Tek.no

Sniktitt Windows 10 Technical Preview 2

Lynraske Spartan, bedre startmeny og kraftig bildebehandler

Vi har prøvd den nyeste versjonen av Windows 10. Se hva vi synes.

Spartan og Cortana

Da Microsoft la ut en prøveversjon av Windows 10, operativsystemet som på mange måter må gjenreise både tillit og respekt etter den svært blandede mottakelsen Windows 8 fikk, tok det ikke lang tid før vi kastet oss over det nye operativsystemet for å se hvor landet lå. Vårt førsteinntrykk, som du kan lese her, var overbevisende.

Vi følte faktisk at vi allerede kunne se spor av suksess i den tidlige koden.

Nå har Microsoft endelig stablet på bena en ny prøveversjon av Windows 10 med en rekke fikser og småendringer, men som først og fremst er interessant fordi den gir oss en forsmak på den nye nettleseren Spartan og en helt ny bilde-app med flere muligheter enn noen gang tildigere.

Spartan

Spartan er den nye nettleseren i Windows 10. Foreløpig er bare selve nettlesermotoren tilgjengelig, ikke grensesnittet og mulighetene det fører med seg.

Et av de absolutt høydepunktene da Microsoft viste frem Windows 10 i januar, var nyheten om at den utskjelte Internet Explorer endelig skulle fases ut til fordel for en helt ny nettleser, foreløpig kjent som Spartan. Spartan er bygget fra grunnen og opp, og mens vi foreløpig ikke har fått prøve alle de nye funksjonene nettleseren bringer med seg kan vi faktisk allerede si noe om ytelsen dens.

Nettlesermotoren, selve drivkraften bak Spartan, kan nemlig aktiveres i den gamle Internet Explorer 11-nettleseren. For å teste Spartan-ytelsen har vi benyttet tre velkjente måleverktøy som hver sjekker ytelsen til viktige teknologier i bruk på nettet. Deretter har vi satt verdiene opp mot Internet Explorer 11 sin originale motor.

Aller først målte vi Spartan ved hjelp av Peacekeeper som sjekker nettleseren i en hel haug med oppgaver, inkludert det viktigste språket på Internett – HTML5 – som de aller fleste moderne nettsider er skrevet i.

Deretter var det henholdsvis Octane og Kraken sin tur til å møte Spartan. Disse testene forteller mye om nettleserens evne til å tolke JavaScript, noe som er viktig i og med at en svært stor del av innholdet på dagens Internett er basert på eller er helt avhengig av denne teknologien for å fungere optimalt. Resultatene for Kraken er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best. For de to andre testene er det høyest mulig score som gjelder.

Mens vi ser det starter ganske pent, med en liten forbedring av HTML5-ytelsen, er det JavaScript-ytelsen målt med Octane og Kraken som virkelig overbeviser. Resultatene herfra taler for seg selv, og maken til forbedring har vi sjelden sett – selv hos helt nye nettlesere. Octane viser nesten en dobling av ytelsen, mens Kraken tolker JavaScript hele 36 prosent raskere i Spartan enn i Internet Explorer 11.

Om disse resultatene holder seg i den endelige versjonen av Spartan kan Microsofts nettleser i langt større grad enn tidligere være med å kjempe om den ærefulle tittelen «månedens nettelser» her på Tek.no – en kåring hvor selskapet foreløpig ikke har nådd opp til de store navnene som Chrome, Firefox og Opera.

Cortana er foreløpig ikke så veldig hjelpsom. Men hun hjelper deg i det minste med å finne både programmer, informasjon fra Internett og med å opprette påminnelser og alarmer.

Cortana

Taleassistenten Cortana, som er Microsofts svar på Siri, er bakt inn i oppgavelinjen i Windows 10. I tillegg til å svare på talekommandoer, som foreløpig kun fungerer på engelsk, skal hun kunne hjelpe deg med å finne informasjon fra Internett, velge den beste ruten til jobb i morgenrushet, samle viktige nyheter for deg, eller opprette påminnelser med mer.

Vi forsøkte å stille henne en del spørsmål ved hjelp av tastaturet, som dessverre alt for ofte resulterte i et generisk Bing-søk. Microsoft har en stor jobb igjen her, men i mellomtiden kan vi i alle fall bruke henne til å finne lokale filer, sjekke aksjer, været og slike ting – som vi for øvrig allerede er vant med fra varslingssenteret i OS X.

På neste side prøver vi den nye bildeappen som kan erstatte Photoshop »

Les også