber på spreng for tiden, og siden det nettopp ble annonsert at den endelige versjonen av Windows 10 skal ligge i butikkhyllene i sommer er det nok ikke så lenge til vi får servert en ny testversjon – som vi selvsagt også skal titte nærmere på straks den foreligger.
Windows 10 skal få støtte for Xbox-spill:
Slik skal Xbox-spill virke i Windows »
Mange av våre forumbrukere har også testet Windows 10-betaen den siste tiden, og om du er en av dem hører vi gjerne fra deg hva du synes i kommentartråden nedenfor.